SPECIAAL

TELEVISIE

A C T U A L I T E I T E N

In 2Vandaag licht staatssecretaris Vermeend zijn plannen voor een nieuw belastingstelsel toe en wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste wijzigingen en de gevolgen daarvan voor de belastingbetaler. Ook een reportage over de problemen die patiënten tegenkomen als ze van huisarts willen veranderen, bijvoorbeeld na een vertrouwensbreuk (17.35 uur, Ned. 2).

Ook in Netwerk komt Vermeend langs. Verder aandacht voor de groeiende angst in Japan voor nieuwe terreuraanslagen. De sekte van Shoko Asahara, die in 1995 verantwoordelijk was voor het spuiten van dodelijk gas in de metro van Tokio, krijgt steeds meer leden (20.30 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

Noorderlicht gaat over verborgen verleiding. Amerikanen zijn sinds de jaren vijftig bang voor zogeheten onbewuste beïnvloeding. Er doen legio verhalen de ronde, en tegenwoordig zijn veel van deze urban legends te vinden op het Internet, onder het trefwoord 'subliminal'. Wat zoveel betekent als 'beneden de grens van het bewust waarneembare'. Hier valt veel onder, zoals de embedded pictures: advertenties in tijdschriften waarin seksuele symbolen verborgen zouden zitten. Hoewel je die niet bewust opmerkt, zou het onbewuste, gevoelig als het is voor alles wat met seks te maken heeft, dit wel ogenblikkelijk registreren. En op die manier word je verleid een bepaald merk whiskey te kopen, of frisdrank (20.20 uur, Ned. 3).

In Zembla een reportage over minderjarige Nigeriaanse asielzoeksters die uit de opvangcentra verdwijnen en via vrouwenhandelaren in de prostitutie belanden (21.18 uur, Ned. 3).

In Het andere gezicht een portret van imam Mehmet Uygun, een van de eerste islamitische zielzorgers in een Nederlandse penitentiaire inrichting. Hij werkt in huis van bewaring in Hoorn (21.29 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Caroline Tensen komt in Koffietijd uitleggen waarom ze van RTL naar de Tros verhuist (10.00 uur, RTL 4).

In De sprekende ezel gaat CDA-Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen op bezoek bij kunstschilder Peter Klashorst. Terwijl hij een portret van haar maakt informeert hij naar haar leven en werk. Terwijl de verf opdroogt ontstaat gaandeweg een beeld van haar innerlijke drijfveren (21.53 uur, Ned. 1).

S P O R T

De Champions League gaat van start en dat betekent dit seizoen zowel op de dinsdag als de woensdag veel voetbal. In Studio Sport bijten Feyenoord en Borussia Dortmund het spits af (20.10 uur, Ned. 2). Later op de avond zijn er op hetzelfde net samenvattingen van Boavista-Rosenborg, Solna-Barcelona en Fiorentina-Arsenal (22.38-23.22 en 23.40-00.30 uur).

RADIO

In Café de Wetenschap spreekt Herbert Blankesteijn met Frans Meulenberg, neerlandicus en tekstschrijver, Frank Koenegracht, psychiater en dichter, en Martin van der Mark, natuurkundige en danser, over de heilzame werking van een middagslaapje (11.02 uur, Radio 5).

Het Debat op 5 gaat over de gevolgen van de vergrijzing in Nederland. Iedereen wil en zal steeds ouder worden. Een prettige gedachte, maar hoe betalen we de kwaliteit van dat ouder worden? Moeten we in de toekomst pas op 75-jarige leeftijd met pensioen? En hoe richten we de gezondheidszorg zo in, dat er naast onderzoek naar de mogelijkheden van een eeuwige jeugd, genoeg aandacht en geld overblijft voor de ongemakken van de onvermijdelijke ouderdom? Sarah Verroen spreekt hierover met onder anderen prof. dr. J. Theeuwes, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, en Linda Tulner, geriater (12.02 uur, Radio 5).

Mariska van Kolck, die de vrouwelijke hoofdrol speelt in de musical 'Oliver!', is te gast in Tijd voor Twee (12.02 uur, Radio 2).

In Kleur bekennen praat Martin Simek met vier jeugdige delinquenten (16.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden