Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Deze keer doen Filinta (11) en Noa (8) hun verhaal. Zij demonstreerden mee op 22 maart op het Museumplein tegen de oorlog in Irak, die toen net was uitgebroken. Plotseling greep de politie in. Noa en Filinta zijn toen heel bang geworden en zijn daarom erg boos op de politie. 'Stichting Woest' gaat samen met hen naar de politie om te vragen waarom dat nou nodig was (16.25 uur, Z@ppelin, Ned. 3).

Werelden: Ruis Documentaire over de complexe relatie tussen arts en patiënt. Filmmaakster Suzanne Raes keek met haar camera gedurende drie maanden mee bij een groot aantal gesprekken aan bed tussen arts en patiënt in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Daarnaast volgde Raes een groepje vrouwelijke co-assistenten tijdens hun eerste weken in het AMC (22.45 uur, Nederland 1).

Import: Letters from the Phantom Train Reconstructie van de laatste, afschuwelijke deportatie van Frankrijk naar Duitsland aan de hand van getuigenissen van Franse inwoners van de steden en dorpen waar de trein doorheen reed. Het was juni 1944. Frankrijk stond op het punt bevrijd te worden. Ondertussen werden 800 gedeporteerden per trein in veewagons van Frankrijk naar Duitsland getransporteerd. Het einddoel: de concentratiekampen Dachau en Ravensbrück. Vanwege de bombardementen van de geallieerden en de tegenaanvallen, was het spoornetwerk in een dusdanig slechte staat dat de reis door Frankrijk 57 dagen duurde. Sommige delen van het traject moesten zelfs te voet worden afgelegd. Het transport eindigde in Dachau en meer dan de helft van de gevangenen is nooit meer teruggekomen (00.10 uur, Nederland 3)

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp Gast is Robert van de Roer, journalist op het gebied van de diplomatie. Muziek van Wealthy Beggard (22.30 uur, RTL 4).

SPORT

Studio Sport Rechtstreeks verslag van de Milanese derby AC Milan-Internazionale in de halve finale van de Champions League (20.40 uur, Ned. 2). De voorbeschouwing begint om 20.26 uur. Nabeschouwing om 22.40 uur.

Studio Sport, Vak M besteedt aandacht aan de biografie van Clarence Seedorf. Een gesprek met de schrijver Simon Zwartkruis. Verdere gasten: de turners Youri van Gelder en Jeffrey Wammes (23.01 uur, Ned. 2).

CULTUUR

De avond van het boek Rechtstreekse uitzending vanuit Cristofori in Amsterdam met als hoogtepunt de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs. Onder leiding van Philip Freriks en Petra Possel becommentarieert een gezelschap van vier schrijvers actuele onderwerpen, zoals de hausse aan politieke boeken (met Frits Wester), het volwassen worden van de biografie en het succes van Nederlandse schrijvers over de grens (met Hafid Bouassa, Margriet de Moor en Karel Glastra van Loon). De schrijvers aan tafel zijn: Geert Mak, Kristien Hemmerechts, Désanne van Brederode en Bas Heijne. Regelmatig wordt geschakeld met 'commentator' Cornald Maas in Park Plaza in Amsterdam, waar de winnaar bekend wordt gemaakt (20.28 uur, Nederland 3).

RADIO

Plein Publiek Heidi Iepema praat met wetenschapsjournalist Govert Schilling. Hij schreef een

biografie van de kosmos, getiteld 'Evoluerend Heelal' (10.00 uur, 747 AM).

De avonden Na tienen: het 'Gesproken Uitzicht' van Tjeerd Ackema, tekenaar in Amsterdam. Daarna de rubriek 'Oud nieuws'. J.P. Guépin verkent de wereld via internet. Vervolgens: 'De confrontatie', waarin een gesprek met documentairemaakster Oeke Hoogendijk. Zij maakte de film 'The Holocaust Experience'. Tegen elf uur een kort verhaal van Arnon Grunberg vanuit Marokko. Daarna een gesprek met de slavist Hans Boland over zijn boek 'Onderhuids'. Een biografie van de stad Sint-Petersburg. Tot slot sessie-opnamen van en een gesprek met singer/songwriter John Guilt (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden