Speciaal

TELEVISIE

Netwerk Het verhaal van Rob van Rijn, die na het werken in een zwaarvervuilde afvalput doodziek werd. Hij luidde de alarmklok, maar werd ontslagen. Zijn werkgever ontkent alle verantwoordelijkheid voor zijn ziekte (20.30 uur, Nederland 1)

DOCUMENTAIRE

Import: Politieke kopstukken Recent zijn de Roemeense archieven opengegaan die een bron aan informatie bevatten over Roemenië onder het dictatorschap van Nicolai Ceausescu. Het communisme in Europa wordt vooral geassocieerd met collectivisme, onderdrukking en staatsterreur. Maar in Roemenië bestond ook een andere realiteit: het communisme als masker, als façade, als theater. Economisch en politiek faalde het systeem volledig, maar 25 jaar lang werd voor de bevolking een complete dagelijkse illusie gecreëerd. Ceausescu liet alle parades, spektakels, en opera's filmen. Ook kwamen belangrijke staatshoofden langs, inclusief koningin Beatrix. Deze spectaculaire archiefbeelden staan haaks op de wrange waarheid; tien jaar na de val van Ceausescu is Roemenië nog altijd een van de armste en minst ontwikkelde landen van Oost-Europa (23.55 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Het elfde uur Andries Knevel spreekt met psycholoog Ineke van Dok-Mak over haar zoektocht naar antwoorden over alternatieve geneeswijzen en oosterse godsdiensten. Verder een gesprek met journalist Dido Michielsen. Zij schreef het boek 'Dochters van ver' over de belevingswereld van adoptieouders (21.40 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport Op Nederland 2 een rechtstreeks verslag van de Uefa Cup-wedstrijden Roda JC-AC Milan (17.50 uur) en op Nederland 3 van de Champions League-wedstrijd Bayer Leverkusen (20.40 uur). De voorbeschouwing op de Champions League-wedstrijd begint om 20.25 uur.

Op Nederland 2 het verslag van het ABN Amro tennistoernooi om 16.25 uur. Verder het Olympisch ontbijt om 07.00 uur. Een rechtstreeks verslag van de 1500 meter schaatsen voor heren om 20.45 uur.

AMUSEMENT

Praatjesmakers Onder het oog van de verborgen camera lucht Louis van Gaal aan praatjesmaker Stefan zijn hart. Over zijn imago, over Johan Cruijff, over Nederland-Ierland, over 'zijn' systeem en over de media. Als bonus geeft hij Stefan een masterclass voetballen. Jochem ontvangt ook weer een aantal praatgrage kinderen die vanavond onder meer antwoord geven op de vraag: wat is een engel? (21.05 uur, Nederland 1).

RADIO

De ochtenden Te gast is Linda Polman, die de afgelopen anderhalf jaar in Sierra Leone verbleef. Na tien jaar oorlog is in het land een vredesproces op gang. Verder een reportage over een Zwiterse hulporganisatie die misbruikte vrouwen in Cambodja de gelegenheid geeft een nieuw leven te beginnen op 'vrouweneiland' Koh Kor. En een optreden van de singer/songwriter Fred Eagle smith, veelzijdig zanger en performer die al twintig jaar in de Verenigde Staten optreedt (09.00 uur, Radio 1).

De avonden Literair variété met verhalen van Thomas Verbogt, Jan Mulder, Paolo van Vliet en dichter Hans Kloos. Muziek van Arthur Ebeling, zanger en gitarist en het Music Hall-orkest. Wim Brands spreekt met Henri Beunders, hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur aan de Erasmus Universiteit, over zijn boek 'Publieke tranen'. Na halftwaalf 'Meesterwerken uit de Afrikaanse popmuziek' van Ben Joosten (22.02 uur, 747AM).

Roos' Radio Pyjamaparty Vorig jaar mei was de eerste Roos' Radio Pyjamaparty. Een drie uur durend radiospektakel midden in de nacht. Roos en haar mannen komen nu terug met deel twee. Hoorspelen, extreem vieze gedichten (voorgedragen door dichter G.J. van Rossum), de geluidskwis, de column 'Pluis' en live je problemen door Roos laten oplossen (02.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden