Speciaal

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht bestaat dit seizoen tien jaar en daarom worden oude afleveringen herhaald. Vanavond 'De wijze slaper' uit februari 2001. Goed slapen is slim. Letterlijk, want een goede nachtrust is essentieel voor het leerproces. De pianist die een stuk instudeert, de student die blokt op een tentamen: een goede nachtrust blijkt vele malen effectiever dan doorploeteren tot in de kleine uurtjes. De hersenen nemen tijdens de verschillende slaapstadia het geleerde nog eens goed door, leggen verbanden met al bestaande kennis, laten er een creatief proces op los en slaan dit alles uiteindelijk op in het geheugen. Robert Stickgold, verbonden aan Harvard Medical School ontdekte dat proefpersonen die een paar uur geoefend hadden op een taak en die avond een goede nachtrust genoten, de volgende dag beter waren in die taak dan de dag ervoor. Ook na de tweede en derde nacht bleek de verbetering zich voort te zetten. Ze hadden niet meer geoefend, maar bleken toch elke dag weer vooruitgang te boeken. Minutieus onderzoek heeft Stickgold inmiddels een schat aan informatie opgeleverd over de ideale studie-slaap (20.00 uur, Nederland 3).

CULTUUR

Stardust brengt een portret van filmregisseur Stanley Kubrick, die stierf op 7 maart 1999. Samensteller Jan Harlan, met wie hij dertig jaar nauw samenwerkte, verzamelde uniek materiaal over een van de belangrijkste regisseurs aller tijden, die bekendstond om zijn profetische gaven en zucht naar perfectie in films als 'A clockwork orange', 'Barry Lyndon, 2001: A Space Odyssey' en 'The shining'. Aan het woord komen onder anderen collega's als Jack Nicholson, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Woody Allen en Sydney Pollack. Commentaar is van Tom Cruise, die speelde in 'Eyes wide shut', de laatste film die Kubrick maakte. Vanavond het slot van deze driedelige reeks (23.55 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Vanaf 9.00 uur een interview met Sylvain Ephimenco, columnist voor Trouw, NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Het afgelopen jaar kwam hij vooral in het nieuws na de aanslagen in Amerika. Hij schreef toen een 'Open brief aan de moslims van Nederland' in Trouw, waarin hij de Nederlandse moslims opriep ondubbelzinnig afstand te nemen van de fundamentalisten onder de moslims. Sindsdien heeft Ephimenco gecorrespondeerd met honderden autochtone en allochtone Nederlanders over zijn brief. Tweede aflevering in serie interviews met schrijvers en columnisten. Vanaf 10.00 uur een achtergrondreportage naar aanleiding van de heiligverklaring van de Mexicaanse Indiaan Juan Diego door de paus. Enerzijds betekent die heiligverklaring eindelijk erkenning voor de Indianen. Anderzijds leeft ook het gevoel dat de katholieke kerk haar eigen belangen heeft bij die heiligverklaring. En vanaf 11.00 uur een overzicht van de maandenlange discussie over bolletjesslikkers in Nederland (9.00 uur, Radio 1).

Knetterende Letteren In de zomer herhaalt de NPS in het wekelijks literatuurprogramma een aantal interviews. Tussen 14.30 en 15.00 uur een herhaling van een gesprek over de dichter Hans Lodeizen. Na 15.00 uur een herhaling van een gesprek met vertaler Martin de Haan over de controversiële Franse schrijver Michel Houellebecq. Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van zijn laatste roman 'Platform'. Verder een herhaling van een thema-uitzending over wandelliteratuur (14.30 uur, 747 AM).

De Avonden brengt na tienen het 'Gesproken Uitzicht' van Jan Pieter Gootjes, schilder en beeldhouwer in Zwolle. Daarna 'Het Weekbericht' van Anton de Goede, waarin een ontmoeting met beeldend kunstenaar Willem van Malsen, wiens illustraties te vinden zijn in o.m. Vara TV Magazine en Vrij Nederland. Rond elf uur 'De Wijde Blik' van radiokunstenaar Mat Wijn. Gevolgd door een portret met sessie-opnamen van de the American Analog Set: inventieve songs van een viertal uit Texas (22.02 uur, 747 AM).

Kunststof Sinds 1998 zwaait hij de scepter over zijn eigen radiostation: Michiel Bicker Caarten, oprichter en hoofdredacteur van Business Nieuws Radio schuift aan tafel bij Petra Possel (19.03 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden