Speciaal

TELEVISIE

In Engeland wordt vandaag de zaak geopend over de uitlevering van de Chileense ex-dictator Pinochet. 2Vandaag heeft een reportage over het diplomatieke geharrewar achter de zaak (17.35 uur, Ned. 2).

In Netwerk een portret van de familie Weitgraven uit het Gooi, die hun ernstig dementerende moeder verzorgen. De vrouw staat onderaan de wachtlijst voor opname in een verpleegtehuis, maar kan eigenlijk niet voor zichzelf zorgen. Wat voor ingrijpende gevolgen heeft dat voor de kinderen? (20.29 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

In Zaal over de vloer gunt zangeres Trijntje Oosterhuis van Total Touch de kijker een blik in haar Amsterdamse woning (19.25 uur, Net 5).

Zon, wind en zaagsel gaat over de gevolgen van de opwarming van de aarde door het gebruik van fossiele brandstoffen. Moeten we wellicht meer hout gaan stoken? Er is genoeg. Ieder jaar produceren de bomen op aarde 12 miljard kilo hout (21.03 uur, Ned. 3).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In de eerste aflevering van Barend & Van Dorp van het nieuwe seizoen is Sonja Barend te gast, die onlangs voor haar tv-loopbaan een Carrière Award kreeg. De muzikale omlijsting komt van de Zeeuwse groep Blf (22.45 uur, RTL 4).

S P O R T

In beide edities van het Sportjournaal aandacht voor de plannen van NOC-NSF met betrekking tot de Olympische Spelen van Sydney (18.43 uur, Ned. 2 en 22.16 uur, Ned. 3).

Studio NOS bevat beelden van de Spaanse, Italiaanse en Engelse voetbalcompetities. Verder een gesprek met Dick Advocaat, trainer van de Glasgow Rangers, over de Champions League-wedstrijd van zijn team tegen PSV. Tenslotte noemt oud-zwemkampioene Ada Kok haar vijf favoriete sportmomenten van de eeuw (23.00 uur, Ned. 2).

RADIO

Het Debat op 5 heeft als aanleiding de eerste Nederlandse claim tegen de tabaksfabrikanten. Amerikaanse toestanden zijn nog niet aan de orde, maar als de zieke roker wint zal ook hier het hek van de dam zijn. De vraag is in welke mate de verantwoordelijkheid ligt bij de producent, als een roker zijn leven lang vrijwillig er op los heeft gerookt. Zijn wij niet allen verantwoordelijk voor ons eigen lichaam? Of maakt verslaving dat onmogelijk? Sarah Verroen spreekt hierover met Joost Keulen, directielid van British American Tobacco, de grootste tabaksfabrikant op de Nederlandse markt, en Trudy Prins, directeur van de Stichting Volksgezondheid en Roken (12.02 uur, Radio 5).

Rogier van der Ploeg bezoekt Frits Spits in Tijd voor Twee. Van der Ploeg maakte de film 'Don't stop the show' over en met de Golden Earring. Interviews met de bandleden worden afgewisseld met beelden van optredens. De film sluit woensdag het Nederlands Filmfestival in Utrecht af (12.02 uur, Radio 2).

Piet Borst, scheidend directeur van het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis, praat in het Radiojournaal over de toegenomen mogelijkheden om kanker te genezen. Verder is te gast schrijver Jan Brokken. Hij vertelt over zijn zojuist verschenen boek 'Jungle Rudy', het verslag van een speurtocht (13.30 uur, Radio 1).

Niek Idelenburg, die de hoofdrol speelt in de kinderopera 'Kreng' van het gezelschap Ynix, is te gast in Ophef & Vertier. Ook gesprekken met Willem van Toorn, over zijn nieuwste autobiografische boek 'De rivier', en museumconservator Jeroen Giltaij. Tenslotte aandacht voor 50 jaar sieradenontwerp in Nederland (14.02 uur, Radio 5).

In De Avonden het eerste deel van 'De nieuwe moraal'. Een drieluik over het zoeken naar normen en waarden, anno nu. Vandaag: de visie van emeritus hoogleraar sociale filosofie Lolle Nauta. Na elven de tweede aflevering van 'The way up north', een radioreis in 20 delen van Harry 'Cuby' Muskee en Albert Haar. Zij volgen het spoor van de bluesmuzikanten die in de jaren veertig en vijftig vanuit het zuiden van de Verenigde Staten vertrokken naar Detroit en Chicago. Vandaag een bezoek aan het nieuwe Delta Blues Museum en aan Stovall's katoenplantage, waar blueslegende Muddy Waters opgroeide (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden