Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden Twaalf jaar geleden stond Nederland ook al voor de keus om al dan niet mee te doen aan een internationale oorlog tegen Irak. De Nederlandse deelname had destijds nogal wat voeten in de aarde. Zo bleek het leveren van grondtroepen een probleem, omdat ons leger toen voor het grootste deel uit dienstplichtigen bestond die niet mochten worden uitgezonden (20.30 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Gezondheidsplein Televisie zou een slechte invloed hebben op kinderen, door het tonen van geweld en agressie en het laten horen van grof taalgebruik. Het 'Jeugdjournaal' steekt daar in positieve zin bij af. Kinderen zouden zelfs beleefder worden als ze naar het 'Jeugdjournaal' kijken, zo blijkt uit Nipo-onderzoek. Hans Smit, presentator van het 'Jeugdjournaal', geeft tekst en uitleg (17.30 uur, Nederland 1).

Het Elfde Uur Aandacht voor minderjarige asielzoekers (ama's). Niet de ama's die in Vught worden opgevangen, maar zij die in opvanghuizen in Nederland wonen. Rick Jansen en zijn familie trekken zich het lot van de kinderen aan en nodigen twee van hen regelmatig thuis uit voor een etentje, een spelletje of een computeruurtje. Hij vertelt erover tegen Knevel (21.50 uur, Nederland 1).

SPORT

Oranje Journaal besteedt aandacht aan de wedstrijd die het Nederlands Elftal morgen tegen Argentinië speelt. Met Willem van Hanegem over Maradona, Rafael van der Vaart over zijn afwezigheid morgen, een gesprek met Dick Advocaat en een interview met Frank de Boer, die morgen zijn 99ste interland zal spelen (23.00 uur, SBS 6).

AMUSEMENT

Man bijt hond Vandaag de eerste kandidaat van het Alternatieve 'Man bijt hond'-Songfestival. De komende twee weken zijn acht zangers en zangeressen te zien met liedjes die het bij het Nationale songfestival net niet haalden, maar bij 'Man bijt hond' een tweede kans krijgen. Danny Nicolay uit Almere bijt met zijn lied 'Waanzinnig' het spits af. Onlangs stond hij nog genoteerd in de Mega Top 100 met zijn single 'De geur van je huid'. Zijn lied 'Waanzinnig' kwam heel ver in de voorselectie van het Nationale Songfestival, maar haalde het toch net niet (19.00 uur, Nederland 1).

RADIO

Plein Publiek Moeder zijn valt niet altijd mee. Veel moeders lopen rond met vragen, van onzekerheden over opvoeding tot praktische problemen als kinderopvang. Vooral allochtone vrouwen weten vaak niet waar ze terechtkunnen voor advies, of een luisterend oor. Voor die vrouwen zijn er 'moedercentra' in de grote steden, in ons land opgezet en gerund door vrijwilligers. En van hen is Anthony Crama. Zij stond aan de wieg van moedercentrum De Pompoen in Zoetermeer. Heidi Iepema praat met haar (10.00 uur, 747 AM).

Tijd voor Twee Te gast bij Frits Spits is Emmo Meijer, president-commissaris van Fortuna Sittard. Deze voetbalclub ontstond in 1968 uit de clubs Fortuna '54 en Sittardia. Het interview met Meijer is in het kader van de Week van de jaren zestig, die deze week op Radio 2 wordt gehouden (12.02 uur, Radio 2).

1 op de middag Op de bodem van de Atlantische Oceaan liggen onontgonnen energieschatten, in de vorm van methaangas, gevangen in kristallen. Als het zeewater te warm wordt, ontsnapt dit gas, met ernstige gevolgen voor het klimaat. Zijn de energiebronnen in de Atlantische Oceaan een zegen of een vloek? (14.00 uur, Radio 1).

Het Lek Eind januari gaf de groep Calexico een exclusief concert in Studio Desmet in Amsterdam. De Calexico-leden Joey Burns, Martin Wenk en Volker Zander presenteerden hun nieuwe album 'Feast of Wire', dat deze week uitkomt (22.00 uur, Radio 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden