Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Nostalgia, a tango road movie De Nederlandse bandoleonspeler Carel Kraaijenhof (die met zijn uitvoering van 'Adios nonino' prinses Máxima tijdens haar huwelijksdienst aan het huilen wist te krijgen) gaat op zoek naar de wortels van de Argentijnse tango (18.10 uur, Nederland 2).

The Blue Planet Eerste aflevering van een magnifieke BBC-serie over het dierenleven in de zeeën en oceanen. De serie werd in vijf jaar gemaakt en kostte 10 miljoen euro. Er werden tijdens de opnames vijftig nieuwe vissoorten ontdekt (21.10 uur, Nederland 2).

Lang Leve...het Gevecht Portret door programmamaker Michiel van Erp van freefight-legende Joop Kasteel. Aan het einde van zijn carrière hoopt hij zijn aartsrivaal Pattersson te verslaan. Deze Engelse vechter staat bekend om zijn zeer speciale afleidingsmanoeuvres in de ring. Het is maar de vraag of Joop zijn zenuwen de baas kan worden (22.10 uur, Nederland 3).

Vereeniging Het Volk is Gansch de Taal Programma over de Nederlandse taal van de Vereeniging Het Volk is Gansch de Taal, waar, zo blijkt, iedereen die Nederlands spreekt lid van is. Een taalterugblik op 2002. Welke nieuwe woorden en uitdrukkingen zijn in het afgelopen jaar het Nederlands binnengeslopen? (22.55 uur, Nederland 3)

Dokument Junior Knetter Verliefd; dit is het verhaal van twee meiden, een rockband en een popconcert. Astrid en Mai-Ase zijn beste vriendinnen en superfans van de jongensband A-1. 'Dokument Junior' is de wekelijkse jeugddocumentaire-serie voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. (Nederland 3, 16.25 uur)

PRAATPROGRAMMA'S

Voor je kiezen Politiek discussieprogramma in. In de aanloop naar de verkiezingen worden alle lijsttrekkers ondervraagd. Vandaag: Wouter Bos (21.13 uur, Nederland 1).

ManVrouw; Leren leven met alzheimer Wim en Hetty van Gelder leiden een gelukkig leven met alles erop en eraan. Kinderen, kleinkinderen, een leuk huis, mooie vakanties en allebei een betaalde baan. Maar als Hetty als onderwijzeres op school verbeterd wordt door haar eigen leerlingen, blijkt er iets goed mis te zijn. De neuroloog constateert alzheimer en dat zet het leven van Wim en Hetty drastisch op zijn kop. (22.00 uur, Nederland 2)

SPORT

Skispringen Rechtstreeks verslag van een van de merkwaardigste sporttradities: het skischansspringen vanuit Garmisch Partenkirchen. En wanneer wordt nu eens de vraag beantwoord waar die rare traditie vandaan komt? (13.45 uur, Nederland 2)

CULTUUR

Nieuwjaarsconcert Traditioneel concert vanuit de Grosser Musikvereinssaal in Wenen. Het Wiener Philharmoniker (onder leiding van Nicolas Harnoncourt) brengt polka's, walsen en marsen van de familie Strauss, Hongaarse dansen van Brahms en de 'Aufforderung zum Tanz' van Von Weber in de orkestratie van Berlioz. Naast het gebruikelijke ballet van de Weense Staatsopera, treedt dit jaar voor het eerst het Kirov Ballet op, het ballet van de opera in Sint-Petersburg. Zoals elk jaar ook een uitvoering van de wals 'An der schönen blauen Donau' (met fijne beelden van die mooie, blauwe rivier). Het concert wordt zoals altijd met veel poeha afgesloten middels de Radetzky-mars (11.15 en 12.15 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Nieuwjaarsduik Liveverslag van de jaarlijkse nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen. Het ziet er niet naar uit dat het erg spectaculair zal worden: niks geen vrieskou en kruiend ijs; het is veel te warm (11.30 uur, SBS 6).

Nieuwjaarsconcert Jostiband Verslag van het concert in Ahoy' van de jubilerende Jostiband. Onlangs bestond de band 35 jaar. Met medewerking van artiesten als Ruth Jacott, Acda en De Munnik, Karin Bloemen, Frans Bauer en Cor Bakker (20.15 uur, Nederland 1).

RADIO

Nieuwjaarsconcert Nederlands Blazers Ensemble Nieuwjaarsconcert vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Elk jaar kunnen com po nisten tot 16 jaar hun muziek opsturen. Vijf van die composities worden uitgevoerd. Ook uitgevoerd wordt 'Kasjtsjei de Onsterfelijke' van Rimski-Korsakov (door het Radio Filharhomisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Valery Gergiev) (13.00 uur, Radio 4).

1opdeMiddag staat geheel in het teken van oude en nieuwe politiek. Een gesprek met oud-minister Bram Peper, Henk Vonhoff, Boris van der Ham en Diederik Samson. Na 15.00 uur worden de verschillen en overeenkomsten in de verkiezingscampagnes door de jaren heen besproken met VVD-campagneleider Hans van Baalen, D66-campagneleider Kees Smits en de voormalige campagneleiders Kees Smits (Christen Unie) en Jan Marinus Wiersma (PvdA). In het laatste uur (na 16.00 uur) een debat tussen Kees Sorgdrager, Hans Hillen, Yoeri Albrecht en Mark Koster (14.04 uur, Radio 1).

Lans de Lijn: terugblik Olympisch Spelen Bijna een jaar na dato een terugblik op de Olympische Spelen van Salt Lake City. Met: schaatsers Gerard van Velde, Andrea Nuyt, Renate Groenewold, Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen, Rintje Ritsma, Gretha Smit en snowboardster Nicolien Sauerbreij en bobbers Arend Glas, Eline Jurg en shorttracker Cees Juffermans. (20.00 uur, Radio 1).

Het muziektheater van het sentiment Met alle nieuwjaar nummer-1-hits uit de periode 1960-1988 (20.05, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden