Speciaal

TELEVISIE

2Vandaag brengt een reportage over de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland en tegelijkertijd ook adviesorgaan van de regering. Volgens een aantal prominente juristen is de burger die een conflict heeft met de overheid, door deze dubbelfunctie het kind van de rekening. Bied de Raad van State de burger wel voldoende bescherming? Ook de uitslag van een Nipo-enquête naar de mening van Nederlanders over het kabinet-Balkenende (17.59 uur, Nederland 2).

Netwerk zendt het tweede deel uit van de serie specials over duurzaamheid. Dit naar aanleiding van de VN-conferentie over duurzaamheid in Johannesburg van 26 augustus tot 4 september. In deze aflevering ('De echte slachtoffers van de Koude Oorlog') aandacht voor de Russische Oeral, waar in de sovjet-tijd de gigantische kerncentrale Majak (90 vierkante kilometers) werd neergezet. In 1957 vond er een grote ramp plaats, maar de bevolking kreeg er niets van te horen, met alle gevolgen van dien. Majak is slechts een van de vervuilende industrieën in de Oeral die in deze uitzending aan bod komen (20.30 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

Het uur van de Wolf: de vrouwen van Fassbinder Portret door Rosa von Praunheim van de in 1982 aan een overdosis overleden regisseur, schrijver en acteur Rainer Werner Fassbinder. Fassbinder maakte beroemde films als 'Die Ehe der Maria Braun' en 'Die bitteren Trünen der Petra von Kant' en de tv-serie 'Berlin Alexanderplatz' (20.00 uur, Nederland 3).

SPORT

Sportjournaal Aandacht voor de EK atletiek in München en voor de open dag van Ajax (18.41 uur, Nederland 2). In de late-avonduitzending (22.14 uur, Nederland 3) ook voetbal uit de Intertoto-competitie: Willem II-Malaga.

Studio Sport De EK atletiek in München met onder andere de halve finales 100 meter sprint en voetbal uit de Intertotocompetitie: Willem II-Malaga (22.45 uur, Nederland 2).

CULTUUR

The New Country Eerste aflevering van vierdelige Zweedse roadmovie over een doldwaze tocht van twee asielzoekers door Zweden. Deze serie won de Prix Europa Iris 2000 (23.10 uur, Ned. 3).

RADIO

Vara's Ontbijtradio zendt in deze maand elke woensdag uit vanaf een locatie waar zich iets bijzonders afspeelt. Vanochtend staat de mobiele ontbijttafel bij Sneek in verband met de Sneekweek (6.00 uur, Radio 2).

De Ochtenden In 'Het Interview (09.00 uur, Radio 1) een gesprek met het echtpaar De Ruijter de Wildt, ouders van de in 1997 vermoorde Anne en medeoprichters van de Stichting 'Groningen Veilig' die ijvert voor heropening van alle moordzaken. Zij volgen het proces tegen Richard K. die verdacht wordt van de moord op Andrea Luten op de voet. Ook aandacht voor de theatergroep 'Mug met de Gouden Tand' ('Hertenkamp' en 'TV7') die een eigen woon- en werkwijk of een eigen straat wil op het binnenkort leegkomende Shell-terrein in Amsterdam-Noord. In de rubriek 'Het Buitenland' een reportage over een groep Colombiaanse boeren die gebruikmaken van biologische bestrijdingsmiddelen bij de teelt van bananen. De resultaten zijn opmerkelijk. Aandacht vook voor Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties die hebben samengewerkt aan een rapport over Israëlische executies van Palestijnse verdachten. Verder een gesprek met John van 't Hof in Zimbabwe, adviseur van de mensenrechtenorganisatie Zim Right. Komende zaterdag moeten 3000 blanke boeren in Zimbabwe hun boerderijen hebben verlaten. In 'Het Onderzoek' (11 uur) de zesde aflevering in een serie waarin wordt teruggeblikt op kwesties uit het verleden: deze keer de enorme explosie op 7 november 1974 op het terrein van DSM bij Maastricht, waarbij 14 medewerkers om het leven kwamen en 104 mensen gewond raakten. Tot slot een debat tussen prof. Van Schendelen, politicoloog en Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome, over de vraag of het terecht is dat allerlei non-gouvernementele organisaties subsidie ontvangen van overheid en bedrijfsleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden