Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Aflevering drie van de documentaireserie Dutch Approach gaat over de eerste vier dagen van de gijzeling van de passagierstrein bij het gehucht De Punt door negen Molukse jongeren (20.55 uur, Nederland 3).

In Waskracht! een vervolg op de Molukken-uitzending van vorige week. Een gesprek met Paulien Joël-Parera, vooruitgeschoven post van de Nederlandse ambassade in Jakarta, in Ambonstad woonachtig en als zodanig ervaringsdeskundige op het gebied van Ambonese zaken (23.27 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Borstkanker is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen. Toch blijkt het onderwerp moeilijk bespreekbaar. Catherine praat vanmiddag met vrouwen die met hun echtgenoot niet over hun ziekte kunnen praten (16.05 uur, RTL 4).

Het Jongeren Lagerhuis debatteert onder meer over de rol van Zwarte Piet, die door sommigen als discriminerend wordt ervaren en over vrouwen die net zo agressief blijken te zijn als mannen (16.30 uur, Nederland 2).

SPORT

Hoofdgast in Studio Spaan is voetbalmanager Rob Jansen, die al sinds jaar en dag de belangen van een groot aantal topvoetballers behartigt. Verder een reportage over de tekenambities van Feyenoorder Paul Bosvelt. Bosvelt ging met tekeningen en cartoons op bezoek bij striptekenaar Gerrit de Jager en kreeg van hem gratis advies (20.26 uur, Nederland 3).

CULTUUR

In Uit aandacht voor alles wat er in de Nederlandse bioscopen, theaters en concertzalen te zien is. Met onder meer aandacht voor de musical 'Kruimeltje'en het theaterstuk 'Aan de vooravond', over acht uur uit het leven van vier jongeren. Ze werken in 1943 als verplegers in een Joods-Nederlandse psychiatrische inrichting en moeten beslissen of ze met hun patiënten op transport meegaan of achterblijven. Het stuk is gebaseerd op herinneringen van Eli Asser en zijn vrouw (19.00 uur, RTL 4).

AMUSEMENT

Het satirische programma Surinamers zijn beter dan Marokkanen gaat over minnaars. Monique Hoogmoed en Samira Abbos gaan op zoek naar verhalen en taboes over het liefdesleven van Surinamers en Marokkanen (23.10 uur, Nederland 3).

RADIO

Jacobine Geel zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor Twee. De theologe is begonnen aan een nieuwe serie afleveringen van haar IKON-programma 'Geel', waarin denkers en dichters in debat gaan over God in Nederland. In 1997 won Geel de preekwedstrijd die werd georganiseerd door dagblad Trouw (12.00 uur, Radio 2).

In Ophef & Vertier onder meer aandacht voor de voorstelling 'Penetrator'. Na een aantal zeer succesvolle opvoeringen in Engeland en op het festival in Edinburgh is dit stuk, geschreven door Anthony Neilson, nu in Nederland te zien. Verder aandacht voor de tentoonstelling 'Pleidooi voor intuïtie' in het Gemeentemuseum in Den Haag (14.02 uur, Radio 5).

De Wandelende Tak besteedt aandacht aan muziek uit verre streken. In deze aflevering de Bulgaarse muziek, die in het buitenland vaak geassocieerd wordt met zanggroepen zoals 'Le Mystère des Voix Bulgares' of 'The Bisserov Sisters.' In Bulgarije zelf denkt men daar anders over (18.30 uur, Radio 4).

Officieel bestaan ze niet: een getrouwde priester of mijnheer pastoor met een hartstochtelijke relatie. In de kerkwet van de Rooms Katholieke Kerk is het celibaat geregeld en meer dan ooit houdt het Vaticaan voet bij stuk, ondanks het feit dat tweederde af wil van het verplichte celibaat, zo blijkt uit onderzoek. In Damokles praat programmamaker Joël Batenburg hierover met priesters die gebroken hebben met hun celibaatsbelofte, een ex-vriendin van een priester en een kerkhistoricus (00.04 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden