Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden: Vandaag Irak, in 1945 Japan. Zoals ex-generaal Jay Garner in Irak de leiding heeft over de wederopbouw van het land, zo had in Japan 58 jaar geleden generaal Douglas MacArthur die taak. Japan had de Tweede Wereldoorlog verloren en de Amerikanen wilden het overwonnen land tot de democratie bekeren en tegelijkertijd voorkomen dat het ooit nog oorlog zou voeren. Een filmploeg van 'Andere Tijden' sprak in Japan met oudere Japanners over hun herinneringen aan de Amerikaanse democratisering. Zo blijkt dat in het onderwijs nieuwe boekjes werden geïntroduceerd. Verder hebben tal van Japanners nog levendige herinneringen aan de export van de Amerikaanse cultuur, van chocola tot jazzmuziek. (20.20 uur, Nederland 3)

Factor Zijn de draagsters van gezichtssluiers onderdrukte vrouwen of juist zelfbewuste moslima's? 'Factor' vraagt het aan verschillende moslimvrouwen, om te kijken hoe het er met hun emancipatie voor staat. 'Factor' praat onder meer met de eerste advocate met hoofddoek en raadsvrouw van de gesluierde schoolmeisjes. Anders dan Secil Arda hecht zij veel waarde aan de hoofddoek. Secil Arda is econoom en adviseur van de Nederlandse overheid bij het integratiedebat. Zij is van mening dat de islam vrouwen in hun emancipatie belemmert. (23.18 uur, Nederland 1)

PRAATPROGRAMMA'S

In de Schaduw van het Nieuws Het is een modern dilemma: accepteer je je uiterlijk als dat niet perfect is, of ga je aan de slag met bijvoorbeeld operaties? In de KRO-talkshow 'In de Schaduw van het Nieuws', praat Leo Fijen met mensen die voor de keuze staan en met stylist Leco van Zadelhoff, die veel tv-bekenden onder zijn clientèle heeft. (21.52 uur, Nederland 1)

SPORT

Sportpaleis De Jong Een portret van de hondenrenbaan in Oude Pekela en de allesoverheersende liefde van de eigenaars die hun hond naar de overwinning schreeuwen. Na 20 seconden is een race voorbij. In landen als Engeland zijn de hondenraces nog een lucratieve sport met flinke prijzen: winnaars kunnen er goed van leven. In Nederland krijgt de eigenaar maximaal 50 euro en een bosje chrysanten. (19.32 uur, Nederland 3)

Studio Sport gaat over het ontstaan van het betaald voetbal in Nederland. In 1953 kwam de omslag van amateurvoetbal naar betaald voetbal. (19.30 uur, Nederland 2)

RADIO

AMUSEMENT

In het buitenlanduur (na 10 uur) van De Ochtenden een gesprek met VS-correspondent Marc Chavannes over de moeizame wederopbouw van Irak. Ook Irak-kenner Michiel Leezenberg en de Iraakse hoogleraar Issam al-Khafaji komen aan het woord. Daarvoor: een gesprek Willem Anker, advocaat in veel opzienbarende strafzaken (9.00 uur, Radio 1)

Plein Publiek praat over voorlichting voor kinderen over aids. (10.00 uur, 747 AM)

Radio Urbania Vormgever Gert Dumbar (hij ontwierp de logo's van KPN, ANWB, NCRV, NOB) bekijkt Den Haag met een kritische blik op zoek naar nieuwe kandidaten voor zijn 'Prix'; de prijs voor het lelijkste gebouw in de Hofstad. (18.30 uur, 747 AM)

In Kunststof praat dichter en psychiater Frank Koenegracht over zijn werk en zijn verzamelbundel 'Vroege sneeuw'. (19.00 uur, Radio 1)

De Avonden, het avondprogramma van de VPRO, zendt na tienen de Meesters der Voordrachtskunst uit, met een optreden van de dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935-1992). Hij trad op tijdens de Nacht van de Voordrachtskunst in Carré, in de jaren tachtig. (22.02, 747 AM)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden