Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Netwerk gaat over het voortbestaan van de Nederlandse sterrenkunde. De subsidie voor Lofar, de supertelescoop in Noord-Nederland die als eerste ter wereld tot aan de oerknal terug de tijd in kan, dreigt te worden stopgezet. 'Netwerk' sprak met de geestelijk vader van Lofar. Daarnaast aandacht voor de Isala Kliniek in Zwolle die opener omgaat met klachten van patiënten. Gevolg: het aantal meldingen van medische fouten is er vier keer zo hoog (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Heilig Vuur zendt een reportage uit over een schandaal dat België dezer dagen op zijn kop zet. Schrijfster Carine Hutsebaut beschuldigt de katholieke kerk ervan tientallen jaren te hebben meegewerkt aan een systeem van kinderhandel. De kerk zou duizenden meisjes die ongewenst zwanger werden, hebben gedwongen hun pasgeboren baby af te staan voor adoptie. 'Heilig Vuur' ging met een van die 'beroofde' moeders terug naar het klooster waar zij destijds in afzondering beviel (22.43 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Oog in Oog praat Astrid Joosten met de 'advocatenbroers' Hans en Wim Anker. Op hun achttiende vertrokken Hans en Wim Anker van het Friese dorpje Akkrum naar Groningen om daar rechten te studeren. Nu staan de broers al jaren in de top-10 van beste strafpleiters (20.35 uur, Nederland 3).

INFORMATIEF

Man bijt hond: Een deel van de allochtone jongeren zorgt in de grote steden voor overlast. De 65-jarige Amsterdamse Hennie Vathorst weet wel hoe je met die jongens moet omgaan. Zij heeft al jaren samen met haar man een sportschool in Amsterdam waar veel allochtone jongeren komen. Hennie heeft geen enkel probleem om de jongens op het juiste spoor te houden. Verder de achtste kandidaat in de talentenjacht voor gehandicapten: Jeroen de Geus (19.00 uur, Nederland 1).

SPORT

In het NOS Sport Journaal is er aandacht voor wielrennen: de presentatie van het routeschema van de Tour de France 2004 (22.30 uur, Nederland 2).

CULTUUR

NPS Jazz brengt een documentaire over de Israëlische zangeres NOA, haar leven, haar familie, muziek en het belang van wereldvrede. Het interview wordt afgewisseld met songs. NOA, wiens echte naam Achinoam Nini is, begon op jonge leeftijd met het zingen en schrijven van liedjes over God, de natuur en de liefde (23.50 uur, Nederland 3).

RADIO

In Knetterende Letteren bespreekt een schaduwjury de nominaties voor de AKO literatuurprijs, die vrijdag bekend wordt gemaakt bij 'Barend & Van Dorp' (14.40 uur, 747 AM).

Plein Publiek praat met Tjalling Halbertsma, buitenlandadviseur van de premier van Mongolië en schrijver. In zijn nieuwste boek Steppeland laat Halbertsma de lezer kennismaken met een monnik die aan de grens van Siberië naar goud zoekt, de astronaut Generaal Kosmos en een Dickens-vertaler die in 2002 tot premier van Mongolië werd verkozen (10.02 uur, 747 AM).

Vanwege het 10-jarig bestaan houdt de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) een marathonuitzending van vier uur met debatten, reportages, interviews en livemuziek. Medy van der Laan praat over de rol van de NMO in het publieke bestel en er is een gesprek tussen de directeur van de NMO, F. William, de voormalig directeur A. Van Bommel en prof. S. van Koningsveld over de rol van de NMO voor de verschillende moslimgemeenschappen in Nederland en binnen de media zelf (20.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden