Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN Twee Vandaag staat stil bij het Lockerbie-proces. Hoe lang duurt het voordat het proces afgerond kan worden? Verder: het Surinaamse hof beslist dinsdag of Desi Bouterse in eigen land vervolgd kan worden. Een overzicht van het juridisch getouwtrek om de meest besproken man van Suriname (17.29 uur, Nederland 2).

In Netwerk een reportage over de geheimzinnige slijtersziekte bij koeien. De gevolgen van consumptie van dee koeien voor de volksgezondheid zijn nog onbekend. Toch belandt het vlees vaak op ons bord. Verder aandacht voor de Crisisdienst in Amsterdam, ook wel de rijdende psychiater genoemd. De dienst geeft psychische hulp aan mensen die voor het reguliere hulpverlenerscircuit vaak onzichtbaar blijven (20.30 uur, Nederland 1).

Rechtstreekse uitzending van het laatste debat tussen George W. Bush en Al Gore, de beide kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezing (02.50 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRE

Urbania portretteert Tattoo Rob uit Den Haag, de bejaarde salsadanser Frank Klein en de de voormalige chef-kok Gert-Jan Hageman, die opnieuw begon met het telen van biologische groenten en nu weer een restaurant in het centrum van Amsterdam opent (19.58 uur, Nederland 3).

In het grote merengebied van centraal Afrika ligt Burundi. Het land is ongeveer even groot als Nederland, maar komt weinig in het nieuws. Buurland Rwanda is veel bekender. Toch zijn in Burundi de afgelopen zeven jaar zeker 200000 mensen omgekomen in een burgeroorlog tussen Tutsi's en Hutu's. Nog altijd vallen er werkelijks tientallen slachtoffers onder de burgerbevolking, die klem zit tussen de militairen en de Hutu-rebellen. Een documentaire in Het Andere Gezicht (21.46 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Het Elfde Uur spreekt Andries Knevel met W.J.J. Glashouwer, internationaal bestuurslid van de Stichting Christenen voor Israël, over de actuele situatie in het Midden-Oosten. Verder een gesprek met Pia Dijkstra, jarenlang het gezicht van het NOS-Journaal, over haar nieuwe baan als presentatrice bij de Avro. Tot slot een gesprek met Tweede-Kamerlid Mr. A. Rouvoet van het RPF over de IRT-enquête en zijn uitgesproken opvattingen over recht en moraal (21.00 uur, Nederland 1).

SPORT

Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Heerenveen-Olympiakos Piraeus in de Champions League. Direct na de wedstrijd volgt een nabeschouwing, waarbij ook de andere gespeelde wedstrijden in de Champions League worden samengevat (20.00 uur, Nederland 2).

In het NOS-Sportjournaal beelden van de voorbereiding van PSV op het Champions League-duel van morgen tegen Manchester United (22.14 uur, Nederland 3).

RADIO

Anja Meulenbelt schreef 'Het Beroofde Land', een boek over haar verblijf in Gaza en Israël. Afgelopen zondag kwam ze terug uit het oorlogsgebied. Bij De KRO op Radio 1 vertelt ze over haar boek en haar recente ervaringen (09.00 uur, Radio 1).

Astrid Joosten zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor Twee. Joosten begint vrijdag met een nieuw Vara-programma 'Ik-jij-hij-wij-jullie-zij', over allerlei vormen van relaties. Over broers, zussen, tweelingen, ouders, kinderen, exen, beste vrienden en beste vriendinnen en wat het verschil is daartussen. In Tijd voor Twee spreekt Joosten over haar eigen relaties, waarover ze deze week in de Vara-gids zegt: ,,De liefderelatie is de enige plek in het leven waar ik me kwetsbaar wil maken.''

Binnenland gaat over mensensmokkel. Nederland wil deze vorm van smokkel hard aanpakken. Maar naast het smokkelen voor geld bestaat er ook nog ideële of humanitaire mensensmokkel. Dubbelportret van een smokkelaar en een gevlucht gezin (13.30 uur, Radio 1).

In Spiegels portretteert Henk van Middelaar Friso Wiegersma, die onlangs 75 jaar werd. Ter gelegenheid van zijn verjaardag bracht de tekstschrijver een boek met liedjes van zijn hand uit. Eén van de bekendste liedjes die Wiegersma ooit schreef is 'Het Dorp', geschreven voor zijn toenmalige levensgezel Wim Sonneveld (16.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden