Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Zij praat met correspondent Charles Groenhuijsen in New York en met gasten in Hilversum: Frank van Kappen, voormalig adviseur van VN-leider Kofi Annan, en Bert Koenders, buitenlandwoordvoerder van de PvdA. Ook zijn er beelden te zien van de officiële herdenking op Ground Zero. Daar zullen kinderen de namen voorlezen van de duizenden mensen die het leven verloren bij de aanslagen. Ook in Washington vinden plechtigheden plaats en die beelden zijn eveneens rechtstreeks te zien (vanaf 14.15 uur, Nederland 2 en RTL 5).

Netwerk brengt een reportage over de 'Mastermind', de bijnaam van Ayman al-Zawahiri. Deze Egyptische intellectueel is de rechterhand van Osama Bin Laden en het brein achter de aanslag op 11 september 2001. Als grondlegger van Al-Kaida heeft hij zijn leven gewijd aan dit netwerk en is hij nu de meest gezochte terrorist ter wereld (20.30 uur, Nederland 1).

Heilig Vuur Een actuele reportage van de burenruzie tussen de bewoners van het beroemde Begijnhof in Amsterdam. Het gaat over de vraag of het hofje wel of niet op slot moet voor bezoekers. Verder volgt 'Heilig Vuur' de Amerikaanse kunstenares Molly Ackerman uit Leiden. Zij kijkt terug op de aanslagen van 11 september 2001, toen zij in New York was. Zij praat niet alleen over haar gevoelens, maar beeldt ze ook uit in een schilderij. Ten slotte gaat theologe Jacobine Geel op zoek naar het heilig vuur van operadiva Miranda van Kralingen (22.43 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport: Door het oog van Eddy PG Documentaire over Eddy Pieters Graafland, die voor Ajax, Feyenoord en het Nederlands elftal keepte. Hij reisde de hele wereld rond en altijd ging zijn filmcamera mee. Ook naar plekken waar filmen verboden was, zoals Albanië. Samen met sportjournalist Matty Verkamman (Trouw) maakte Eddy Pieters Graafland een historische serie voor 'Studio Sport', waarvan vanavond het eerste deel te zien is (22.30 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Tuti Famili Vanavond een bijzonder portret van de familie Kampman uit Assen: de familie achter Radio De Pelikaan, de populairste radiopiraat van Assen en omstreken. Vanuit de garage van moeder Kampman (83) maken zij al 23 jaar programma's op zaterdagavond. Moeder is tevens de grootste fan. Dochter Stien is telefoniste en neemt de verzoekjes in ontvangst. Verder zijn betrokken de zonen Jan en Jelmer Jan, neef Jellie en zijn vrouw en Harm, de man van Stien. Ze doen alles, van presentatie en techniek tot nazorg. Omdat ze populairder zijn dan de legale lokale omroep hebben ze van de gemeente het aanbod gekregen ook legaal te worden en hun plaats in te nemen. Toch zwichtten ze niet voor dit aanbod; ze zouden uit de vertrouwde garage moeten en daar hebben ze niet zo'n zin in (21.00 uur, Nederland 1).

In Jensen een gesprek met Mariska Hulscher over haar bijzondere relatie met vriendin Irene van der Laar. Na de breuk met haar vriend is Mariska onlangs bij Irene ingetrokken. In november komt er een einde aan het samenwonen, want dan betrekt zij met haar twee kinderen haar nieuwe huis. Ook Roland Garros-finalist Martin Verkerk laat iets van zijn zielroerselen zien. Hij vertelt over zijn tenniscarrière en over vrouwentennis (22.00 uur, Yorin).

RADIO

747 Documentaire Programmamaker Tanneke de Groot verhuisde twee jaar geleden naar het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer, een witte, rustige woonwijk langs de Ringvaart. Aan de andere kant ligt de Transvaalbuurt. De Ringvaart loopt als een grens tussen twee werelden. Over het contrast tussen de twee 'buurwijken' maakte ze een radiodocumentaire (16.02 uur,

747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden