Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Dokument: FC Buitenspel Elke grote Nederlandse stad kent z'n achterstandswijken, waar de meerderheid van de bewoners allochtoon is. Omdat de jongeren in deze wijken vaak weinig omhanden hebben, ontstaat een hangcultuur. In de wijk Hoograven in Utrecht namen Marokkaanse jongeren het initiatief tot de oprichting van een eigen voetbalclub. Maar in plaats dat de ambtenaren van de stad hun plan met open armen ontvingen, worden de jongens aan alle kanten tegengewerkt. Tweede deel van een tweeluik over de vereniging (23.00 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Het Jongeren Lagerhuis debatteert onder meer over de AEL en over de affaire-prinses Margarita. Presentatie: Paul Witteman en Marcel van Dam (19.00 uur, Nederland 3).

Radar Na een brand of inbraak stuurt de verzekeringsmaatschappij doorgaans een schade-expert langs om de schade en de oorzaak vast te stellen voordat ze uitbetalen. In 'Radar' is het verhaal te zien van twee gedupeerden van een inbraak. De politie erkent dat er duidelijke inbraaksporen zijn, de schade-expert niet en dus weigert de verzekeraar uit te betalen. Wat nu? (19.30 uur, Nederland 2).

Nieuws aan Tafel Rick Nieman ontvangt FNV-voorman Lodewijk de Waal, demissionair minister van financiën Hans Hoogervorst en presentator Jan Lenferink (21.30 uur, RTL 5).

Barend & Van Dorp zijn weer terug met een nieuwe reeks van hun talkshow. Ze beginnen meteen goed: de winnaar van 'Idols' komt langs om met de heren van gedachten te wisselen (22.30 uur, RTl 4).

CULTUUR

Tussen Kunst en Kitsch Nelleke van der Krogt ontvangt in het stadhuis van Middelburg onder meer een jongeman die de waarde wil laten bepalen van een aantal stoelen. De stoelen zijn ontworpen door Gerrit Rietveld en voor iets minder dan 35 euro per stuk door zijn grootmoeder gekocht. Inmiddels zijn de stoelen aardig in waarde gestegen (21.00 uur, Nederland 1).

AMUSEMENT

D'r op of d'r onder Na 'Idols' zijn talentenjachten meer in trek dan ooit. SBS 6 probeert het ook met een eigen programma, waarin mensen die vinden dat ze talent hebben dat gedurende 30 seconden op tv kunnen laten zien. Na 30 seconden bepaalt een jury of de kandidaat mag doorgaan of moet stoppen. Zo kan het optreden met maximaal 3 minuten worden verlengd. Lukt het de kandidaat om het meer dan 30 seconden vol te houden, dan verdient hij daar ook geld aan: een euro per presterende seconde (19.25 uur, SBS 6).

Six Feet Under biedt een komische kijk op het chaotische leven van een familie die in Los Angeles een begrafenisonderneming leidt. In aflevering 8 van vanavond kikkert David op van het nieuws over een busramp, waarbij veel doden zijn gevallen. Dat betekent werk aan de winkel voor de familie Fisher (23.15 uur, Nederland 3).

RADIO

Halte 747 AM De ploeg van 'Halte 747' gaat een hele week naar het Eliashuis in Amsterdam. Het Eliashuis is een onderdeel van de vrouwenopvang in de hoofdstad. Mishandelde vrouwen vinden hier onderdak en hulp als ze thuis worden geslagen. In het Eliashuis krijgen de vrouwen onder andere weerbaarheidstraining en psychische hulp. 'Halte 747' onderzoekt hoe het komt dat vrouwenhulpverlening de laatste jaren van kleur is verschoten, want het zijn veelal buitenlandse vrouwen die hulp zoeken. Slaan allochtone mannen vaker? Laten Nederlandse vrouwen zich minder slaan omdat ze hebben geleerd meer voor zichzelf op te komen? Het programma volgt de vrouwenhulpverlening, van telefonische melding tot Blijf-van-mijn-Lijfhuis en van het kinderwerk tot de begeleide terugkeer van vrouwen die naar huis willen (13.05 uur, 747 AM).

Kunststof Het nieuwe Veronica start 15 maart onder leiding van Bert van der Veer onder het motto 'eindelijk weer iets fatsoenlijks op tv'. Deze spreuk lijkt vooralsnog ironisch bedoeld. Van der Veer (ex-Holland Media Groep) wordt erover aan de tand gevoeld door Frènk van der Linden (19.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden