Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Netwerk is grotendeels gewijd aan de acties in het wegvervoer. Zo komt onder meer geoloog Campbell aan het woord. Deze adviseur van de 'oliewereld' voorspelde drie jaar geleden al de huidige crisis en verwacht bij het huidige beleid nog veel meer problemen (20.30 uur, Nederland 1).

SPORT

In een rechtstreekse uitzending wordt de start van de 27ste editie van de Olympische Spelen in Sydney uitgezonden. Hoewel de sportwedstrijden vanwege het tijdsverschil vooral 's nachts bekeken kunnen worden, vindt de openingsceremonie op een beter tijdstip plaats. Theo Reitsma en John van Vliet voorzien het rechtstreekse verslag van deze start van commentaar (09.50 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Op de 'Avond van de Nederlandse Televisie' vinden in twee uitzendingen de uitreikingen plaats van de twee belangrijkste televisieprijzen. Zo maakt Bart Peeters bekend wie en/of welk programma de Gouden TeleVizierring heeft gewonnen. Genomineerd voor deze publieksprijs voor het 'beste programma van het jaar' zijn: Big Brother, Love Letters, en Westenwind (20.30 uur, Nederland 2).

Het Gouden Beeld is een vakprijs voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse televisieproducties, televisiemakers, presentatoren en acteurs. De prijzen worden toegekend namens de Stichting Nederlandse Academy Awards. Ook zij hebben Big Brother genomineerd voor een prijs. De presentatie van deze feestelijke aangelegenheid is in handen van Manuëla Kemp en Ron Brandsteder (22.30 uur, RTL 4).

RADIO

Plein Publiek is een imaginair plein waar gasten worden ontvangen op verschillende locaties. Zo kunnen bezoekers het gezondheidscentrum binnenstappen voor medische informatie, de kerk voor levensbeschouwelijke kwesties of het café voor een goed gesprek. Deze aflevering gaat onder meer over de vraag wat mensen beweegt om hun lichaam na hun dood beschikbaar te stellen voor de wetenschap (09.00 uur, Radio 5).

In de documentaire Het lot van (top)sporthouders gaat radiomaker Hans van Raaij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat staat ouders van 'topsportkinderen' te wachten? Van Raaij staat zelf voor de keuze of zijn dochter Annabel (7) wel of niet verder moet gaan met turnen, nu haar trainers zeggen dat ze het heel ver kan schoppen. Om deze beslissing goed te kunnen nemen gaat Van Raaij bij ouders langs die het pad van topsport zijn ingeslagen met hun kind. Uiteindelijk valt de beslissing: wel of geen topsport voor Annabel (13.05 uur, Radio 5).

Geen land ter wereld telt zoveel fietsen als Nederland. Zestien miljoen stuks op zestien miljoen mensen. Een fiets is dus heel gewoon, zou je denken. Toch is dat inmiddels niet meer zo. Een fiets moet je 'beleven', een fiets is 'lifestyle' en een fiets is soms zelfs statussymbool.

In Schuim en As een vernieuwende kijk op het fenomeen 'fiets' met als gast Bernard Ensink, directeur van de Fietsersbond. Verder een gesprek met journalist Paul van Zummeren die voor zijn boek 'Volksalmanak' allerlei volkswijsheden verzamelde (14.00 uur, Radio 5).

Actrice en schrijfster Annemarie Oster is bij Martin Simek te gast in Kleur bekennen. Oster (58) werd bekend door het satirische programma 'Hadimassa'. De laatste jaren maakte zij vooral furore als schrijfster. Ze laat zich vaak op scherpe wijze uit over het mannelijk geslacht.

Oster legt aan Simek uit waarom mannen bijna nooit uit zijn op een gelijkwaardige relatie. ,,Als je te veel maatjes wordt, verdwijnt het mysterie van de liefde'' (18.00, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden