Speciaal

TELEVISIE

Netwerk was, evenals bisschop Muskens van Breda, deze week in Rome om uit te zoeken wie in het Vaticaan de beslissingen neemt. Aanleiding is het verbod dat Muskens trof om een synode te houden. Vaticaan-watchers Marco Politi en John Allen van de National Catholic Reporter schetsen aan de hand van gebeurtenissen uit het recente verleden hoe er een ware machtsstrijd in het het Vaticaan woedt, nu de paus door een zwakke gezondheid steeds meer ruimte moet prijsgeven (20.30 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

Voor de meeste mensen zijn vleermuizen vooral enge dieren die in horrorfilms voorkomen. Toch zijn er mensen die hun vrije tijd opgeven om de dieren te bestuderen. Nu de vleermuizen hun winterslaap houden, is dat een ideale mogelijkheid om meer te weten te komen over de beestjes. NL-Net volgt twee amateurbiologen die daarvoor ondergronds gaan (08.35 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In De Wandeling praat Lucette Verboven met Peter Hulsinck over zijn besluit om een andere weg in te slaan. Hulsinck werkte als bedrijfseconoom bij een universitair onderzoeksinstituut, maar koos na een flinke inzinking voor een totaal andere richting: de verpleging (16.30 uur, Ned. 1).

In de zevende aflevering van Böhm's Bovenkamer laat Hans Böhm zich inspireren door zijn omgeving. Hij gaat het veld in met Jan Ivangh, een vogelkenner die natuurgeluiden verzamelt. Ook met uitvinder Ros Pavlik gaat Hans de natuur in. Om in twintig seconden een tent op te zetten, om probleemloos te picknicken op vieze bankjes en om de Windy te testen: een paraplu die bestand is tegen weer en wind (20.30 uur, RTL 5).

Ronald Jan Heijn is te gast in Het Zwarte Schaap. Ronald Jan, geboren in de beroemde grootgruttersfamilie en zoon van de in 1987 ontvoerde en vermoorde Gerrit Jan Heijn, belegde zijn geerfde miljoenen in Oibibio, een centrum voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Al snel ontstonden er problemen (21.10 uur, Ned. 3).

In Jong & Ontspoord spreken deskundigen onder leiding van Andries Knevel over de vraag: Wie is er verantwoordelijk voor kinderen die het recht in eigen hand nemen? Het kind zelf of de maatschappij? Er wordt gesproken met de moeder van de dader van de schietpartij in de Veghelse school in 1999 en de kinderrechter van de twaalfjarige Dominique uit Gouda, die in 1999 de man die zijn moeder mishandelde, om het leven bracht (22.00 uur, Ned. 2).

SPORT

NOS Studio Sport doet rechtstreeks verslag van de halve finale mannen (Clément-Grosjean) en in de nacht van vrijdag op zaterdag van de finale vrouwen (Capriati-Hingis) tijdens de Open Australische Tenniskampioenschappen (05.00 uur en 03.30 uur, Ned. 2).

In het NOS Sportjournaal aandacht voor het EK kunstrijden: de vrije kür bij het ijsdansen en aandacht voor de Australian Open (22.14 uur, Ned. 3).

CULTUUR

De Vrienden van Amstel Live komt deze keer vanuit Ahoy'. Deelnemers zijn onder meer Kane, Candy Dulfer, Ruth Jacott, Abel, Van Dik Hout, Frank Boeijen en Loïs Lane (21.55 uur, RTL 4).

RADIO

Chronische vermoeidheid komt voor bij diverse ziektebeelden, zoals ME en fibromyalgie, maar ook na een chemokuur of een bestraling bij kanker. Op allerlei manieren wordt gezocht naar oorzaken en behandelingen om die vreselijke vermoeidheid de baas te worden. Daarover gaat het NCRV-programma Plein Publiek (09.00 uur, Radio 5).

Aan de vooravond van de officiële opening van 'Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad' komt Radio Uit live vanuit De Doelen. Gasten aan tafel zijn: Bert van Meggelen, intendant Rotterdam 2001, Rob Overman, directeur Rotterdams Philharmonisch Orkest en Ted Langenbach, party-maker (17.05 uur, Radio 5).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden