Speciaal

TELEVISIE

D O C U M E N T A I R E

Henk Lommers praat in Alle dieren tellen mee met prins Bernhard over het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Vogelbescherming. De prins is daar beschermheer van. Ook is er een reportage over de rol die dieren in de gezondheidszorg kunnen spelen. In het AMC in Amsterdam en het Utrechtse kinderziekenhuis krijgen zieke patiëntjes regelmatig bezoek van dieren. In het Spaanse Denia woonde Lommers een 'diereninzegening' bij. De dieren in het asiel werden die dag niet vergeten (19.00 uur, Ned. 1).

De executie van A. J. Bannister gaat over de aanloop naar de voltrekking van het doodvonnis in oktober 1997 in de Amerikaanse staat Missouri, het proces en de verwerking van zijn dood (20.22 uur, Ned. 3).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In Koffietijd is schrijfster Anja Meulenbelt de hoofdgast. Zij werd bekend door de boeken 'De schaamte voorbij' en 'Zoals het oog de regenboog'. Verder een dag uit het leven van musicalster Joke de Kruijf (10.00 uur, RTL 4).

Angela Groothuizen komt in Jos op 1 vertelleen over haar nieuwe tv-programma 'Op de man af' en over de musical 'Blood Brothers'. Uit die musical zingt zij een nummer. Ook aandacht voor de gevolgen van de vloedgolf die in juli vorig jaar de noordkust van Papoea Nieuw Guinea teisterde. In de uitzending een verslag van twee fysiotherapeuten die daar namens Memisa met de slachtoffers werken. Verder is de celliste Quirine Viersen in de studio. Zij won in 1994 als eerste Nederlander een prijs op het prestigieuze Tsjaikovski-festival in Moskou. Zij vertelt over haar grote liefde: haar cello uit 1715. Vlak voor Kerstmis zag het ernaar uit dat zij dat instrument zou moeten inleveren. Dat gevaar is nu afgewend (16.05 uur, Ned. 1).

In Barend & Witteman zijn de prijswinnaaars van 25 miljoen gulden bij de laatste trekking van de Postcodeloterij te gast. De vraag die aan de orde komt, is in hoeverre hun privacy is geschaad. Aanwezig is ook de algemeen directeur van de Staatsloterij, J. Helberechs, die morgen mogelijk een jackpot van achttien miljoen gulden gaat uitkeren (19.25 uur, Ned. 1).

Andries Knevel ontvangt in Het Elfde Uur Elco Brinkman, tegenwoordig voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijven. Brinkman is hersteld van een ernstige ziekte, die hem vorig jaar lange tijd uitschakelde. Over die moeilijke periode vertelt hij het een en ander. De tweede gast die aan tafel schuift, is Jan Franssen, burgemeester van Zwolle en voormalig Tweede-Kamerlid voor de VVD. Franssen wil wethouders niet meer uit de raadsleden laten voortkomen. Ds. Johan Weij, gereformeerd predikant in St. Jansklooster, krijgt gelegenheid zijn pleidooi voor de invoering van de biecht in de reformatorische kerken toe te lichten. Weij haalt Luther en Calvijn aan als warme voorstanders van de biecht in de relatie van de mens tot God (22.10 uur, Ned. 2).

A M U S E M E N T

De Tros zendt voor de laatste keer 10 voor Taal uit. De KRO zal het spelprogramma binnenkort overnemen (19.55 uur, Ned. 2).

RADIO

Recht op veiligheid is het onderwerp van het Debat op 5. Onder leiding van Sarah Verroen wordt na de emotionele protesttocht in Gorinchem de balans opgemaakt tussen emoties en redelijkheid. Verroen praat over dit onderwerp met Henri Beunders, hoogleraar geschiedenis, media en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, Jaap van Ginneken, massapsycholoog en Paul Kapteijn, socioloog (12.05 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden