Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Het Uur van de Wolf Al meer dan 30 jaar fotografeert Shelby Lee Adams in afgelegen gemeenschappen in de Appalache bergen van Kentucky. Zijn onderwerpen zijn kleine boeren, die vaak nog zonder stromend water en elektriciteit leven. Adams' sprekende zwart-witfoto's zijn tegelijkertijd prachtig en verontrustend. Ze hebben zowel kritiek als lof geoogst. Laat zijn werk een vertekend beeld zien van arme mensen die in de populaire media ook al verkeerd gerepresenteerd zijn, de zogenaamde Hillbillies? Of documenteert hij een authentieke maar langzaam verdwijnende manier van leven, die ver van het bekende Amerika afstaat? Filmmaakster Jennifer Baichwal stelt de vragen impliciet in de documentaire 'Amerika in zwart-wit'. Adams wordt tijdens zijn werk in de Appalachen gevolgd. Hij fotografeert er hele families zoals de Napiers, die 10 kinderen verloren door gewelddadige doodsoorzaken, zoals een slangenbeet en de jacht. Fotograaf Mary Ellen Mark, maar ook critici, vrienden en de gefotografeerde mensen zelf becommentariëren Adams' controversiële werk (20.30 uur, Nederland 3).

Werelden Antiglobalisten noemen ze zich. Ze zijn het boegbeeld van een nieuwe generatie demonstranten die weer en wind trotseren om te betogen voor een betere verdeling van de welvaart en tegen de oorlog in Irak. Deze nieuwe beweging heeft in Nederland nog maar weinig aanhangers, maar is in het buitenland al een 'leger' om rekening mee te houden. In de documentaire 'Nieuwe Kameraden' duikt regisseur Simone Timmer in de wereld van de Internationale Socialisten, een groepering die deel uitmaakt van de grote antiglobalistische en antikapitalistische beweging. Deze kleine, maar politiek zeer actieve groep haalt haar inspiratie uit klassiekers van onder anderen Marx en Engels. Met de oude theorieën in een eigentijds jasje gestoken, gaan de vaak radicale actievoerders de barricaden op. Ze zijn ervan overtuigd dat het uitbreken van de revolutie alleen nog maar een kwestie van tijd is, waarna er een nieuwe en betere wereldorde zal zijn (22.47 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp Gasten: Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, en Pierre Karsten; hij wil met een eigen sportzender op de radio (22.30 uur, RTL 4).

CULTUUR

R.A.M Cannes journaal Interview met Els van der Vorst, Nederlandse coproducente van de nieuwe films van Lars von Trier en Aleksander Sokoerov. Verder een gesprek met de Australische regisseuse Sue Brooks over haar film 'Japanese Story', een van de verrassingen van 'Cannes' dit jaar.

(00.13 uur, Nederland 3).

JEUGD

Dunya en Desie Nieuwe serie afleveringen van deze jeugddrama-reeks. Het is Valentijnsdag, een belangrijke dag voor Dunya en vooral voor Desie. Desie is verliefd op Abdel, een vriend van Soufian. Ze probeert een valentijnsafspraak met hem te maken. Dunya helpt haar daarbij, maar er gaat iets helemaal fout. Bij Monique niet: ze heeft een geheime aanbidder die haar overstelpt met valentijnskaarten, bloemen en cadeautjes. Wie zou het zijn? (19.00 uur, Nederland 3).

RADIO

Plein Publiek De randstad blijft maar groeien. Keer op keer wordt er ruimte van het Groene Hart afgesnoept. Je kunt je zelfs afvragen hoe groen het Groene Hart nog is. Nou, groen is het nog wel in de gemeente Schipluiden en als het aan wethouder Christiaan van der Kamp ligt, blijft dat nog heel lang zo. Heidi Iepema praat met hem (10.00 uur, 747 AM).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden