Speciaal

TELEVISIE

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp ontvangen Hans Dijkstal, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, en de Vlaamse striptekenaar Kamagurka (23.00 uur, RTL 4).

In Mtwee is Jelica Novakovic te gast. Gedurende de Kosovo-crisis deed zij door middel van dagboekbrieven in het Radio 1 Journaal verslag van de situatie in Belgrado. Die bijdragen zijn in een boek gebundeld. De nieuwe Portugese fado-ster Dulce Pontes treedt op in de studio en indien Max van der Stoel de Nobelprijs voor de vrede wint zal daar aandacht aan besteed worden (23.00 uur, Ned. 2).

SPORT

In het late Sportjournaal beelden van Roda JC-Feyenoord (22.16 uur, Ned. 3).

CULTUUR

Stardust heeft een reportage over het geluid in de horrorfilm 'The haunting' van Jan de Bont. Gary Rydstrom, die werkt op de Skywalker Ranch van George Lucas ten noorden van San Francisco, vertelt hoe hij gewapend met een recorder op zoek ging naar het geluid van piepende deuren. Ook is er een interview met de Franse regisseur Gaspar Noé over zijn bikkelharde film 'Seul contre tous' (19.59 uur, Ned. 3).

Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gebouw van de Nederlandse film- en televisie academie in Amsterdam en het 40-jarige bestaan van de opleiding verzorgt de VPRO in samenwerking met de academie een marathonuitzending over de Nederlandse film. Allereerst is er onder leiding van acteur Huub Stapel een debat met als titel 'Hollywood in Holland'. Film- en beleidsmakers (veelal oud-studenten) zullen discussiëren over een serie prikkelende stellingen, die worden geïllustreerd aan de hand van fragmenten van Nederlandse films en archiefmateriaal uit de afgelopen veertig jaar (20.24-22.00 uur, Ned. 3).

Tijdens een meer dan twaalf uur durende live uitzending (00.18-13.00 uur) worden tientallen films, filmpjes en video's uitgezonden die de afgelopen veertig jaar zijn gemaakt door studenten van de Nederlandse film-en televisie academie. Tussendoor voeren Karen de Bok en Huib Stam rechtstreekse gesprekken met de makers.

RADIO

Argos gaat over de moeite die Nederland heeft met het instrument van het wapenembargo. De militaire staatsgreep in Pakistan en de reacties van aartsrivaal India daarop maken eens te meer duidelijk hoe explosief dit spanningsgebied is. Hetzelfde geldt voor Indonesië sinds de val van Soeharto. Een wapenembargo kan in zo'n geval voor de internationale gemeenschap een effectief middel zijn om de crisis te helpen bezweren. Ook Nederland ondersteunt dit soort boycots. Althans met woorden. De praktijk blijkt heel wat weerbarstiger (11.00 uur, Radio 1).

Spiegels levert een portret van de in Tanzania wonende Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick ('People of the forest' en 'Serengeti symphony'). Hij won maar liefst acht Emmy Awards, maar moet vanwege problemen met zijn gezondheid stoppen met filmen. Deze zomer was hij in Nederland om zijn archief in Amsterdam op te ruimen (18.00 uur, Radio 5).

In Het geding verdedigt architect Carel Weeber, bekend en berucht van de 'Zwarte Madonna' in Den Haag, het omstreden woningcomplex nabij het Centraal Station, de stelling: 'De welstandscommissies moeten worden afgeschaft'. Staatssecretaris Remkes vindt dat straks elke gemeente zelf mag bepalen of dat ene dakkapelletje mag of niet, en of die etage bovenop je huis mag worden gebouwd. In de plannen verdwijnen de landelijke richtlijnen. Opponent van Weeber is Noud de Vreeze, directeur van de Stichting Welstandszorg Noord-Holland, die goeddeels voor behoud van welstandscommissies is (19.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden