Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Zembla onderzocht het vervoer van gevaarlijke stoffen op het spoor en ontdekte dat één op de honderd machinisten door het rode sein rijdt. Dat levert gevaar op, want de (dagelijks ongeveer vijfduizend reizigers- en honderdvijftig goederen-)treinen rijden met onder andere chloor, lpg en ammoniak door dichtbevolkte gebieden. Veel burgemeesters voelen zich machteloos. In Groningen zou een ramp met een chloortrein vijfduizend doden betekenen, zo is berekend. Een ook goederenemplacementen waar de treinen met gevaarlijke stoffen worden gerangeerd, leveren problemen op. In Venlo ontbreekt bijvoorbeeld al twintig jaar een milieuvergunning en wordt de risiconorm veertig keer overschreden (21.13 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Nieuws aan tafel TV-nestor Aad van den Heuvel, PvdA-kamerlid Nebahat Albayrak en Quote-hoofdredacteur Jort Kelder praten over het nieuws van de week, zoals de ruzie met Marokko over bijstandsfraude, het recordaantal echtscheidingen en de overheidscampagne om te gaan stemmen (22.30 uur, RTL4).

SPORT

Studio Sport Vooruitblik op de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City (20.31 uur) en de officiële openingsplechtigheid live (02.45 uur, Nederland 2).

Studio Sport rechtsreeks verslag van het tennistoernooi om de Davis Cup in Metz (13.57 uur/18.20 uur, Nederland 2).

Eredivisie op vrijdag vanuit het stadion van FC Twente, waar de voetbalclub tegen FC Den Bosch speelt (22.44 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Jules Unlimited Presentator Menno Bentveld organiseert zijn eigen Olympische Spelen: Skeleton, waarvoor mini-sleetjes worden gebruikt. Hoe lekker glijdt het met je kin slechts vijf centimer boven het ijs? Verder een test van off-shore apparateur en de vraag: hoe melk je giftige slangen? (19.00 uur, Nederland 3).

RADIO

De ochtenden In 'Het gesprek' is het 'Orakel van Diever', Hans Wiegel, te gast. Over de vraag hoe de VVD zich Pim Fortuyn van het lijf kan houden. Wiegel vindt dat zijn partijleider Hans Dijkstal onzichtbaar is (09.00 uur, Radio 1). In 'Het buitenland' een reportage uit Cambodja, waar door het 'experiment' van de Rode Khmer bijna twee miljoen Cambodjanen, een derde van de bevolking, is vermoord of omkwam van de honger. De daders zijn nog steeds niet gestraft en de gewone Cambodjaan leeft verder met zijn herinnering in een beschadigd land (10.00 uur, Radio 1).

In 'Het onderzoek met Argos' het idee van Hannah Belliot, 'koningin van de Blijmer' om junks op te sluiten in een flat om de straat te verlossen van alle drugsoverlast. In Argos een debat, met Belliot, Atzo Nicolaï (VVD) en hulpverleners die deelnamen aan het bovengenoemde experiment (11.00 uur, Radio 1).

Vrijdag met de zesde aflevering van de geschiedenis van het Holland Festival. Gast is Ad 's Gravesande, directeur van het Holland Festival tussen 1984 tot 1990. Met fragmenten van het spraakmakende optreden van Moniek Toebosch tijdens een van de afleveringen van de destijds als schokkend ervaren 'Aanvallen van Uitersten' en de 9de Symfonie van Gustav Mahler onder leiding van Leonard Bernstein in 1985 (13.30 uur, Radio 4).

De avonden 'Het gesproken uitzicht' komt van Charles Donker, etser in Utrecht. In 'De droomhandel', het wekelijks bespreekbureau, kritieken op de film 'No Man's Land' van regisseur Danis Tanovic en 'Honeymoon' een bundel verhalen van schrijver Kevin Canty. 'Het atelierbezoek' gaat dit keer over het atelier van schilder Freari. In Arti is een expositie van zijn werk (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden