Speciaal

TELEVISIE

PRAATPROGRAMMA'S

In Noorderlicht gaat de discussie voort rond het thema 'de menselijke genen'. De aflevering van vanavond gaat over de consequenties van het genoomproject op de sociologie en voor het mensbeeld, ofwel de aard van het beestje. Sociologen hebben zich altijd gedistantieerd van het idee dat sociaal gedrag een genetische basis zou hebben. Presentator Simon Roozendaal praat hierover met prof.dr. Josine Junger-Tas, hoogleraar sociologie van jeugddelinquenten en Dr. Tjeerd Tijmstra, gezondheidssocioloog. (20.30 Ned. 3).

Na de diagnose gaat over de problemen rond Cystic Fybrosis, ofwel taaislijmziekte. Het fataalste gevolg van de ziekte is de ophoping van slijm in de longen waardoor deze voorgoed worden aangetast, met de dood tot gevolg. Presentator Bert van Leeuwen spreekt met patiënten en artsen over de vraag of een longtransplantatie voor deze patiënten een levensverlengende oplossing is (22.29 uur, Ned. 1).

SPORT

Studio sport besteedt aandacht aan wielrennen: De ronde van Zwitserland. Verder is er volleybal uit de World League, Nederland-Italië. In het Sportjournaal komt daar nog tennis van Wimbledon bij. (19.05 uur en 23.00 uur Ned 2, sportjournaal 22.15 uur, Ned. 3).

CULTUUR

De wereld van Boudewijn Büch gaat weer over Sylvia Plath. In deze tweede aflevering vervolgt Boudewijn het verhaal over haar leven in Massachusets na de dood van haar vader. Hij vraagt zich af naar welke muziek Sylvia luisterde en bij een bezoek aan het graf van haar moeder, grootouders en bevriende dichteres Anne Sexton passen ten slotte alle puzzelstukjes van Plaths eigen dood in elkaar (21.30 uur, Ned. 3).

Pitch portretteert de 'vader van de postmoderne dans' Merce Cunningham. Hij richtte in 1953 zijn eigen gezelschap op om zich te verzetten tegen de tradities en principes van de (expressionistische) moderne dans en zette daarmee een radicale democratisering van de dans in gang. 'Dance is motion, not emotion' en kan dus volgens Cunningham op de eerste plaats vooral gaan over het menselijk lichaam in beweging (23.10 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

Man bijt hond blikt terug op het Europees kampioenschap voetbal 1988. Nadat het een dag eerder Europees kampioen was geworden maakte op 26 juni 1988 Oranje een triomftocht door de Amsterdamse grachten. Tijdens de tocht sprong de toen 15-jarige Sander op de rondvaartboot. Man bijt hond blikt met hem terug op die tocht. Verder vertelt een Utrechtse buschauffeur over wat hij verdient en uitgeeft (19.00 uur, Ned. 1).

Toppop Yeah, de quiz over popmuziek, is vanaf vandaag terug op het scherm. Via schoudervullingen, foute kapsels en obscure songfestivalwinnaars maakt het programma een nostalgische reis in de muziekgeschiedenis met behulp van het Toppop archief. Vanavond met gasten Richenel en Irma Koningferander. Presentatie: Bart Peeters (22.15 uur, Ned. 2).

RADIO

In Route 747 heeft presentator Ron Kas een gesprek met Aaron Betsky, die deze maand begonnen is als directeur van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. Verder een reportage over het Europarlement en is er een gesprek over 'zaken die het leven versieren' met techniekfilosoof Peter Paul Verbeek die onlangs promoveerde met zijn boek 'De daadkracht der dingen' over de materiële beoordeling van apparaten die ons leven beïnvloeden (08.35 uur, 747 AM).

De avonden heeft Marc Marie Huijbregts te gast in 'het gesproken uitzicht'. Verder een bloemlezing uit de verhalen die P.F. Thomése voorlas in het programma 'Music Hall' en een gesprek met schrijfster Janneke Jonkman over haar debuutroman 'Soms mis je me nooit' (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden