Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Eind 1994 deden drie grotonderzoekers in de Ardèche een unieke vondst. Jean-Marie Chauvet, Eliette Brunel-Deschamps en Christian Hillaire ontdekten in Combe d'Arc bij Vallon-Pont-d'Arc een paleolitische grot met meer dan 400 grotschilderingen, die ongeveer 32000 jaar oud blijken te zijn. Tal van wetenschappers hebben de grot inmiddels bezocht. Een Franse cameraploeg legde hun eerste reacties vast, vóór de ingang van de grot, want regisseur Pierre Oscar Lévy kreeg geen toestemmming de grot te betreden. De documentaire 'De grot van Chauvet: voor de deur' is vanavond te zien in Noorderlicht (20.30 uur, Nederland 3).

Programmamaker Frans Bromet maakte een nieuwe twintigdelige serie over het nijpende ruimtegebrek in Nederland: Het Algemeen Belang. Emoties kunnen hoog oplopen wanneer mensen in een straat, wijk of dorp moeten inschikken. In deze eerste aflevering: de mogelijke komst van een manege in Purmerend (21.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder praten in Barend & Van Dorp met Paul de Leeuw, Hans Kesting en Edwin de Vries. Samen spelen zij in het toneelstuk 'Art' (22.50 uur, RTL 4).

SPORT

Rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijd AC Milan-Deportivo la Coruña. Commentaar Theo Reitsma, analyse Hans Kraay sr. (20.25 uur). In het Sportjournaal (19.05 uur en 22.14 uur) aandacht voor de voorbereiding van PSV op de kwartfinalewedstrijd in de Uefa-Cup tegen het Duitse Kaiserslautern. In Studio Sport (22.40 uur) een nabeschouwing over de wedstrijd AC Milan-Deportivo La Coruña en een samenvattiung van Manchester United-Sturm Graz (Nederland 2).

CULTUUR

Zeeman met boeken staat in het teken van de boekenweek. De gasten Margot Dijkgraaf, Dirk van Weelden en Bas Heijne bespreken onder meer 'Woede', het boekenweekgeschenk geschreven door Salman Rushdie (23.20 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Ernst Jansz (Doe Maar) is te gast in Koffietijd. Hij treedt ook op met het nummer 'Eerste klein verraad'. Isabelle uit Gorinchem wordt verrast door Cas Spijkers. Hij gaat met haar varen op een echte zalmschouw. In de studio een gesprek over poweryoga. En een reportage over bio-natuurkleding (10.00 uur, RTL 4).

RADIO

Frits Spits praat in Tafel voor Twee met Hafid Bouazza. Bouazza schreef het boekenweekessay 'Een beer in bontjas'. En hij bewerkte 'De slachting in Parijs', die vorige week bij Toneel Groep Amsterdam in première ging (12.02 uur, Radio 2).

In hoeverre zijn werkende moeders slecht voor de ontwikkeling van hun kinderen en hoe gezond is het jachtig bestaan voor hun eigen geest? Daarover discussiëren Hieke Snijders-Borst en Mirjam Hommes in Debat op 5 (12.00 uur, Radio 5).

In De Radio 5-documentaire een portret van het Bombay van Salman Rushdie's jeugd. Programmamaker Babette Niemel reisde daartoe af naar Bombay, samen met NRC-medewerker Anil Ramdas. De aanleiding voor deze documentaire is niet alleen dat Rushdie het boekenweekgeschenk schreef, maar ook dat Niemel vijftien jaar geleden een opname maakte van een lezing van Rushdie in Amsterdam. Die lezing dook eind jaren negentig weer op (13.00 uur, Radio 5).

De Avonden brengt na elven een gesprek met de historicus Chris van der Heijden over zijn boek 'Grijs verleden, Nederland en de Tweede Wereldoorlog', waarin hij betoogt dat de Nederlandse bevolking geen massaal verzet bood, maar zich aanpaste (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden