Speciaal

TELEVISIE SPORT Studio Sport: Vak M

PRAATPROGRAMMA'S

Heilig Vuur In de aanloop naar de verkiezingen het eerste televisiedebat tussen twee nieuwe lijsttrekkers: André Rouvoet van de ChristenUnie en Femke Halsema van GroenLinks. Het debat gaat over het bijzonder onderwijs dat onder vuur ligt en de vraag of de grondwet aangepast moet worden. Vormen islamitische scholen een bedreiging voor de integratie van moslims in Nederland, of erger nog, voor de staatsveiligheid? (22.45 uur, Nederland 1)

AMUSEMENT

Man bijt hond Sinterklaas valt dit jaar samen met het Suikerfeest. Het Suikerfeest is de feestelijke afsluiting van de islamitische vastenmaand. In de Ulu-moskee in Zwolle bezoekt Sinterklaas de moskee om cadeautjes uit te delen aan de kinderen aldaar. Voor deze kinderen is het op 5 december dus dubbel feest. De imam ontmoet Sinterklaas (19.00 uur, Nederland 1).

De Stoel In de keuken van een voormalig Brabants klooster woont uitvinder en kunstenaar Guus Voermans, de denkbeeldige kruising tussen Willie Wortel en Guus Geluk. In zijn wonderlijke woning liggen duizenden schroefjes en moertjes, wieltjes en wartels, strijkijzers en fluitketels nog te wachten op een functie, een verhaal. Want met elke uitvinding wil Guus iets vertellen. In een andere omgeving, op een oude koffieplantage in Tanzania, ontmoet presentator Rik Felderhof Atty Hammer. Atty is verpleegkundige en haar man Henk is arts. Ze werken al vele jaren voor Artsen zonder grenzen en andere instellingen. In Tanzania bouwen ze nu aan een tehuis voor verstandelijk gehandicapte kinderen, de verloren kinderen van Afrika. (21.50 uur, Ned. 1).

KINDERPROGRAMMA'S

Sesamstraat ontvangt Sinterklaas, tenminste: dat is de bedoeling. Maar de Hoofdpiet heeft de mijter van Sinterklaas kwijt gemaakt. Hij schaamt zich zo dat hij wegloopt en zich verstopt in Sesamstraat. Zonder Hoofdpiet loopt de hele organisatie van het Sinterklaasfeest in de soep en ook Sinterklaas' bezoek aan Sesamstraat komt in gevaar. De Hoofdpiet moet dus terug naar Sinterklaas. Tommie, Pino en Ieniemienie helpen hem daarbij. (17.00 uur, Nederland 3)

RADIO

De Ochtenden In 'Het Interview' (09.00 uur, Radio 1) wordt de stelling verdedigd dat het Europese landbouwbeleid niet funest is voor ontwikkelingslanden. Sterker nog, afschaffing van het landbouwbeleid zou de Derde Wereld duperen. Dat concludeert voorzitter Gerard Doornbos van LTO-Nederland op grond van een onderzoek naar het Europese suikerbeleid. Verder een gesprek met minister Nawijn over het toenemend aantal dakloze asielzoekers. In 'Het Buitenland' om 10.00 uur een reportage vanuit Suriname. Aanstaande zondag is het twintig jaar geleden dat vijftien vooraanstaande Surinamers bij de zogenaamde decembermoorden omkwamen. Vanaf 11 uur draait 'Het Onderzoek' om de afname van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. De vreemdelingenwet van april vorig jaar lijkt zoden aan de dijk te zetten. (9.00 uur, Radio 1)

Knetterende Letteren Het Knetterende Letteren Forum (Elsbeth Etty, Rob Schouten en Thomas Vaessens) praat over de emancipatie van de Nederlandse biografie. Verder worden de buitenlandse interviews van W.F. Hermans besproken. Antropoloog Oscar Verkaaik vertelt over zijn recent verschenen reisroman 'Sayyid Pakistani en de bruiloft van de dood'. Verkaaik werkte in 1996 en '97 in Karachi en Hyderabad, twee Pakistaanse miljoenensteden. In het boek doet hij verslag van deze periode en zijn ontmoetingen met bijzondere Pakistani's. Te gast is ook Ruben Verhasselt; hij vertaalde het boek 'Beste bedoelingen' van de in Israël zeer populaire jonge schrijver Etgar Keret. Ten slotte tekenaar Siegfried Woldhek, bekroond met de G.H. 's Gravesande-prijs voor zijn literaire portretten in Vrij Nederland (14.40 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden