Speciaal

TELEVISIE

In Netwerk het verhaal van de Tsjetsjeense familie Oetsmijev, op de vlucht voor het geweld in haar geboorteland. Met de trein reisden ze de afgelopen week dwars door Rusland, op zoek naar een broer in Sint Petersburg (20.30 uur, Ned. 1).

Nova heeft een afscheidsportret van de omstreden en meest verkochte schoolboekenschrijver van Nederland, de econoom Arnold Heertje, die zijn werkzaamheden als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam beëindigt (22.34 uur, Ned 3).

D O C U M E N T A I R E

Oog in oog gaat samen met SP-kamerlid Remi Poppe op bezoek bij de inwoners van het Franse Bourg-Fidèle, die boos zijn omdat in hun dorp Nederlandse accu's worden verwerkt, wat tot ernstige milieuvervuiling leidt. Ook een reportage over de viering van het Keltische nieuwjaar in Bretagne, waar Nederlandse en Bretonse druïden bijeenkomen (22.45 uur, Net 5).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Koffietijd! staat in het teken van Thanksgiving en Lee Towers treedt dus op. Ook een portret van de Amerikaanse ambassadeur Cynthia Schneider en de Koffietijdkok kookt een Thanksgiving-kalkoen. In de metamorfose worden twee gasten 'omgewerkt' tot Marilyn Monroe en James Dean. (10.00 uur, RTL4)

Catherane staat stil bij de plusjes en minnetjes van de blind date. Wie is bang voor een afspraak met iemand die je absoluut niet kent? De studiogasten van Catherine Keyl doen hun verhaal. (16.05 uur, RTL4.)

In Barend & Van Dorp is Roger van Boxtel, de D66-minister van het grote stedenbeleid te gast. Ook Fatima Elatik, het jongste gemeenteraadslid van de PvdA in Amsterdam en werkzaam op het ministerie van Justitie, schuift aan tafel. (23.00 uur, RTL4)

S P O R T

Studio Sport doet rechtstreeks verslag van het Uefa-Cupduel Ajax-Real Mallorca (20.20 uur, Ned. 3).

RADIO

NPS-Bijlage gaat over de haat/liefde-verhouding tussen Vlamingen en Hollanders. Voorbeeld: Ouders in Zuid-Nederland sturen steeds vaker hun kinderen naar een Vlaamse school. Daar is het onderwijs beter; normen en waarden worden de scholieren strakker bijgebracht. 'Als er maar niet te veel Nederlandse kinderen komen', verzucht een Vlaamse onderwijzeres echter. De Nederlandse kinderen zijn immers veel te vrijgevochten en dat kan de sfeer in een klas negatief beinvloeden (13.00 uur, Radio 5).

In Lijntjes van Lips staat de countrymuziek centraal. Te horen zijn Lee Towers, Bennie Jolink, Ilse de Lange en Astrid Seriese (13.45 uur, Radio 5).

In Knetterende letteren gaat neerlandicus Jos Paardekooper in op opmerkelijke taalverschijnselen, zoals de betekenis van het woord nomineren, die door het Veronica-programma 'Big Brother' een forse verandering heeft ondergaan (15.00 uur, Radio 5).

Een leven lang bevat een portret van Sophia van Sante, mezzo-sopraan en zangpedagoge. 'Wat je ziel betreft, moet je anders je graf induiken dan je in de wieg gedoken bent, namelijk beter. En dat geldt eigenlijk ook voor het zingen.' Deze lijfspreuk geeft Van Sante (74) altijd mee aan haar zangstudenten. Ze gelooft namelijk in reïncarnatie. Tot 1985 was ze 20 jaar hoofddocent zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze geeft nog steeds privé-zangles bij haar thuis in Amsterdam-Buitenveldert (16.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden