Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

In Op eigen kracht een portret van vier migrantenorganisaties, die geloven in hun eigen kracht: een van oorsprong Molukse voetbalvereniging, een vereniging voor Surinaamse ouderen, een belangenclub voor Turkse vrouwen en een Marokkaans netwerk. De film toont hoe de organisaties zijn ontstaan en laat zien hoe ze zich staande houden in de Nederlandse samenleving (16.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Boudewijn de Groot is te gast in Wintertijd. Hij praat met presentator Harry de Winter over de worsteling en het succes in de jaren '60, zijn artistieke huwelijk met Lennaert Nijgh, en zijn visie op het leven aan de hand van zijn lievelingsmuziek. Zo komen er onder meer fragmenten voorbij van Jacques Brel, Radiohead, Dave Brubeck en Donovan (21.30 uur, RTL 5).

AMUSEMENT

Met de theatervoorstelling Urbanus Live had de Belgische cabaretier Urbanus ook in Nederland veel succes. In de registratie van de voorstelling in de Kleine Komedie in Amsterdam vuurt de Belg weer vele grappen af op zijn publiek, afgewisseld door gevoelige liedjes (20.00 uur, RTL 4).

RADIO ZATERDAG

De documentaire Held van de vooruitgang verhaalt over de voormalig Oost-Duitser Torsten Kempermann (37). Een jaar voordat de muur viel werd hij door DDR-autoriteiten de grens overgezet als politieke vluchteling. Als slachtoffer van het stalinisme werkte hij vanaf 1991 als arbeider in Raalte op een fabriek waar vlooienbanden worden gemaakt. Door de erbarmelijke werkomgeving aldaar zit hij nu ziek thuis (13.05 uur, Radio 5).

In Spektakel een portret van de Russische dichteres Marina Tsvetajeva (1892-1949), een van de grootste Russische dichters uit de twintigste eeuw. In haar boek 'Ik loop over de sterren' probeert Tsvetajeva aan de hand van dagboekaantekeningen, brieven en autobiografische schetsen een getuigenis te geven van de revolutie (17.02 uur, Radio 5).

In Kruispunt Radio aandacht voor de 'Solidariteitsactie', die in Nederland wonende Molukkers voor morgen hebben gepland. Verder vertelt professor Bornewasser over de voltooiing van zijn geschiedschrijving over de KVP (18.30 uur, Radio 1).

TELEVISIE ZONDAG

ACTUALITEITEN

In Kruispunt leest een aantal bekende Nederlanders zoals Maarten 't Hart, Jeltje van Nieuwenhoven, Herman van Veen en kardinaal Simonis samen het kerstevangelie volgens Lucas. Daarnaast is er aandacht voor Toon Hermans en zijn postuum verschenen boek over het kerstkind (22.08 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Kinderen staan op is een aangrijpende jeugdportrettenreeks van 'Netwerk' over jongeren uit armoedige landen, oorlogs- en rampgebieden die opkomen voor zichzelf en voor andere kinderen uit hun omgeving. In de eerste aflevering volgen we Andrea Guellar (12) en Ronaldo Gispo (14) uit de Zuid-Boliviaanse junglestad Santa Cruz. Andrea knokt voor kinderen die niet naar school mogen en Ronaldo zet zich in voor van huis weggelopen kinderen en lijmsnuivers (20.15 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Buitenhof een gesprek met Wim Kok. Peter van Ingen, Rob Trip en Paul Witteman praten met de premier over zijn eigen toekomst, de mogelijkheden voor een Paars III en het maatschappelijk debat over de monarchie (12.08 uur, Nederland 3).

Rik Felderhof ontmoette in 1991 de stoere Texelse strandjutter Cor Ellen. Ellen, die het eiland als zijn broekzak kent, fietst elke dag langs de vloedlijn op zoek naar schatten, ingeblikt voedsel en visnetten. In De Stoel een weerzien tussen Felderhof en Ellen (20.50 uur, Nederland 1).

SPORT

In NOS Studio Sport aandacht voor de Wereldbeker schaatsen in Nagano en een voorbeschouwing op FC Groningen-Feyenoord (12.10 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Het groot dictee der Nederlandse taal wordt dit jaar opnieuw gedicteerd door nieuwslezer Philip Freriks vanuit de Vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Zestig deelnemers, waaronder prominenten als Hedy d'Ancona en Jan Marijnissen worden op hun spelling getest (21.40 uur, Nederland 3).

RADIO ZONDAG

Te gast in Schepper & Co is Henk van Os, kunsthistoricus en oud-directeur van het Rijksmuseum. Naar aanleiding van een tentoonstelling over reliekenverering in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een gesprek over relieken als weg naar de hemel en als zee van bijgeloof (16.00 uur, Radio 5).

In Uit het nieuws praat presentator Frènk van der Linden met oud-ambassadeur jhr.mr. Max Vegelin van Claerbergen. Hij was onder meer ambassadeur in Suriname ten tijde van de militaire coup. Tegenwoordig zet Vegelin van Claerbergen zich in voor de Stichting Biblionef, die boeken inzamelt voor kinderen in ontwikkelingslanden (20.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden