Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

In BV De Wereld een reportage over de aanloop naar de verkiezingen in Suriname (15.30 uur, Ned. 1).

2 Vandaag heeft een reportage over de Via Dolorosa, de beroemde Jeruzalemse straat waar Jezus met het kruis naar Golgotha liep. Verder de uitslag van een enqûete waarin wordt gepeild hoe de Tweede Kamer eruit zou gaan zien als er nu verkiezingen zouden zijn (17.35 uur, Ned. 2).

In Netwerk deel twee van een vierdelige serie over Kosovo. Daarin de aanloop naar de oorlog, hoe Amerika de vredesonderhandelingen in Rambouillet liet mislukken en het creëren van good guys en bad guys (20.30 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Thomas Acda en Simon de Waal vertellen in M2 over de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Lek', die op 27 april in première gaat. Daarnaast spreken Maartje en Mart met Eric Turay, een 12-jarige jongen die vier jaar lang kindsoldaat was bij de rebellen in Sierra Leone. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door Cuby and the Blizzards. Huub van der Lubbe, van De Dijk, treedt op als gastzanger van de band (23.00 uur, Ned. 2).

Barend en Van Dorp ontvangen bioloog Peter Koomen. Hij vertelt over de zogenaamde Killer-muggen. Verder is Seki, voormalig De Bus-passagier te gast. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de kleurrijke Vlaamse zanger Eddy Wally (23.00 uur, RTL 4).

SPORT

In het late Sportjournaal beelden van de wedstrijden AZ-MVV, Fortuna-Utrecht en Twente-PSV (22.16 uur, Ned. 3).

CULTUUR

Stardust filmde op de set van 'Somberman's actie' van regisseur Casper Verbrugge, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Remco Campert. Daarnaast een interview met regisseur Lynne Ramsay over haar debuut 'Ratcatcher', volgens velen een van de beste recente Engelse films. Ook aandacht voor de voor het filmfestival van Cannes geselecteerde Nederlandse film 'Jacky' van de jonge Nederlanders Fow Pyun Hun en Brat Ljatifi (19.57 uur, Ned. 3).

RADIO

Journaallezer Joop van Zijl is de 'vrijdaggast' in Ontbijtradio (06.04 uur, Radio 2).

In Het Onderhoud is Emine Bozkurt te gast, een van de schrijvers van de brandbrief aan de Tweede Kamer over de positie van allochtonen in het multiculturele drama (09.00 uur, Radio 1).

Voor de rubriek Buitenland trok VPRO's Jacqueline Maris naar het platteland van Zimbabwe, de communal grounds die miljoenen zwarte inwoners van dat land moeten delen. En ze sprak met oud-strijdster Margaret Dongo, die al jarenlang in het parlement eenzaam oppositie voert tegen Mugabe (10.00 uur, Radio 1).

Argos houdt de nieuwe vreemdelingenwet tegen het licht. De discussie daarover is totaal gefixeerd op asielzoekers en hun verblijfsstatus. Maar ook voor degenen die hier al lang legaal wonen kan de nieuwe wet ingrijpende gevolgen hebben. Er is bijvoorbeeld al jaren kritiek op de praktijk van de gezinshereniging. Waarom woont de 18-jarige Chalid al jaren bij zijn vader in Utrecht en moet zijn tweelingzusje Saliha van de Nederlandse rechter in Marokko blijven? (11.00 uur, Radio 1).

Dick van Egmond zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor Twee. Hij legde afgelopen zondag de voetbalwedstrijd Ajax-AZ stil om een einde te maken aan beledigende spreekkoren na het wegsturen van Ajacied Witschge (12.02 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden