SPECIAAL

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Urbi et orbi Jaarlijkse pauselijke zegen en kerstboodschap vanaf het balkon van de Sint Pieter in Rome (12.00 uur, Nederland 1).

Kersttoespraak koningin Beatrix Jaarlijkse toespraak van koningin Beatrix waarin ze een 'persoonlijke en menselijke noot' plaatst bij het afgelopen jaar (13.00 uur, Nederland 2, Radio 1).

DOCUMENTAIRE

Lang leve...a Christmas carol Nieuwe aflevering in de 'Lang leve...'-serie van programmamaker Michiel van Erp. Vandaag: een portret van Nederlanders die zich in de rol van de Dickens-creatie Scrooge hebben verdiept. Voor het spelen van deze verbitterde, vrekkige man (hoofdpersoon in het beroemde 'A Christmas Carol') is nogal wat levenservaring nodig (22.30 uur, Nederland 3).

Dokument Junior Aflevering: 'Help, ik moet naar de kostschool'. Harry Potter mag het op kostschool Zwijnstein dan enorm naar z'n zin hebben, maar hoe zal het je vergaan als je naar een échte kostschool moet? De Ierse Anna Kate (12) staat op het punt om naar een katholieke meisjeskostschool te gaan. Hoe gaat het haar af, de eerste weken (16.05 uur, Nederland 1)?

PRAATPROGRAMMA'S

Catherine zoekt God Catherine Keyl in confrontatie met Andries Knevel, programmadirecteur van de EO en presentator van 'Het Elfde Uur' en 'Knevel op zaterdag'. Catherine bezoekt samen met hem de EO-jongerendag, waar hij vertelt dat hij tegen zijn wil in 'door God is gegrepen'. Thuis laat hij zijn grote collectie theologische boeken zien en met Catherine volgt hij een hilarische golfles in het Gooi (22.07 uur, Nederland 1).

CULTUUR

St. Jan Kerstconcert 2002 Met medewerking van het Monteverdi Choir en The English Baroque Soloists, onder leiding van sir John Eliot Gardiner. Op het programma staan Engelse carols, cantates van Bach, Nederlandse kerstliederen en delen van de Messiah van Hündel (13.00 uur, Nederland 1).

Kerst met het Internationaal Danstheater Live registratie van de dansshow van het Internationaal Danstheater vanuit theater De Veste in Delft. Een 'dansreis van het westen naar het oosten, waar de wijzen vandaan kwamen', afgewisseld met korte reportages over het dansgezelschap. Het Internationaal Danstheater is het enige professionele folkloristische dansgezelschap van Nederland. Het repertoire bestaat uit folklore van over de hele wereld (13.45 uur, Nederland 3).

Kerstmatinee Jaarlijkse kerstmatinee vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Het Koninklijk Concertgebouworkest (onder leiding van Riccardo Chailly) en de solisten Sonia Ganassa (sopraan), Kenneth Tarver (tenor) en Ildebrando d'Arcangelo (bas) brengen uitvoeringen van 'Le Sacre du Printemps' en 'Pulcinella' van Stravinsky (15.00 uur, Nederland 1 en Radio 4).

Het beste van Gé Televisie-opname van een optreden van de Limburgse zanger Gé Reinders in het Munttheater in Weert. Hij zingt een mengeling van oud en nieuw repertoire waaronder het landelijk bekende nummer 'Blaosmuziek'. Een deel van het concert wordt Reinders begeleid door de fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide o.l.v. Hardy Mertens. Een aantal nieuwe liedjes speelt hij met zijn vaste begeleiders: Marcel Broersma op diverse gitaren en Lucas Beukers op de contrabas en basgitaar (17.55 uur, Ned. 1).

Doelenconcert Kerstconcert vanuit de Rotterdamse Doelen met oude en nieuwe kerstliederen (23.05 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Zaai Eerste speciale kerstaflevering in een nieuwe hilarische serie avonturen van de beste vriendinnen Ingrid en Irma die nog elke dag afspreken op 'hun' hek dat op de postroute van postbode Siemen ligt (18.15 uur, Ned. 3).

Brigitte Kaandorp: Badwater Na een rol in een toneelstuk, optredens met trio, een greatest-hits-tour met orkest en een hoofdrol in een speelfilm nu weer een onewomanshow van cabaretière Brigitte Kaandorp over de 'stormachtige ontwikkelingen' in haar leven (20.30 uur, Nederland 3).

Nationale Nieuwsquiz Finale, waarin de winnaars uit de twaalf voorrondes het tegen elkaar opnemen en strijden om de titel Nationale Nieuwskenner 2002. Onder de kandidaten: Frank de Grave, Frits Wester, Martin Bril, Isabelle Brinkman, Roger van Boxtel, Emile Ratelband, Dione de Graaff, Toine van Peperstraten en Jan Haasbroek. Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas treedt op als jurylid. Hij hanteert deze keer geen hamer, maar maakt gebruik van de Bomhoff-bel (20.50 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden Speciale normen-en-waardenaflevering. Met: classicus Anton van Hooff over de bakermat van onze waarden en normen; Paul Schnabel (directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau) over de vraag: 'Waaruit is de huidige onvrede over de omgangsvormen te verklaren?'; emeritus hoogleraar menselijke kwaliteit Cees Zwart over de vraag wat er moet gebeuren om weer trots op onze waarden en normen te zijn. En een column van de normen-en-waardenman van het jaar: Herman Heinsbroek (9.04 uur, Radio 1).

Faros: 4 hoorspelen Vier hilarische hoorspelen over aangebrande kerstdiners, huwelijksmisère, radeloosheid op een station, yogalessen en scheldende radiopresentatoren (15.02 uur, 747 AM).

Muziek aan tafel Kerstuitzending. Ten gehore gebracht worden werken van onder anderen: Hündel, Puccini, Verdi, Tsjaikovsky, Humperdinck, Fauré en Schubert (18.02 uur, Radio 4).

Met het oog op morgen Michaël Zeeman, cultureel correspondent van de Volkskrant in Rome, en Frits Bolkestein, Europees commissaris interne markt, praten over het roerige jaar 2002. Heeft hun buitenlandse bril hun visie gekleurd? (23.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden