Speciaal

TELEVISIE ZATERDAG

Aansluitend volgt een rechtstreeks verslag van de kerkelijke inzegening van het prinselijk huwelijk in de Domkerk in Utrecht. Tijdens de dienst die wordt begeleid door Anne van der Meiden wordt onder meer gezongen door prinses Christina. Onder de officiële gasten ook premier Kok en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer (11.50 uur, Nederland 2).

Ook aandacht voor de grootscheepse reünie van Friezen Simmer 2000. Een van de hoogtepunten is de marathon over de historische Slachtedyk. Overal langs de historische Friese binnendijk van Oostbierum tot het

plaatsje Reard zijn er dorpspresentaties en kunstmanifestaties (13.05 uur, Nederland 2).

Twee Vandaag besteedt aandacht aan Den Helder. Gesprekken en reportages schetsen een beeld van de marinestad (17.59 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRE

Koos Postema ter plekke bezoekt de Reconvalescentenschool in Rotterdam. Die werd in de jaren vijftig opgericht om kinderen die herstellende waren van een ziekte te onderwijzen. De school biedt nog altijd onderdak aan kinderen met chronische ziekten (17.30 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Theo van Gogh is hoofdpersoon in Het zwarte schaap. Hij wordt gehaat of gekoesterd: een tussenweg lijkt onmogelijk. Natuurlijk gaat de discussie rond Van Gogh over anti-semitisme en vrijheid van meningsuiting. Tegenspraak krijgt hij onder meer van Trouw-journalist Ruud Verdonck (21.05 uur, Nederland 3).

SPORT

In de Tour de France wordt de achtste etappe verreden van Limoges naar Villeneuve sur Lot, over een afstand van 200 kilometer (15.00 uur, Nederland 2).

In het NOS Sportjournaal aandacht voor het EK zwemmen in Helsinki en de Tour de France (18.43 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Het Museumpleinconcert, gedirigeerd door Alexander Leibrich, vond zaterdag 1 juli plaats. Het concert wordt vanavond helemaal uitgezonden. Te horen en zien zijn onder meer werken van Verdi, Strauss en Sibelius, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouw Orkest (22.34 uur, Nederland 1).

RADIO ZATERDAG

De speciale zomeruitzendingen van Kamerbreed komen vanwege een 'haventour' uit Den Helder. Te gast zijn wethouder Mervyn Stegers van Den Helder, die vertelt over investeringen om van de oude Rijkswerf een grote toeristische attractie te maken. Dat is een van de plannen om de werkloosheid in de marinestad te bestrijden (11.04 uur, Radio 1).

Taalvirtuozen Drs. P en kees Torn zijn te gast in het radioprogramma Volgspot Live Zomertheater. Met de presentator praten zij over hun grote voorliefde voor het Nederlands, voor het spel dat zij in hun liedjes spelen met woorden en letters (22.00 uur, radio 2).

TELEVISIE ZONDAG

ACTUALITEITEN

Kruispunt brengt een opmerkelijke serie: bekende Nederlanders gaan een week ter bezinning het klooster in. In de eerste aflevering is de beurt aan EO-directeur en presentator van 'Het elfde uur' Andries Knevel, die onderduikt bij de trappisten van de Achelse Kluis op de Belgisch-Nederlandse grens. Hij neemt deel aan vieringen, eet in stilte mee met de broeders en kijkt met verbazing naar de grote plaats die Maria in het leven van de broeders inneemt (22.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest brengt een reportage over de Deltawerken. Vanaf de opening van de Oosterscheldebrug in 1965 heeft het programma de werkzaamheden gevolgd (18.33 uur, Nederland 3).

De documentaire In de tijdmachine door Japan van Hans Keller en Rudy Kousbroek treedt in de voetsporen van de Hollanders die sinds de 17de eeuw als enige westerlingen in Japan woonden. Aan de hand van dagboeken en journaals hebben de makers de route teruggevonden, die de Hollanders van toen aflegden. Herhaling (14.08 uur, Nederland 3).

SPORT

Rechtstreeks verslag van de negende etappe in de Tour de France van Agen naar Dax over 182 kilometer (15.00 uur, Nederland 2).

In NOS-Studio Sport aandacht voor het EK zwemmen in Helsinki, de Tour de France, autoraces met de GP van Engeland, de herenfinale enkel van het tennistoernooi van Wimbledon, een reportage van het baanwielrennen in Amsterdam, aandacht voor de honkbal-competitiewedstrijd HCAW-Expos en voor de paardensport: ren op Duindigt (17.30 uur, Nederland 2).

In het Tourjournaal een samenvatting van de vandaag gereden etappe in de Tour de France, interviews en reportages (23.05 uur, Nederland 2).

CULTUUR

In Paradisolife de eerste aflevering van drie zomerspecials. Aan bod komen onder meer Rowwen Hèze, Los Lobos en Henk Westbroek (19.30 uur, Nederland 3).

RADIO ZONDAG

Te gast in Weekendcafé is Marc van Warmerdam, acteur en een van de oprichters van het met opheffing bedreigde theatergezelschap Orkater. Presentator Jac. Goderie praat met Van Warmerdam over zijn werk (16.00 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden