Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest Friesland kampt met een enorm tekort aan tandartsen. Zo'n 30000 Friezen zitten op dit moment zonder tandarts, maar een Israëlische tandarts met een tandartsenpraktijk in Hurdegaryp is een succesvolle wervingsactie in Israël begonnen met steun van een zorgverzekeraar. Verder: gesjoemel met bouwvergunningen in Brabant. Werden illegale bouwsels in vroeger tijden vaak gedoogd, sinds anderhalf jaar houdt het ministerie van Vrom streng toezicht op het Brabantse bouwvergunningenbeleid. Vorige week nog werd de gemeente Maasdonk onder curatele gesteld door minister Pronk. Journalist Ron Lodewijks van het Brabants Dagblad haalde tientallen gevallen boven water en wordt geïnterviewd (19.00 uur, Nederland 3).

Noorderlicht De roep om strakkere discipline in scholen in achterstandswijken wordt steeds luider. Toch is tucht volgens de Texaanse onderwijskundige Freiberg niet de oplossing. Freibergs programma draait inmiddels op 140 scholen met in totaal 120000 leerlingen. En overal stijgen de schoolscores evenals de effectieve lestijd en de gemiddelde contractduur van de leraren. Tegelijkertijd daalt het aantal disciplinaire maatregelen met zo'n 60 procent (20.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Rondom tien De achterban van Pim Fortuyn komt aan het woord (21.50 uur, Nederland 1).

SPORT

Sportjournaal Het WK ijshockey

voor B-landen, Nederland-Kroatië en de wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal (18.40 uur, Nederland 2).

Sportjournaal De Masters in Monte Carlo (tennis) en het NK zwemmen dat wordt gehouden in het Sportfondsenbad in Amersfoort (22.14 uur, Nederland 3).

CULTUUR

Stardust Aandacht voor de documentaire 'Venus Boyz' van de Zwitserse filmmaakster Gabriel Baur. De documentaire handelt over zogeheten drag kings, het vrouwelijke equivalent van drag queens. Vrouwen in mannenkleren dus. Centraal staat de scene rond de Newyorkse Club Casanova (23.55 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Zaal Hollandia DJ Joost van Bellen organiseert zijn eigen dancefeest met onder anderen DJ Zubrovka, MC Lyrical Tie, VJ Gerald van de Kaap en acts als De penis van Nepco, De kattenvoershow van Harry Wildeman en Miss Bunty (23.15 uur, Nederland 3).

RADIO

Een leven lang Een radioportret van Peter van Gestel, bekend kinderboekenschrijver, op 6 maart in de Amsterdamse Balie bekroond met de Woutertje Pieterseprijs voor zijn jeugdroman 'Winterijs'. ,,Schrijvers van kinderboeken worden steeds meer geacht de vaardigheid van een beroepsentertainer te bezitten'', zegt Van Gestel over zijn metier. ,,Met griffels door hun neus, met vlag en wimpelstickers op hun achterwerk geplakt maken ze af en toe een dansje voor kinderen.'' (16.00 uur, 747 AM).

Rechtenkwesties Het Srebrenica-drama heeft geleid tot het aftreden van het hele kabinet Kok. Hiermee nemen de ministers de politieke verantwoordelijkheid voor het eigen handelen, het handelen van hun voorgangers en het handelen van de defensietop. Betekent dit het einde van de 'sorry-democratie' of is het slechts een eenmalige schuldbekentenis? Met prof. Paul 't Hart, hoogleraar bestuurskunde in Leiden en prof.mr. Erik Jurgens, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en oud-hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de VU (13.30 uur, 747 AM).

Knetterende letteren Met als onderwerpen de keuze van het CPNB voor Ronald Giphart als auteur van het boekenweekgeschenk 2003, een gesprek met schrijfster Doeschka Meijsing en een bespreking van de nieuwe roman 'Indian Summer', een boek van de Deense schrijver Jens Christian Gr ndahl (14.30 uur, 747 AM).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden