Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Gewest; een staalkaart van Nederland De Miss Nederland-verkiezingen verliepen het afgelopen jaar danig tumultueus. Het steevaste verzet vanuit de vrouwenbeweging is vervanging door discussie over mensenrechtenpolitiek, racisme en fraude. 'Gewest' volgde organisator Hans Konings voor, tijdens en na de verkiezing. En een portret van een Nederlandse vrouw die zich bekeerde tot het moslimgeloof en trouwde met een Marokkaanse imam. Na een huwelijk van zes jaar, waarin twee kinderen geboren werden, besloot ze toch te scheiden (19.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van; Dorp praten met Bram Peper. Vandaag presenteerde Peper zijn essay 'Een dolend land', een analyse van de politieke situatie in Nederland. Peper geeft een serie adviezen om de 'crisis' te lijf te gaan (22.30 uur, RTL 4).

De Stoel Drie kwartier fijne televisie waarin de immer sympathieke Rik Felderof markante mensen ontmoet. Vandaag: het echtpaar Frans en Olga Verdonk, ooit actief in de textiel, maakte een wereldreis en betrok eenmaal terug in Nederland een rustige boerderij met weelderige bloementuin om zich uiteindelijk toe te leggen op het maken van stoelen. En: Albert Harkema, boer in Groningen, die niet alleen zijn eigen stal maar ook zijn eigen kerk bouwde. Dorpsgenoten, vrienden en zelfs voorbijgangers kunnen in het kerkje zingen, vergaderen, preken en trouwen (22.00 uur, Nederland 1).

CULTUUR

NPS Jazz: Michiel Borstlap Een gesprek met de Nederlandse jazzpianist Michiel Borstlap en een terugblik op het laatste North Sea Jazz Festival waar hij diverse concerten gaf. Jazzreuzen Wayne Shorter en Herbie Hancock speelden op de laatste North Sea zijn compositie 'Memory of Enchantment', waarmee hij in 1996 de Amerikaanse 'The Thelonious Monk Award' won. Borstlap vertelt verder over zijn voorliefde voor pianisten als Herbie Hancock, Trijntje Oosterhuis en het ontwikkelen van een eigen stijl en zijn liefde voor de dj- en dancecultuur (23.55 uur, Nederland 3).

RADIO

Rechtenkwesties De Franse oud-president Giscard d'Estaing presenteerde deze week de eerste resultaten van het brainstormwerk van de Europese Conventie. Hans van Mierlo praat over de Europese toekomstplannen. Tot voor kort vertegenwoordigde hij Nederland in de Conventie, maar de opstelling van het nieuwe kabinet stond hem dusdanig tegen dat hij zich terugtrok. Ook nog aandacht voor rechterlijke dwaling (denk aan: de Puttense moordzaak, de paskamermoord) en een vooruitblik op de rechtszaak tegen imam El Moumni, die zich in heftige bewoording uitliet over homo's (13.30 uur, 747 AM).

Knetterende letteren Hans Goedkoop, Jaap Goedgebuure en Elly de Waarde praten over de langverwachte roman 'Hokwerda's kind' van Oek de Jong. Is het nu echt een wezenlijk ander boek dan de voorgaande? Striptekenaar Dick Mantena vertelt over zijn opus magnum: de stripversie van Reve's 'De Avonden'. En Willem Kuipers buigt zich over 'De klas' van de Tsjechische schrijver Hermann Ungar (14.40 uur, 747 AM).

De Avonden Liedjes- en verhalenschrijver Henk van den Hoofdakker brengt het Gesproken Uitzicht. Daarna: het Weekbericht van Anton de Goede, waarin een debat over humor tussen socioloog/journalist Herman Vuijsje en radio- en televisiemaker Paul Jan van de Wint. Is het zo, zoals Vuijsje stelt, dat openbaar leedvermaak vooral voor omroepen een middel is geworden om te scoren? In de Levende Dichters Almanak vervolgens een optreden van Gerrit Kouwenaar naar aanleiding van zijn net verschenen bundel Totaal Witte Kamer. Rond elf uur: De Wijde Blik van radiokunstenaar Mat Wijn. En tegen twaalven Het Geluid van Nederland: Peter te Nuyl behandelt historisch geluid (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden