Speciaal

TELEVISIE ZATERDAG

PRAATPROGRAMMA'S

Live de finale van Op weg naar het Lagerhuis, met als deelnemers de scholieren van het Praedinius Gymnasium uit Groningen en de C.S.G. Bogerman uit Sneek. Er wordt gedebatteerd over werken vanaf je veertiende, de aantrekkelijkheid van Nederland voor asielzoekers en de opvoeding door anderen dan ouders (21.00 uur, Ned. 3).

In een extra aflevering van Barend & Van Dorp is onder anderen wielrenner Michael Boogerd te gast. De muzikale bijdrage komt van Bill Wyman (21.45 uur, RTL 4).

SPORT

Studio Sport doet rechtstreeks verslag van de Amstel Gold Race, de enige Nederlandse wielerklassieker. Verder een samenvatting van de Major League-honkbalwedstrijd Boston-Cleveland (14.00 uur, Ned. 2). Op de late avond zijn er beelden van de voetbalduels Heerenveen-Roda JC, Willem II-De Graafschap en Sparta-Cambuur, van basketbal tussen Werkendam en Amsterdam, van volleybal tussen Weert en Pollux en van de training voor de Grand Prix op Silverstone (22.45 uur, Ned. 3).

RADIO ZATERDAG

Staatssecretaris Ybema (economische zaken) en commissaris van de koningin Nijpels van Friesland zijn te gast in Kamerbreed. Ybema wordt aan de tand gevoeld over toerisme, regionale ontwikkeling en de Nederlandse export. Nijpels praat over de ontwikkeling van het noorden van Nederland (11.04 uur, Radio 1).

TELEVISIE EERSTE PAASDAG

ACTUALITEITEN

Netwerk zendt het derde deel uit van een vierluik over de oorlog om Kosovo. Dit keer worden de gevolgen belicht van de luchtgevechten, de deportaties en etnische zuiveringen en Navo-geheimen die in Joegoslavische handen belanden (20.14 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

In This is not an exit wordt de controversiële bad boy van de hedendaagse Amerikaanse literatuur Bret Easton Ellis geportretteerd. Ellis verwierf bekendheid met 'Less than Zero', 'Rules of attraction', 'American Psycho' en 'Glamorama'. Telkens terugkerende thema's in zijn romans zijn het nihilisme van de MTV-generatie, de popcultuur van de jaren tachtig en negentig, overmatig drugsgebruik en het oppervlakkige van het moderne leven dat geregeerd lijkt te worden door glamour, consumptie en feesten (17.00 uur, Ned. 3).

In Andere Tijden aandacht voor Amerika's aftocht uit Vietnam, eind deze maand precies 25 jaar geleden. Op 30 april 1975 vluchtten de Amerikanen het land uit dat ze jarenlang tegen het communisme hadden willen beschermen. Frank Snepp, destijds een hoge CIA-official in Saigon, vertelt over de laatste dagen en de laatste uren in de Amerikaanse ambassade in die aprildagen, toen chaos en egoïsme de boventoon voerden.

Ook behandelt de rubriek de mythe dat de oorlog in Vietnam eindigde door toedoen van de media, en dan vooral de televisie. Aan de hand van opzienbarende Amerikaanse reportages stelt mediadeskundige Daniel Hallin vast dat de televisie geen 'sturende', maar juist een 'volgende' rol vervulde (20.10 uur, Ned. 3).

Lopende Zaken maakt melding van de verbeten jacht van justitie op Kees Ruiter. Hij bedacht met behulp van KPMG een manier waardoor hij illegale Polen legaal in de tuinbouw kon laten werken. Daar schreeuwen ze om arbeidskrachten. Justitie in Alkmaar stelde alles in het werk om Ruiter en zijn familie in de gevangenis te krijgen als afschrikwekkend voorbeeld (22.10 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In Buitenhof spreekt Peter van Ingen met psychiater Frank van Ree over de vraag: is Nederland geestelijk ziek? (12.05 uur, Ned. 3).

SPORT

Studio Sport heeft samenvattingen van Feyenoord-Ajax, NEC-Vitesse en RKC-Den Bosch. Verder beelden van de Grand Prix op Silverstone, handbal en volleybal. Ten slotte een terugblik op het seizoen van PSV (19.00 uur, Ned. 2).

CULTUUR

Trijntje Oosterhuis zingt in Reiziger in muziek een aantal jazznummers. Ze verraste vorig jaar de kenners door tijdens het North Sea Jazzfestival op verbluffende wijze Gershwin te vertolken, met als begeleider pianist Herbie Hancock (11.00 uur, Ned. 3).

In Lola da Musica een portret van de reggaefamilie Morgan, die wordt beschouwd als de enige echte opvolger van Bob Marley & The Wailers. Vanuit thuisbasis Jamaica trekt vader Denroy met zijn omvangrijke kinderschare al jarenlang de wereld in om de boodschap van Jah te verkondigen. De familie Morgan wordt gevolgd tijdens een bezoek aan Nederland voor enkele concerten. In gesprekken met Denroy, zijn zoon Peter en zijn dochter Una komen het familiegevoel, de geschiedenis van reggae en het Rastafari-geloof aan de orde (19.30 uur, Ned. 3).

RADIO EERSTE PAASDAG

Het Radio 1 Journaal staat geheel in het teken van de nieuwe economie. Is er sprake van een mythe of bevinden we ons daadwerkelijk in een overgangsperiode naar een tijdperk van economische groei waaraan nooit meer een einde komt? Wie profiteert en wie blijft achter? Er zijn reportages over jonge IT-bedrijven en over de pogingen van bedrijven uit de oude economie om de overstap te maken. Ook buigen vijf gasten zich over de materie. Het zijn Maurice de Hond van Newconomy, Hans Veldhuizen van Nedstat, econoom Freddy van den Spiegel, oprichter van Media Plaza Vincent Evers en D66-kamerlid Bert Bakker (12.00 uur).

TELEVISIE TWEEDE PAASDAG

ACTUALITEITEN

Netwerk sluit de korte reeks over de oorlog om Kosovo af. Dit keer wordt de rol van de Navo en Rusland belicht bij het verdelen van Kosovo in sectoren; Rusland valt daarbij buiten de boot (20.30 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Lunch TV ontvangt Tineke Verburg zanger/danser/acteur Willem Nijholt (12.00 uur, Ned. 2).

In Het Jongeren Lagerhuis wordt gedebatteerd over de integratie van allochtonen en over liefdesrelaties tussen leraar en leerling (16.54 uur, Ned. 3).

Andries Knevel ontvangt in Het Elfde Uur dominee en schrijver A.F. Troost, hoogleraar moleculaire biologie J.S. Sussenbach en kinderarts G. van Bruggen (22.05 uur, Ned. 2).

Voorzitter Hein Verbruggen van de Internationale Wielerunie schuift aan bij Barend & Van Dorp (23.00 uur, RTL 4).

RADIO TWEEDE PAASDAG

Het Debat op 5 gaat over de Nederlandse slavenhandel. Deelnemers aan de discussie zijn Piet Emmer, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de Europese expansie in het Atlantisch gebied, Gert Oostindië, hoogleraar Caribische Studies, en Guilly Koster, programmamaker van Surinaamse afkomst (12.02 uur, Radio 5).

In De Avonden een interview met historicus Paul van Laar over zijn boek 'Stad van formaat, geschiedenis van Rotterdam in de negentiende en twintigste eeuw'. Van Laar is als hoogleraar geschiedenis (van de Maasstad) verbonden aan de Erasmus Universiteit (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden