Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

In Van gewest tot gewest verhalen van Volendamse jongeren na de brand in café De Hemel. Hoe gaat het met ze en hoe moet het verder? De meningen van de jongeren over hulp van buitenaf zijn verdeeld. Niet iedereen wil professionele hulp 'van buiten' accepteren (19.00 uur, Nederland 3).

Zembla brengt de documentaire 'De slag om de Noordzee'. De kabeljauw in de Noordzee dreigt uit te sterven, er is sprake van een diepterecord. Om de visstand te redden, mogen de vissers tot 1 mei niet in bepaalde delen van de Noordzee komen. De vissers vinden dit een onbegrijpelijke maatregel, omdat het niets bijdraagt aan het herstel van de kabeljauw. Milieu-organisaties vrezen overbevissing in de opengebleven delen van de Noordzee (21.15 uur, Nederland 3).

Andere Tijden laat niet eerder vertoonde historische beelden zien van concentratiekamp Ravensbrück. Vrouwen die in het kamp hebben vastgezeten vertellen in het programma over hun herinneringen en hun ongeloof dat aan de gruwelijke tijd in Ravensbrück een einde was gekomen. Het magazine gaat ook in op de geschiedenis van de mkz-bestrijding: in 1962 trof een hevige uitbraak van mond- en klauwzeer de varkenssector. Er zijn toen naar schatting driehonderdduizend dieren gedood. De capaciteit van de destructiebedrijven was niet toereikend, waarop de autoriteiten besloten tot het dumpen van varkens in massagraven in het Brabantse dorp Sint Anthonis. Andere Tijden reconstrueerde die operatie (20.45 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Karin de Groot spreekt in Vurige Tongen onder meer met cabaretier Sjaak Bral en presentatrice Yvon Jaspers aan de hand van tv-fragmenten over wat zij belangrijk vinden in het leven (21.30 uur, Nederland 3).

In Gezondheidsplein licht Frank Backx het project 'Nederland in beweging' toe. Begin jaren negentig onderzocht hij de bewegingsarmoede in Nederland. Hij stuitte op schrikbarende resultaten en begon een groot project om Nederlanders weer in beweging te krijgen. In de studio zal een conditietest worden gedemonstreerd (15.10 uur, Nederland 1).

SPORT

In het toernooi om de Uefa-cup wordt vanavond de wedstrijd Liverpool-Barcelona gespeeld. Commentaar bij het live verslag is van Theo Reitsma, de analyse wordt verzorgd door Hans Kraay (21.00 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

In Koffietijd zingt Wolter Kroes zijn nieuwe single 'Niemand anders'. John Williams is de koffiegast naar aanleiding van zijn programma 'Opnieuw beginnen' en zijn rol in de soap 'Onderweg naar morgen'. In de filmrubriek aandacht voor acteur Robert De Niro (10.00 uur, RTL 4).

RADIO

De Ochtenden brengt in 'Het Gesprek' een interview met Hubert Vankan, tot voor kort een onbekende Nederlander. Sinds de stakingen bij de NS wordt de voorzitter van de vakbond VVMC op straat herkend. Een gesprek met de vakbondsleider na de 'radiostilte' die vorige week inging. In 'Het Onderzoek' aandacht voor onderwijs. Scholen schorsen steeds vaker leerlingen. Dat nieuws haalde al eerder de landelijke media. Maar de meeste scholen melden schorsingen niet eens, uit angst voor een slechte beoordeling door de inspectie (9.00 uur, Radio 1).

Radio Urbania brengt in de rubriek 'de Wijk' deze week reportages uit het Rotterdamse Delfshaven. Vroeger was het een zelfstandig stadje en werd er jenever gestookt. Nu is het opgeslokt door het grote Rotterdam. Het blijkt een wijk waar de wijkagent zonder uniform ook gezag uitstraalt. Ook aandacht voor een onderzoek in de binnenstad van Amsterdam waaruit blijkt dat het grootste deel van de bewoners het centrum te druk vindt. De gemeente zoekt oplossingen (18.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden