Speciaal

TELEVISIE

Twee Vandaag brengt een reportage over Koeweit. Vandaag is het tien jaar geleden dat de geallieerden het land bevrijdden van de troepen van Saddam Hoessein. Een verslaggever van 'Twee Vandaag' reconstrueert de laatste dagen van de Golfoorlog in februari 1991. Ook wordt de huidige situatie in Koeweit bekeken (17.58 uur, Nederland 2).

In Netwerk een reportage over de veiligheid van Brabantse cafés tijdens het carnaval. Het programma volgde de afgelopen weken de brandweer van Breda, die de veiligheid van de cafés onderzocht. Verder een analyse van het gedachtengoed van de extreem-rechtse NNP, de Nieuwe Nationale Partij, waarin oude getrouwen uit de verboden partij CP'86 onderdak hebben gevonden (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

In Dokument is het verhaal te zien van Jeanette. Als tweejarig kind werd zij weggegeven aan een tante, omdat haar moeder al de handen vol had aan haar andere tien kinderen. Als Jeanette zo'n tien jaar later terugkeert naar het ouderlijk huis, is de overgang te groot. Na een korte periode van spanningen komt ze in een kindertehuis terecht (22.50 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Lunch-TV is zanger Benny Neyman te gast, die een cd heeft opgenomen met zangeres Tony Willé van de jaren zeventig-band Pussycat. Ook te gast is psychologe Karin de Korte, die een boek publiceerde over liefde in alle levensfasen, onder de titel 'Liefde bestaat' (12.09 uur, Nederland 2).

In Het Jongeren Lagerhuis wordt gedebatteerd over het gratis uitdelen van condooms tijdens carnaval en over de instrumenten die er zijn om jongeren te laten stoppen met roken. De discussies staan onder leiding van Paul Witteman en Marcel van Dam (16.30 uur, Nederland 2).

SPORT

Het Sportjournaal besteedt aandacht aan de voorbereidingen die het Nederlands voetbalelftal treft voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Turkije, woensdag (19.05 uur, Nederland 2).

RADIO

De NCRV op Radio 1 verdiept zich in koninklijke verlovingen. Het programma maakte een reconstructie van de verloving van prinses Beatrix en Claus von Amsberg in 1965. De commotie rond die verloving, en dan met name over de Duitse nationaliteit van Claus, lijkt in veel opzichten op de discussie rond de huidige vriendin van Willem-Alexander, Máxima Zorreguieta (9.00 uur, Radio 1).

Voor Ophef & Vertier bezocht kunsthistoricus Loek Brons de tentoonstelling 'Jan Dibbets-werken uit de periode 1990-2000' die te zien is in De Pont in Tilburg. Ook aandacht voor beeldend kunstenaar Christiaan Zwanikken, die in zijn installaties dierenschedels combineert met moderne techniek (14.00 uur, radio 5).

Radio Uit brengt een lange reportage met beeldend kunstenaar Peter Zegveld. Zegveld is ook actief in de theaterwereld. Hij maakt decors, maar is soms tevens als acteur te bewonderen (17.05 uur, Radio 5).

In De wandelende tak aandacht voor Zuid-Spaanse muziek. In zijn boek 'Duende' beschrijft Ivo Hermans achtergronden, stijlen en meesters van de flamenco. Daarnaast is het boek een reisverhaal waarin diverse andere aspecten van Spanje worden belicht, zoals stierenvechten en de Semana Santa (18.30 uur, Radio 4).

Paul de Leeuw is te gast in Opium. Dit weekeinde ging de voorstelling 'Art' in Rotterdam in première, waarin De Leeuw een van de hoofdrollen speelt. De andere rollen worden vertolkt door Edwin de Vries en Hans Kesting (20.00 uur, Radio 1).

Literair programma De Avonden brengt een radioverhaal van Heere Heeresma onder de titel 'Het multiculturele misverstand'. Daarin worden de wrijvingen in een oude volksbuurt beschreven. Heere jr. vertolkt de rollen van een Nederlandse buurtbewoner, een jonge Marokkaan en een oude Turkse gastarbeider (22.02 uur, Radio 5).

In Niemandsland is Taco Slagter te gast. Hij zet zich al geruime tijd in voor de straatkinderen in Roemenië, onder andere door aldaar opvanghuizen op te richten. Daarnaast heeft hij een volle baan als politie- en calamiteitenjournalist voor het Utrechts Nieuwsblad (1.02 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden