Speciaal

TELEVISIE

In Netwerk een interview met Shimon Peres over het huidige vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Vijf jaar geleden kregen Peres, Rabin en Arafat de Nobelprijs voor de vrede. Ook een reportage over de Duitse dorpjes Zicherie en Böckwitz, die voor de val van de Muur gescheiden waren. Hoe is het de inwoners de afgelopen tien jaar vergaan? (20.30 uur, Ned. 1).

Nova spreekt met Seamus Kelters, die het boek 'Lost lives' schreef. Dat gaat over de slachtoffers van de burgeroorlog in Noord-Ierland. Een monumentaal naslagwerk, waar Kelters zich acht jaar lang onafgebroken mee bezighield. Ook nabestaanden komen aan het woord (22.30 uur, Ned. 3).

D O C U M E N T A I R E

Mama Daktari is een portret van de begin dit jaar overleden Franse arts Anne Spoerry, die tot haar tachtigste regelmatig per vliegtuig in afgelegen gebieden in Oost-Afrika neerstreek om de geisoleerde bevolking medische hulp te bieden (22.28 uur, Ned. 1).

Mijn lijf, mijn leven is een drieluik over keuzevrijheid en zelfbeschikkingsrecht van mensen. In de eerste aflevering gaat het over seksueel misbruik van verstandelijk gehandicapten (23.27 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In De ochtenden ontvangt Roeland Kooijmans de streekromanschrijfsters Margreet van Hoorn en Ynske Penning. Hun boeken worden vaker geleend dan gekocht. En Jac. Goderie gaat op bezoek bij een van de weinige mannen die zich aan dit genre wagen: Clemens Wisse (09.05 uur, Ned. 1).

De overeenkomst tussen het volksnieuws van Noord-Korea en het Nederlandse NOS-Journaal is een van de onderwerpen in Het blauwe licht. Televisiemaakster Rémi van der Elzen en tekenaar Gummbah buigen zich over de beelden van afgelopen week (20.00 uur, Ned. 3).

Jort Kelder, hoofdredacteur van het zakenblad Quote, is te gast bij Barend & Van Dorp (23.00 uur, RTL 4).

S P O R T

Studio Sport doet rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijd Valencia-PSV (20.15 uur, Ned. 2). Na afloop een uitgebreide samenvatting van het duel Willem II-Bordeaux en beelden van de overige Europese duels (22.38-23.32 en 23.50-00.20 uur, Ned. 2).

In het late Sportjournaal de hoogtepunten van het competitieduel NEC-Heerenveen (22.16 uur, Ned. 3).

RADIO

Priester Herman Verbeek is hoofdpersoon in 1 op 1. Hij zal de nieuwe bisschop van Groningen, Wim Eijk, blijven bestrijden (09.04 uur, Radio 1).

In Vijfde Verdieping een impressie van het concert dat Mercedes Sosa, de legendarische vertolkster van het Latijns-Amerikaanse lied, deze week gaf in Amsterdam. Verder vertelt 'La Negra' hoe zij de draad heeft opgepakt na een langdurige ziekte (10.15 uur, Radio 5).

Het Debat op 5 gaat over het voorstel van D66-kamerlid Boris Dittrich om slachtoffers een duidelijke plaats te geven binnen strafrechtzaken. Hij kreeg geen steun van minister Korthals, maar veel collega's reageerden positief. Naast Dittrich nemen aan de discussie deel hoogleraar strafprocesrecht Ybo Buruma, die niets ziet in Dittrichs idee, en Jaap Ruyter de Wildt, een advocaat wiens dochter werd vermoord (12.00 uur, Radio 5).

Cultuur en media gaat geheel over de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de betekenis daarvan voor de kunstwereld. In de studio zijn aanwezig mevrouw prof. dr. Thony Visser, hoogleraar Duitse literatuur, prof. Frits Boterman, hoogleraar geschiedenis, en Andreas Sinakovski, voormalig Stasi-spion (15.00 uur, Radio 1).

In Weldenkende mensen een discussie over de vraag of (politiek correcte) besluitvorming leidt tot het recht in eigen hand nemen. Steeds meer mensen krijgen het gevoel dat criminelen en zedendelinquenten door de wet beter beschermd worden dan hun slachtoffers. Ook bij de asielzoekersproblematiek speelt de burger een steeds grotere rol. Deelnemers zijn Meindert Fennema, hoofddocent politicologie, Femke Halsema, kamerlid voor GroenLinks, oud-burgemeester S. Veninga van Urk en Klaas Wilting, woordvoerder van de Amsterdamse politie (16.00 uur, Radio 1).

In De avonden de vierde en laatste bloemlezing uit het Crossing Border-festival. Met onder andere de gesproken voordracht van Hans Dorrestijn, Jan Haerynck en Heere Heeresma. En muziek van het Schotse Spare Snare, de Amerikaanse folk-zanger Damien Jurado en het Australische duo Sodastream (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden