Speciaal

TELEVISIE

Factor Reportage over de Russische journaliste Olga Kitova en haar strijd voor vrijheid van meningsuiting. Olga Petrovna Kitova werkt als journaliste voor de krant Belgorodskaja Pravda. Als onderzoeksjournalist schrijft ze stukken over lokale corruptie en uit ze haar kritiek op bepaalde overheidsuitgaven in het district Belgorod. Haar leven wordt een nachtmerrie na een artikel over een verzonnen verkrachtingszaak, waarbij zes studenten het slachtoffer zijn van een macabere afpersing. De moeders van de studenten vragen de journaliste Olga Kitova onderzoek te doen naar de zaak. Olga wordt tijdens dat onderzoek diverse keren gearresteerd en loopt daarbij lichamelijk letsel op. Ze krijgt, tussen gerechtelijke procedures door, een hartaanval en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar Olga zet de strijd voort. Collega's van haar krant, de Belgorodskaja Pravda, distantiëren zich van haar. In Moskou wordt haar zaak bekend onder collega-journalisten, die onder de indruk zijn van haar vasthoudendheid en journalistieke onafhankelijkheid (23.14 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden belicht de Dennendal-affaire uit 1974. Op 3 juli van dat jaar drong een politiemacht de paviljoens binnen van een zwakzinnigeninrichting om daar bezetters uit te verwijderen. Het gebeurde in Den Dolder, op de terreinen van de Willem Arntsz Stichting, en het vormde de ontknoping van een jarenlang slepend conflict over de vernieuwing van de zwakzinnigenzorg, bekend als de Dennendal-affaire, symbool van de gepolariseerde jaren zeventig. Betrokkenen kijken terug (20.30 uur, Ned. 3).

Pitch: Sonic Acts - Van Stockhausen tot DJ Spooky Aan de hand van interviews, muziekfragmenten en archiefbeelden wordt in deze documentaire een beeld gegeven van de stand van zaken en de ontwikkelingen in de elektronische muziek, bekeken vanuit een historisch perspectief. Het uitgangspunt is de crossover tussen serieuze elektronische muziek en de popmuziek. De muzikanten en componisten die in de film aan bod komen zijn o.a.: Karlheinz Stockhausen, Pierre Henry, Holger Czukay, Michel Waisvisz, Kraftwerk, Merzbow, Squarepusher en DJ Spooky (22.50 uur, Nederland 3).

SPORT

Studio Sport In de vijfdelige serie 'De club van vijf' over legendarische Tourwinnaars staat vanavond Eddy Merckx centraal (19.29 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Passaat Vierde aflevering uit de serie wereldmuziekprogramma's van de NPS. In 'De stem Gods' volgt 'Passaat' Dhroeh Nankoe, een in Suriname geboren en in Nederland getogen muzikant, op zijn technohouse avontuur. Wat moet een in de Indiase klassieke muziek geschoolde zanger met technohouse? Het is op het eerste gezicht en gehoor een bizarre combinatie, maar één die wonderwel blijkt te werken. De twee uitersten die Dhroeh Nankoe in zijn muziek belichaamt komen goed naar voren in deze reportage, die voert van de spirituele tempel van goeroe Sai Baba in India naar een wereldse danstempel in Amsterdam -opnamen in de discotheek Roxy (23.50 uur, Nederland 3).

Eurovision Young Dancers 2003 Journaal In de aanloop naar de finale op vrijdag 4 juli vijf dagen lang een journaal over telkens een ander aspect van het concours. Vanavond staan in het derde journaal de oude winnaars centraal (00.25 uur, Nederland 3).

RADIO

Plein Publiek Gesprek met kinderpsycholoog Lenny Duijvelaar. Zij schreef het boek 'Heb ik dat', waarin honderden jongeren tussen de 10 en 16 jaar aan het woord komen over hun puberteit. Daarnaast staan er tips en adviezen in (10.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden