Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

In Urbania het verhaal van Hellen Gil, de vaste begeleidster van actrice/zangeres Gerda Havertong. Gil trekt op neurotische wijze voortdurend de aandacht, heeft altijd het hoogste woord of maakt geluiden. Verklaring voor haar gedrag is het verlies van haar man en vader. Ook een portret van Tinny Schuttevaer, de enige vrouwelijke baas in de mannenwereld van de rondvaartboten. Ondanks de moordende concurrentie wist ze haar bedrijf uit te bouwen. Maar haar kinderen klagen: moeder was zelden thuis. Ten slotte aandacht voor amateur-voetballer Dennis Gebbink, die met veel moeite zijn gehandicapte zoon kon accepteren. Nu brengt hij gehandicapten bij elkaar om ze te laten trainen en voetballen (19.57 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

De acteurs Johnny Kraaykamp sr. en Dirk Zeelenberg zijn te gast in Koffietijd. Carola Thomas bakt drie Italiaanse gerechtjes en het Kleinkunstfestival Ensemble treedt op (10.00 uur, RTL 4).

In Catherine verhalen over kinderen die na jaren zoeken hun vader hebben gevonden. Hooggespannen verwachtingen komen daarbij niet altijd uit. Soms is het zelfs beter het contact helemaal niet te herstellen (16.05 uur, RTL 4).

In De Worsteling een confrontatie tussen Matthijs van Heijningen en Ate de Jong, twee creatieve ego's uit de filmwereld. Een meester en een leerling ook die ruzie kregen (19.30 uur, Ned. 3).

Acteur Porgy Franssen en actrice Saskia Temming spelen in het veelbesproken toneelstuk 'De petomaan, de necrofiel en de trompettist' van Orkater. Zij zijn te gast bij Barend & Van Dorp (23.00 uur, RTL 4).

AMUSEMENT

In Man bijt Hond een reportage over het debuut van zangeres Mieke ('Een kind zonder moeder'), nu 26 jaar geleden. Ook aandacht voor een Marokkaans promotieteam (19.00 uur, Ned. 1).

RADIO

Het Debat op 5 gaat dit keer over de tweedeling in het basisonderwijs. Op twee plaatsen in het land worden voorbereidingen getroffen voor het starten van een particuliere basisschool. Een teken aan de wand? D66-kamerlid Ursie Lambrechts, Jacques Tichelaar van de Algemene Onderwijsbond (AOB) en Krista Jonker, initiatiefneemster van een particuliere basisschool, gaan met elkaar in discussie (12.03 uur, Radio 5).

In De Avonden komt het 'Gesproken Uitzicht' van de bijna blinde Bull Verwey (90). Verwey was mede-oprichter van Veronica en ooit een succesvol zakenman. Hij verloor zijn kapitaal echter door verkeerde beleggingen en woont al jaren in het tuinhuis van zijn zoon, met uitzicht op de Vinkeveense plassen. Ook een reportage van Rolf Reijers over de agressie en overlast op en rond de Nederlandse Spoorwegen. Hij reisde mee op enkele risicolijnen, zoals de Hoekselijn (tussen Rotterdam en Hoek van Holland) en de Amsterdamse sneltramlijn 50. Na elven heeft huisbioloog Arjen Kikkert weer oog voor kleine huisdieren. Dit keer is dat de naaktslak. De liefhebber van pure radio komt aan zijn of haar trekken bij de herhaling van de serie 'De Radiovereniging', waarin Wim Noordhoek en A.J. Heerma van Voss 'radio-archeologie' bedrijven en legendarische radiofiguren portretteren. Vandaag de eerste aflevering van een tweedelig portret van de op 10 februari overleden jazz-specialist en VPRO-medewerker Pete Felleman (vanaf 22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden