Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

'Netwerk' zendt in twee delen -vandaag en morgen- de prijswinnende documentaire 'Black Hawk Down' uit, waarin dit drama wordt gereconstrueerd (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Gewest zendt een portret uit van Andrej en Annaida Stepanjan, het oudste echtpaar dat ooit asiel aanvroeg in Nederland. Inmiddels is hen om humanitaire redenen een verblijfsvergunning verleend (19.00 uur, Nederland 3).

CULTUUR

KORT!2 De schuchtere Anton, een jongen van elf jaar, is voor de eerste keer in zijn leven verliefd, op zijn klasgenote Rita Koeling. Anton houdt zijn verliefdheid geheim, uit verlegenheid en angst te worden uitgelachen. Rita is een stuk doortastender; zij vindt het allemaal wel spannend. De eerste aarzelende toenadering van twee verliefde pubers volgt. Maar wat voor Anton de eerste schuchtere stap in de richting van de romantiek is, is voor zijn klasgenoten slechts platvloerse erotiek. Ze maken hem openlijk belachelijk, waardoor zijn eerste kennismaking met de grote-mensenliefde wordt bezoedeld (22.51 uur, Nederland 3).

NPS Jazz Blikt terug op het North Sea Jazz Festival 2003. Vanavond de registratie van het optreden van de Nederlandse drummer Joost Lijbaart met zijn kwartet (23.59 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Om 09.00 uur: interview met advocaat Gerard Spong. Is hij alleen maar advocaat van beroep of een man met een missie? Wil hij van zijn cliënten weten of zij een bepaald misdrijf daadwerkelijk hebben gepleegd of is hem dit om het even? En wie verdedigt Spong liever: de verdachte van een misdrijf of het slachtoffer? In het buitenlanduur begint vanmorgen de zomerserie 'Hoe is het met...'. Gasten uit eerdere uitzendingen vertellen wat er van hun plannen terecht is gekomen en hoe het hen de afgelopen jaren is vergaan. Om 11.00 uur: Overal in het land schieten de woongroepen voor ouderen als paddestoelen uit de grond. Een verslag van een bezoek aan zo'n woongroep in Amsterdam.

Plein Publiek Klaas Drupsteen praat met poppenspeler Misha Kluft (25). Hij staat sinds drie jaar met zijn poppenkast op de Dam in Amsterdam. Kluft speelt de traditionele poppenkastspellen. Tot groot plezier van de kinderen, die Jan Klaassen proberen te waarschuwen voor Boris Boef. (10.00 uur, 747 AM)

Wereldnet Portret van Hendry Saris op Bougainville, door Henk Weltevreden. Bougainville is het meest oostelijke eiland van Papoea-Nieuw-Guinea, een paradijs vol kokosnoten, koper en goud. Australië exploiteerde hier de mijn, de bevolking bleef achter in een felle burgeroorlog: 18000 doden. Pater Hendry Saris uit Enschede woont en werkt hier al 32 jaar (12.00 uur, 747 AM).

Kunststof Het is nog niet zo lang geleden dat de serieuze journalistiek niets wilde weten van het volgen van het Koninklijk Huis. Maar tegenwoordig heeft zelfs de Volkskrant in de persoon van de gevreesde Haagse redacteur Jan Hoedeman een echte Oranje-

watcher (19.00 uur, Radio 1).

De Avonden Na tienen 'Het Gesproken Uitzicht' van Willem Haakma Wagenaar, kunsthistoricus en restaurateur in Amsterdam. Daarna 'Het Weekbericht', waarin opnamen te horen zijn van de schrijver Bob den Uyl (1930-1992). Met onder meer een onbekend sonnet dat hij voordroeg voor de radio in 1977. Rond elf uur 'De Wijde Blik' van radiokunstenaar Mat Wijn. Daarna een liveregistratie van het concert van Godspeed You Black Emperor in Paradiso. En tegen twaalf uur: 'Het Geluid van Nederland'. Peter te Nuyl behandelt historisch geluid (22.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden