Speciaal

Televisie Zaterdag

SPORT

De strafschoppen zijn vergeten, Euro 2000 is afgesloten en het nieuwe competitieseizoen is weer begonnen. Het Nederlands elftal heeft zijn wonden gelikt en begint aan een reeks kwalificatiewedstrijden voor het WK in 2002. De eerste interland is tegen Ierland in de Amsterdam Arena. Frits Barend en Henk van Dorp presenteren de voor- en nabeschouwing, het commentaar bij de wedstrijd wordt verzorgd door Raymond Bouwman (20.00 uur, RTL 5).

CULTUUR

De hele nacht gedichten in De Televisienacht van de Poëzie. Aan de vooravond van de eerste nieuwe aflevering van de wekelijkse Dode Dichters Almanak, worden alle tot nu toe uitgezonden gedichten uit deze rubriek onverkort en ononderbroken herhaald. In de marathonuitzending is ook uniek beeld- en geluidsmateriaal te zien van overleden dichters. Nederlandse dichters die aan bod komen zijn onder anderen Jan Hanlo, Lucebert, Simon Vestdijk, Willem F. Hermans en Bert Schierbeek (01.00 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Dat de Zeeuwse kust alles heeft wat een toerist kan wensen, blijkt uit het enorme aantal vakantiegangers dat Zeeland jaarlijks te verwerken krijgt. De gloednieuwe docusoap Paal 23 verhaalt over een zomerseizoen op Schouwen-Duivenland. Over de mensen die er wonen en hun dagelijkse leven. Leidraad is strandpalviljoen Beach Perry's, dé plek voor surfers (22.20 uur, Veronica).

RADIO ZATERDAG

Guido van der Hulst ontvangt in Volgspot Live Zomertheater de liedjesmaker Maarten Roozendaal. Dit naar aanleiding van het weekthema 'Jacques Brel'. Roozendaal is al jaren een groot liefhebber van het repertoire van Brel. In deze uitzending aandacht voor werken van beide musici. Daarnaast is er een collage samengesteld uit fragmenten van diverse vertolkingen van het lied Amsterdam (22.00 uur, Radio 2).

Aansluitend in Volgspot is zanger Rob de Nijs te gast. Hij praat over zijn nieuwe voorstelling, die de titel 'Engelen uitgezonderd' draagt. Binnenkort gaat hij met deze show langs de theaters in Nederland toeren. In 'Engelen uitgezonderd' zingt De Nijs onder meer een top-10 van zijn bekendste nummers (00.02 uur, Radio 1 en 2).

Televisie Zondag

ACTUALITEITEN

In de eerste uitzending van 7-dagen, een nieuw actueel televisieprogramma van de VPRO, een portret van Frankfurt an der Oder. Deze grensstad tussen de voormalige DDR en Polen leeft in angst. De voortdurende geweldsdreiging van neonazi's beheerst het dagelijks leven. Verder houdt sterrenkundige Vincent Icke vanuit de sterrenwacht in Leiden een heftig pleidooi tegen de afbraak van het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek (21.05 uur, Nederland 3).

DOCUMENTAIRE

In Marco Borsato bezoekt Kosovo een verslag van het bezoek van de War Child-ambassadeur aan een van de projecten in Kosovo. Hij bezoekt onder meer Peja en Gjakova, waar Kosovaars Albanese kinderen met een oorlogstrauma worden opvangen en begeleid (20.15 uur, Nederland 2).

In RTL Dossier: Jeroen Pauw presenteert hackers. In zijn eerste documentaire voor RTL 4 probeert Pauw een antwoord te krijgen op de vragen wie en wat hackers zijn, hoe ze te werk gaan en welk gevaar zij vormen. Hij kijkt over de schouder van hackers mee, om zo meer over hun geheimen en internet te weten te komen (22.00 uur, RTL 4).

In Kruispunt een interview met kardinaal Simonis naar aanleiding van de brief van de Nederlandse bisschoppen. Zij vroegen daarin of pastores homorelaties mogen inzegenen. Verder een portret van paus Johannes XXIII, die geschiedenis maakte door het bijeen roepen van het Tweede Vaticaans Concilie en dit weekeinde zalig wordt verklaard (22.48 uur, Nederland 1).

CULTUUR

Het beroemde ballet Giselle ou les Willes is niet voor niets één van de onsterfelijke balletten uit het romantisch sprookjesrepertoire. In de oerversie van 1841 vloog en fladderde balletlegende Garlotta Grisi, geheel naar de theaterconventies van die tijd, aan kabels en vliegmachines over het toneel. Toen al was het publiek betoverd door de veelheid aan emoties en sterfbeelden die dit ballet biedt. Een uitvoering van Het Nationaal Ballet (13.00 uur, Nederland 3).

In Modulatios geeft filmmaakster Iara Lee een beeld van de house- scene en alles wat daarbij komt kijken. De documentaire volgt geen rode draad of bepaalde groep, maar toont een hedendaagse dwarsdoorsnede van wat eens de house-cultuur was (14.45 uur, Nederland 3).

RADIO ZONDAG

De serie zomergesprekken De macht van topambtenaren wordt afgesloten door Roel in 't Veld, bestuurskundige, oud-topambtenaar en oud- staatssecretaris. Hij trekt de conclusie dat het opmerkelijk is dat juist onder Paars II topambtenaren kort worden gehouden. Interviewers zijn Max van Weezel en politiek redacteur Cor Groeneweg (13.30 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden