SPECIAAL

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Twee Vandaag doet verslag van de laatste dag in de rechtszaak tegen Volkert v.d. G. Met commentaar van advocaat C. Korvinus. (17.59, Nederland 2) TV-FILM 3,2,1Filmzomer, Cinema 3: Magonia. Een poëtisch verhaal over een land van verbeelding. Een jongen bezoekt elke week het eiland waar zijn enigszins excentrieke vader woont. In een landschap waar zee en water als aquarel in elkaar overvloeien, laten ze vliegers op. De jongen raakt in de ban van de betoverende verhalen van zijn vader over een land in de wolken: Magonia. Regie: Ineke Smits. Met Ramsey Nasr en Linda van Dyck (23.15, Nederland 3)

PRAATPROGRAMMA'S Oog in Oog: Astrid Joosten praat met prominenten over hun levensloop. Vandaag: Marc-Marie Huijbrechts, over zijn jeugd vol Brabantse gezelligheid en zijn theatercarrière. (13.40 uur, Nederland 3) Tros tv show zomer gaat niet met vakantie. Ivo Niehe praat met Twarres en met de bekendste tuinman van Nederland, Rob Verlinden. (Nederland 2, 21.28 uur) CULTUUR Het cabaretprogramma Andermans Veren is op bezoek bij Karin Bloemen. Ze praat over haar bewondering voor Freek de Jonge en Jasperina de Jong. De 'Minutenwals' gaat er ook in Karins versie in een supertempo door. Ze is dol op generatiegenoot Hans Teeuwen. 'Die geeft niks om bloemen, dus die stuur ik een krat bier als ik het goed vond'. Ook vertelt ze over haar burn-out. (21.32 uur, Nederland 1)

Filmlab is de verzamelnaam voor een serie eindexamenproducties van de Nederlandse Film en Televisie Academie die in coproductie met Nederlandse publieke omroepen zijn vervaardigd en op Nederland 3 worden uitgezonden. Vanavond: FAJA. Regie: Arne Toonen. Het verhaal speelt zich af op een broeierige zomerse dag in Amsterdam-Zuidoost. Na drie jaar gevangenschap mag Jermain weer naar huis. De familie is dol enthousiast, maar halfzus Gail heeft haar twijfels. Haar moeder heeft rust nodig, zij zorgt voor de familie. Jermain paait iedereen. Maar voor het eind van de dag zit de politie al weer achter hem aan (22,51 uur, Nederland 3).

RADIO

Het Marathoninterview: het eerste lang durende interview op vrijdag in een serie van vijf is met dichteres Hanny Michaelis. (Radio 1, 09.00-12.00 uur)

Plein Publiek, gesprek met psychologe Ingeborg Bosch. Hoe overleef je als kind een jeugd die niet zo gelukkig was? Plein Publiek zoekt het antwoord. (Radio 747 AM, 10.00 uur)

Haagse Veteranen Drie oud-politici praten over de actualiteit. Vandaag: Jaap van der Doef (PvdA, oud-staatssecretaris van verkeer), Nel Ginjaar-Maas (VVD, oud-staatssecretaris onderwijs) en Michel van Hulten (destijds PPR, oud-staatssecretaris van verkeer) (Radio 747 AM, 13.30 uur)

Ophef & vertier maakt een culturele reis langs vijf wereldsteden. Vandaag: St.-Petersburg. Gesprekken met mensen uit de kunst en cultuur, onder wie Hans Boland (slavist en Poesjkin-vertaler), Hermitagefiliaal-directeur Ernst Veen, Aliona van der Horst, maakster van de de documentaire 'Passie voor de Hermitage'. Op Nederland 3 wordt vanavond om 21.30 uur de aflevering 'Scherven van een tijdperk' uitgezonden. (Radio 747AM, 14.00 uur)

Kunststof Stan van Houcke, journalist en winnaar van de Prijs voor de Vredesjournalistiek, onderzoekt in zijn bevlogen stukken al jaren de scheve verhouding tussen het Westen en de rest van de wereld. (19.00 uur, Radio 1)

De Avonden Het eerste deel van het vierluik Live uit de Boekenkast, afkomstig uit het programma Boeken dat de VPRO uitzond in 1986. Boudewijn Bch op bezoek bij de schrijver Cees Noo teboom. Ook: muziek van Louis Lehmann over de Griekse rebetica en een atelierbezoek. Een gesprek met de geluidskunstenaar Martien Groeneveld die baarmoederlijke geluiden haalt uit glas en water. Tot zijn mooiste opname hoort het geluid van een foetushartje samen met een wasmachine.

Tegen middernacht De Weeksluiting van Heere Heeresma. (22.02, Radio 747AM)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden