Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Dokument Junior: Wisselklas Tweede aflevering van vierdelige serie over kinderen die een week lang te gast zijn op een basisschool die anders is dan hun eigen school. Deze week: een vrije school in Den Haag (16.25 uur, Z@ppelin, Nederland 3).

Het Uur van de Wolf: Planeet Kamagurka Documentaire over en met de Belgische cartoonist, schilder en performer Luc Zeebroek, alias Kamagurka. De documentaire licht een tipje van de sluier op over de absurdistische wijze waarop Kamagurka de wereld bekijkt, zijn werkwijze, optredens, inspiratie, humor, energie, onrust en onbevangenheid. Kees van Kooten, Wim T. Schippers, Peter Vanheirseele alias Herr Seele en Kamagurka's moeder becommentariëren zijn werk en zijn temperament (20.31 uur, Nederland 3).

Werelden: Senegal Surplace Over de Ronde van Senegal (Tour du Senegal), een wielerronde van 1250 km door de binnenlanden van Senegal, waaraan vooral Afrikaanse en Europese ploegen meedoen. Filmmaker John Appel filmde vorig jaar de vijfde editie van deze tour. Het is geen wedstrijdverslag met uitslagen van de winnaars, maar veeleer een avontuurlijke roadmovie met veel ontberingen, waarin de plaatselijke bevolking zelf aan het woord komt. Politieagenten op een politiepost, een groep schoolkinderen, een ex-wielerkampioen, een cementhandelaar, een meisje dat zojuist een leguaan gevangen heeft, een man met een radio op zijn nek - allemaal mensen langs de route waar het peloton onverschillig aan voorbijtrekt. Naast het Afrikaanse perspectief is er ook de blik vanuit het peloton van de ex-profwielrenner Peter Winnen. Als lid van de gemengde Afrikaanse equipe Senegal Mixte houdt hij tijdens de Ronde van Senegal 2002 een dagboek bij waarin hij vooral zijn Afrikaanse impressies weergeeft (22.38 uur, Ned. 1).

Import: Offspring De Canadese filmmaker Barry Stevens kwam er recentelijk achter dat hij een van de eerste baby's was die via kunstmatige inseminatie werden verwekt. Hij realiseert zich dat hij meer dan tweehonderd halfbroers en halfzussen zou kunnen hebben en besluit hen via DNA-tests op te sporen. Zijn uiteindelijke doel is de donor, zijn biologische vader, te vinden. Stevens brengt zijn zoektocht als een spannende detective (23.45 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Michael Moore: The Awful Truth In deze aflevering ('Conservatieven met een hart-avond') deelt Moore gratis fel oranje portemonnees uit op straat aan Afro-Americans in New York, om te voorkomen dat de politie nog eens de vergissing maakt iemand die zijn portemonnee pakt aan te zien voor iemand die een wapen trekt, om deze vervolgens met kogels te doorzeven. Ook organiseert hij een evenement waarbij het fenomeen de bewogen conservatieve politicus wordt geparodieerd, doordat deze politici worden uitgedaagd daklozen te bekogelen (19.30 uur, Nederland 3).

RTL Boulevard In het panel zitten Albert Verlinde en John van den Heuvel. Onderwerpen: Bill van Dijk die na een musicalcarrière thuis zit en spelletjes bedenkt; gevangenissen die excursies organiseren voor belangstellenden; Koos Alberts twintig jaar in het artiestenvak; en Free Fight-gala in de Amsterdam Arena (18.30 uur, RTL 4).

RADIO

Plein Publiek Gesprek met Gerrit Gerritsen van Landschapsbeheer over de grutto. Deze typisch Nederlandse weidevogel wordt de laatste jaren bedreigd met uitsterven. Er gaan veel eieren en jongen verloren door de nieuwe landbouwtechnieken. De actie 'Nederland-Gruttoland' moet ervoor zorgen dat de gruttopopulatie binnen drie jaar weer op peil is (10.00 uur, 747 AM).

Kunststof Gast is Jan Eijkelboom. Na zijn journalistieke loopbaan bij Vrij Nederland groeide hij uit tot een van de beste dichters van het land. Hij publiceert deze week een nieuwe bundel, 'Dit Eiland. De Dordtse gedichten', over zijn woonplaats (19.00 uur, Radio 1).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden