Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Het Uur van de Wolf 'Norman Mailer en de dames'; documentaire over een provocerende, scherpe en vaak humoristische publieke discussie over feminisme en de vrouwenbeweging, voorgezeten door Norman Mailer. In het panel zaten Germaine Greer, Jill Johnston, Jacqueline Ceballos en Diana Trilling. De discussie vond plaats in 1971 in het stadhuis van New York en wordt door de Amerikaanse vrouwenbeweging als een keerpunt gezien. De documentaire is een registratie van een verhitte discussie over het huwelijk, man-vrouwverhoudingen, cultuur, geschiedenis en homoseksualiteit (20.03 uur, Nederland 3).

Werelden 'Uitstel van executie'. Met een handvol vrijwilligers runt de charismatische Britse advocaat Clive Stafford-Smith het crisis-assistentiecentrum in de Amerikaanse stad Louisiana. Dit centrum probeert de executie van ter dood veroordeelden in het zuiden van de Verenigde Staten te voorkomen, door met nieuwe feiten de heropening van hun proces af te dwingen. De film volgt Clive en zijn medewerker David Lipka in de dagen voorafgaand aan de geplande executie van Dale Martin, in hun pogingen de zaak op tijd opnieuw voor de rechter te krijgen (22.47 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Simek & Partners Hij lijkt opmerkelijk veel op Robert Redford en is multimultimiljonair. Hij ontvangt pakken fanmail per dag en heeft natuurlijk een stalker. Jacob Gelt Dekker lijkt de meest begerenswaardige prooi voor alle mensen op zoek naar de prins op het witte paard. Maar hij is alleen en liefde kent hij niet, verliefd zijn ook niet. Een partner wil hij niet. Waarom? Martin Simek sluit zijn dertiendelige serie over echte liefde af met deze prangende vraag aan de aantrekkelijkste vrijgezel van Nederland (22.50 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Het interview: gesprek met maatschappelijk werker James Schrils over de escalatie van de problemen met Antillianen in Tilburg. Vervolgens: minister Peijs van verkeer wil een examen voor taxichauffeurs om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren. In Engeland bestaat zo'n examen al sinds jaar en dag. Verslaggever Bo van der Meulen volgt in Londen een les voor cabdrivers en onderzoekt of de service van de Britse taxichauffeur verder gaat dan die van de Amsterdamse. Daarna: de voorzitter van de Italiaanse eredivisie voetbalclub Perugia heeft beloofd dat er voor het einde van het komende voetbalseizoen een vrouwelijke speler aan het team wordt toegevoegd. De Italianen volgen de ontwikkelingen met gemengde gevoelens. Daarna: het buitenland. Op 1 augustus dragen de Amerikanen in het Muthanna-gebied in Zuid-Irak het bevel over aan de Nederlandse militairen. Maar er is nog veel onduidelijkheid over wat onze, inmiddels zieke, jongens er wel en niet mogen doen. Een discussie (9.00 uur, Radio 1).

De Avonden Na tienen een kort verhaal van Arnon Grunberg vanuit New York. Daarna het tweede deel van het tweeluik 'Jan Arends spreekt'. Unieke opnamen gemaakt op 10 november 1970 door de filmer Rob Hakhoff, die van plan was de novelle 'Lente/

Herfst' van Jan Arends te verfilmen (22.02 uur, 747 AM).

Plein Publiek praat over de Rijn en de Maas en de gebieden daaromheen. De rivieren worden weliswaar steeds schoner, maar dat zegt nog niets over de terugkeer van de oorspronkelijke bewoners. Dr. Bram bij de Vaate promoveerde onlangs op de zoetwaterfauna in de Rijn en Maas. Klaas Drupsteen praat met hem (10.00 uur, 747 AM).

1 op de Middag volgt in de serie '100 Dagen Balkenende' wekelijks de handel en wandel van het nieuwe kabinet. Vandaag: de Nederlandse economie. Is het huidige kabinet in staat om de economie weer uit het slop te halen? Een gesprek met econoom Sweder van Wijnbergen en VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot (14.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden