Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Reporter onderzoekt het verleden van de Libanese Belg Dyab Abou Jahjah: is de leider van de Arabisch-Europese Liga een idealist of een opportunist? Over z'n constante strijd met Israël, ruzie met z'n werkgevers, zijn verzet tegen integratie (21.15 uur, Ned. 3).

Katibo Ye Ye-Geketend door het Verleden' is een documentaire van Frank Zichem over de geschiedenis van de slavernij. Op 1 juli is de jaarlijkse slavernijherdenking. Zichem laat in de film zien hoe het slavernijverleden in de huidige samenleving nog steeds doorwerkt. Met de Surinaamse Nederlander Clarence Breeveld gaat Zichem terug naar diens 'roots' in Ghana en later naar Suriname. (23.55 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Home Sweet Home: Connie Palmen Presentator Fons de Poel en psycholoog Ingeborg Bosch schetsen al interviewend een portret van de schrijfster. Wat waren de bepalende momenten in haar leven? Naast openhartige interviews is er ook ruimte voor de lichtere toets. Bosch voorziet vanaf de zijlijn de gesprekken van algemene psychologische notities (21.36, Ned. 1).

SPORT

Studio Sport Precies 25 jaar geleden speelde het Nederlandse voetbalelftal om de wereldtitel tegen Argentinië. Het werd een legendarische wedstrijd, waarop 'Studio Sport' terugblikt (19.30 uur, Nederland 2).

Sportjournaal Aandacht voor het tennistoermooi op Wimbledon (18.47 en 22.49, Nederland 2).

CULTUUR

Jazz: Buddy Guy Registratie van het concert dat bluesgitarist Buddy Guy gaf tijdens het North Sea Jazz Festival 2002. Buddy Guy was eind jaren vijftig een van de young and coming gitaristen van de Chicago blues. Een stijl met een grote rol voor de gitaar en die van grote invloed is geweest op artiesten als Eric Clapton en Jimi Hendrix (23.55 uur, Nederland 3).

RADIO

Plein Publiek Lex Bohlmeier praat met Titia Liese, medeoprichtster van het netwerk 'Verlaat Verdriet'. Samen met Mieke Anker smid geeft ze workshops aan mensen die een van hun ouders verloren toen ze zelf jonger dan twintig waren. Ruim tien procent van de mensen die nu tussen de 20 en 70 jaar zijn hebben vóór hun twintigste levensjaar één of beide ouders verloren door overlijden. Zo'n verlies op jonge leeftijd is een zeer ingrijpende gebeurtenis die nog tientallen jaren later sporen kan nalaten (10.00 uur, 747 AM).

Rechtenkwesties In de allerlaatste uitzending van dit programma zijn te gast: Hilbrand Nawijn, Roger van Boxtel en Ella Kalsbeek. Onder het motto 'adviezen aan Rita Verdonk' praten deze oudbewindslieden een uur lang over het toekomstige vreemdelingenbeleid. Ook Eduard Nazarski, directeur Vluchtelingenwerk en Anton van Kalmthout, hoogleraar vrijheidsbeperking in vreemdelingen- en strafrecht, komen aan het woord (13.30 uur, 747 AM).

Een Leven Lang viert zijn 20-jarig bestaan met een twee uur durende jubileum-uitzending. 'Een Leven Lang' is een van de langstlopende programma's van de publieke radio in de categorie 'gesproken woord'. Zo'n 825 portretten van bekende en minder bekende Nederlanders passeerden sinds januari 1983 de revue, van schrijfster Clara Eggink tot oud-PPR-politicus en ontwikkelingseconoom prof. Bas de Gaay Fortman. Zo ontstond een uniek oraal historisch archief, waarin aan de hand van het levensverhaal van de geïnterviewden ook een beeld wordt geschetst van de twintigste eeuw: de crisistijd, de Tweede Wereldoorlog, Cobra, provo, acties als Tomaat en de Notekrakers, en de vrouwenemancipatie. Makers van het programma vertellen over hun werk en over de toekomst van radioportretten (14.40 uur, Radio 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden