Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

D O C U M E N T A I R E

In de laatste aflevering van Grensverleggers brengt Henk Harding een bezoek aan Martijn Weyl, die als Joods kind de Tweede Wereldoorlog overleefde. Hij emigreerde op zijn negentiende naar Israël. Na te hebben gewerkt in een kibboets en in dienst te zijn geweest werd hij directeur van het Israël Museum. In die functie, die hij tot 1997 vervulde, ontmoette hij veel wereldleiders, kunstenaars en filmsterren (22.30 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Catherine ontvangt (in herhaling) hyperactieve volwassenen (17.10 uur, RTL 4).

In Markant Nederland stapt Paula Patricio met acteur Henk van Ulsen op de fiets. Samen verkennen zij de natuur rond de IJssel (19.00 uur, Ned. 1).

S P O R T

Studio Sport volgt rechtstreeks de gehele negende etappe in de Tour de France van Le Grand Bornand naar Sestrieres over 213,5 kilometer (10.45 uur, Ned. 2).

C U L T U U R

Registratie van het concert van gitarist John Scofield, afgelopen weekend gegeven op het North Sea Jazz Festival (23.45 uur, Ned. 3).

A M U S E M E N T

In Tien voor Taal nemen zes radiopresentatoren het tegen elkaar op. Voor Vlaanderen zijn dat Jeroen Roppe, Luc Janssen en Lieve de Maeyer, voor Nederland treden Ati Dijckmeester, Govert van Brakel en Peter van Bruggen in het strijdperk (21.31 uur, Ned. 1).

RADIO

De dag van... Stan van Houcke bestaat zes uur lang uit gesprekken, reportages, muziek, discussies, literatuur en gedichten. Op het programma staan onder meer: de melancholie van het Groninger landschap, een gesprek met NRC-correspondent in Moskou, Frank Westerman, over zijn boek 'De graanrepubliek', waarin hij de geschiedenis van Oost-Groningen schetst, een portret van Zeeuws-Vlaanderen door de Belgische radiomaker Wilfried Bertels en een tocht door Friesland in het gezelschap van een authentieke Fries, de bioloog Auke Bijlsma (09.00 uur, Radio 5).

Kindertelevisiemaker Burny Bos zit bij Jeanne Kooijmans aan de Tafel voor Twee. Bos, ook producent van de succesvolle bioscoopfilm 'Abeltje', kreeg onlangs de First European Children's Television Tribute voor series als 'Kinderen van Waterland' en 'Otje' (12.02 uur, Radio 2).

In Dubbel Check onderzoeken Erwin Blom en Sander Kerkhof de waarde van het Internet als popjournalistieke bron (14.00 uur, Radio 3).

Martin Simek heeft in Kleur bekennen een ontmoeting met de 36-jarige zangeres Anneriek van Dorst, winnares van de Publieksprijs tijdens het Concours de la Chanson 1999. De teksten van haar Franse levensliederen schrijft ze zelf. Van Dorst vertrok vijftien jaar geleden als au pair naar Parijs. Ze begon liedjes te zingen in de straten van de Franse hoofdstad. Tegelijkertijd belandde ze in verkeerde kringen en raakte ze verslaafd aan drugs (16.00 uur, Radio 5).

In Urubicha aandacht voor componist Franz Liszt en de Hongaarse zigeunermuziek (18.30 uur, Radio 4).

In De Avonden het eerste deel van 'Eritrea'. Na een bevrijdingsoorlog van dertig jaar maakte deze voormalige provincie zich in 1991 los van Ethiopië. Sinds vorig jaar woedt er een grensconflict dat tienduizenden levens eist. Kees Hulsman reisde naar het front (22.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden