Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

INFORMATIEF

Heilig Vuur Een actuele reportage over de rechtszaak tegen de leider van de Efraïm-sekte. In de ogen van zijn aanhangers is hij de door God gezonden profeet Elia. Ex-volgelingen vinden hem een oplichter en hebben een zaak tegen hem aangespannen. 'Heilig Vuur' volgt Jippe van der Meer, wiens ouders lid zijn van de sekte en hem niet meer willen zien. Sterker nog, ze noemen hem Satan en beweren dat hij eropuit is hen te vermoorden. Niettemin blijft hun zoon doorvechten om hen los te weken uit de Efraïm-sekte (22.38 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport besteedt in een thema-uitzending uitgebreid aandacht aan het honderdjarig bestaan van het Korfbalverbond, met als gasten onder anderen de korfballers Taco Poelstra en Mady Tims (22.45 uur, Nederland 2).

RADIO

Dolce Vita Wij Nederlanders zijn een nijver volkje, want 'van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan'. Toch zitten er 270000 harde werkers met een burn-out thuis, dus ergens doen we iets niet helemaal goed. Werken we misschien toch te hard? En waarom eigenlijk: voor ons plezier, omdat het zo hoort, voor het geld of voor de status? In 'de ontmoeting' klimt Edith Boeker in de passagiersstoel naast trucker Jur Roele, om te ervaren hoe een prijswinnende vrachtwagenchauffeur zijn Amerikaanse truck over de smalle dijkjes van Noord-Holland laveert (8.31 uur, 747 AM).

De Ochtenden Het kabinet gaat de komende jaren niet alleen bezuinigen, maar vooral ook proberen de administratieve lastendruk aan te pakken. En dat heeft nogal wat gevolgen, bijvoorbeeld voor de automobilist. In 'het Interview' de vraag aan staatssecretaris Joop Wijn wie er blij moeten zijn met de nieuwe belastingplannen. En: vluchtelingen zijn niet per definitie zielig en afhankelijk. Aandacht voor Somaliërs die in kampen in Kenia verblijven en mede weten te overleven dank zij een vernuftig communicatie- en financieringssysteem, waarbij familieleden over de hele wereld worden ingeschakeld (vanaf 9.04 uur, Radio 1).

Plein Publiek Klaas Drupsteen in gesprek met Henk Vreekamp, een dominee die op zoek gaat naar zijn wortels en zijn eigen heidendom ontdekt. Volgens Vreekamp is een heiden letterlijk een mens van de heide, iemand die dicht bij de natuur leeft. De jaargetijden en de zonsop- en ondergangen bepalen zijn ritme: ,,Ik kom zelf uit een boerengezin. Ik ben als heiden geboren, het zit in mijn vlees en bloed, in mijn genen'' (10.02 uur, 747 AM).

Studio NMO Over de emancipatie van de Nederlandse moslimvrouw duiken de laatste tijd tegenstrijdige berichten op. De kranten staan bol van de opiniestukken sinds koning Mohammed VI de Marokkaanse familiewetgeving wil aanpassen. Een grote verbetering voor de positie van de vrouw volgens velen, het begin van een nog veel langere weg (ook in Nederland) volgens anderen. Tegelijkertijd signaleren blijf-van-m'n-lijfhuizen een nieuwe trend: driekwart van de vrouwen daar is van allochtone afkomst, voornamelijk Turks en Marokkaans. Wat zeggen deze paradoxale ontwikkelingen over de positie van de Nederlandse moslimvrouw? Hoe geëmancipeerd is zij? In hoeverre vormt de islam een belemmering voor vrouwenemancipatie (of misschien juist een bevordering) en hoe doe je dat dan met behoud van identiteit? (21.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden