Speciaal

TELEVISIE

Netwerk Een interview met Luc Marchal, de hoogste Belgische officier die in 1993 naar Rwanda was gestuurd. Daar vond onder het toeziend oog van de Verenigde Naties een bloedige burgeroorlog plaats. Marchal beschrijft in een kritisch boek hoe de volkerenmoord voorkomen had kunnen worden (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht Recent hersenonderzoek lijkt Freud honderd jaar na het verschijnen van zijn 'Traumdeuting' alsnog gelijk te geven. Freud veronderstelde dat in de droom wensen worden verbeeld in droombeelden. In de jaren vijftig werd met Freuds droomtheorie korte metten gemaakt, maar Allen Braun, Amerikaans hersenonderzoeker, vindt Freud zo gek nog niet (20.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Gezondheidsplein Kuuroorden zijn erg in trek. In Huizen wordt door het toepassen van geuren en een vragenlijst een behandeling op maat aangemeten. Verder: De smaak van Pierre Wind. Als het aan kok en smaakmaker Pierre Wind ligt krijgen alle kinderen op de school, naast handenarbeid en gym, binnenkort ook smaakles. Hoe smaakt een papaya? Of herken je de geur van een tomaat? (17.35 uur, Nederland 1).

Zaal Hollandia Deze week presenteert An Dodeman, voorheen de Groentevrouw, het alter ego van actrice en radiomaakster Marjan Luif. Staatssecretaris Rick van der Ploeg is uitgenodigd om samen met haar de ultieme gehaktbal te maken in 'Koken met An'. Ze spreekt verder met kunstenares Felieke van der Leest die kunstvoorwerpen haakt en breit. (22.58 uur, Nederland 3).

SPORT

Studio Sport Met beelden van de Australian Open in Melbourne, tennis (11.00/13.13/1841 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Stardust is geheel gewijd aan het Rotterdamse Filmfestival. Interviews met Cathérine Breillat over 'Fat Girl', de broers Coen over 'The Man who wasn't There' (23.55 uur, Nederland 3).

RADIO

De ochtenden In 'Het interview' Ella Kalsbeek, staatssecretaris van justitie. In 2001 kwamen er 10000 minder asielzoekers naar Nederland. Beschouwt de staatssecretaris dat als een succes? En wat doet ze met de uitgeprocedeerde asielzoekers die uit de opvang moeten, maar in veel gevallen door gemeenten toch van onderdak worden voorzien? (09.00 uur, Radio 1). In 'Het Buitenland' een overzicht van de activiteiten van Nederlandse hulporganisaties in Afghanistan. Doen ze allemaal hetzelfde? En een gesprek met een Baskische vrouw die van binnenuit de verhouding schetst tussen de Basken en de gewelddadige Eta (10.00 uur, Radio 1). In 'Het onderzoek' een portret van de zakenman Henny van der Most. Hij werd groot met Ponypark Slagharen, maar is inmiddels de baas van veel meer entertainmentbedrijven. De vraag is hoe hij omgaat met overheidsregels. Verkent hij wellicht de grenzen van de wet? (11.00 uur, Radio 1).

Kunststof Gast is cineaste Esmé Lammers, regisseur van de nieuwe (Engelstalige) avonturenfilm 'Tom en Thomas', die dezer dagen in première ging. Met haar vorige film 'Lang leve de Koningin' won zij verschillende prijzen, waaronder het Gouden Kalf. Wat zal deze film haar opleveren? Verder een reportage met hoogte- en dieptepunten van het International Film Festival Rotterdam 2002. (19.00 uur, Radio 1).

Rechtenkwesties De koning is onschendbaar en de ministers zijn verantwoordelijk. Maar wat te doen met een koning die zijn mening blijft geven?

Verder de nieuwe Europese richtlijn consumentenkoop. Met de invoering van de euro zijn de prijsverschillen tussen de verschillende eurolanden opeens veel duidelijker geworden. Dat betekent dat de Europeaan vaker over de grens zijn aankopen zal doen. Maar hoe zit het met de rechtszekerheid van de consument? (13.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden