Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Thema-uitzending over de uitbreiding van de EU. Gesprekken met onder anderen Atzo Nicolaï, staatssecretaris van Europese zaken, en Jean Luc Dehaene, voormalig Belgisch premier, en Lousewies van der Laan, europarlementariër (D66) (17.30 uur, Nederland 2).

Gewest zoekt de vrolijke kant op van het economisch verval. Een dalende AEX en een toenemend aantal faillissementen betekenen immers werk en inkomen voor opkopers, slopers en veilingmeesters. Vandaar een portret van veilingmeester Wim Dieker van Troostwijk-Veilingen. Ook een portret van Hennie van der Most, de van oorsprong oud-ijzerhandelaar die naam verwierf met het inrichten van een hotel en pretpark in de spookcentrale van Kalkar. Hij wil de Floriade met inboedel en al opkopen om er een blijvend pretpark van te maken (19.00 uur, Nederland 3).

Netwerk Aandacht voor hulpverleenster Tessa Terpstra, die vlak voor 11 september Afghanistan verliet en daar nu terugkeert om te zien wat er veranderd is. Verder plaatjes draaien en herinneringen ophalen met Bill Wyman, oud-basgitarist van de Rolling Stones. Hij publiceert zijn herinneringen aan zijn leven als rocker (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Zembla: De Dutchbat Tapes In deze documentaire de onthulling dat commandant Thom Karremans naar Screbrenica mocht vertrekken ondanks stevige kritiek op zijn functioneren tijdens de grote eindoefening eind 1994 in Duitsland. Voor het eerst worden videobeelden getoond van deze oefening (21.10 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Rondom Tien Debat over de toekomst van omroepland. Moet de bezem erdoor? Of begrijpt VVD-fractieleider Zalm er niets van als hij voorstelt één van de drie publieke netten af te schaffen? De omroep wordt een belangrijk verkiezingsonderwerp. En volgens Zalm kan de spaarloonregeling behouden blijven als er flink bezuinigd wordt op de omroep. Deelnemers aan de discussie onder anderen EO-directeur Andries Knevel, oud-hoofdredacteur Haasbroek van het Journaal, KRO-presentator Fons de Poel, tv-recensent Maarten Huygen en Joop Daalmeyer, coördinator van Net 2 (22.00 uur, Nederland 1).

Barend & Van Dorp Gasten: de actrice Liz Snojink over haar rol in 'De mooiste tijd', en Sweder van Wijnbergen, voormalig topambtenaar op economische zaken en hoogleraar economie. Muziek van Jonatha Brooke (22.30 uur, RTL 4).

Heilig Vuur zendt de eerste van twee specials uit over 'Het Kind van de Dominee'. Gesprekken met Freek de Jonge, Geert Mak en Harmen Siezen (22.47 uur Nederland 1; zaterdag de tweede special om 22.38 uur, Ned. 1).

SPORT

Studio Sport: Vak M. Mart Smeets ontvangt Robert Eenhoorn, oud-honkballer van de Anaheim Angels, en Rikkert Faneyte, oud-honkballer van de San Francisco Giants. Zij praten over de World Series (de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen), waarin hun voormalige teams elkaar treffen. Ook een interview met viervoudig Tourwinnaar Lance Armstrong (22.44 uur, Ned. 2).

CULTUUR

Jazz Concert van de all star-groep bestaande uit gitarist John Scofield, saxofonist Joe Lovano, bassist Dave Holland en drummer Al Foster. Opgenomen op het afgelopen North Sea Jazz Festival (23.55 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Om 9.00 uur (Radio 1) een gesprek met CDA-staatssecretaris Joop Wijn van economische zaken over de voor- en nadelen van een uitbreiding van de Europese Unie met tien landen. Om 10.00 uur aandacht voor het Belgische gezin Pfaff, dat zich in een 'Big Brother'-achtige setting laat filmen. Elke vrijdag kunnen kijkers van de commerciële Belgische televisie weer een aflevering in deze docusoap bekijken. Verder een vooruitblik op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië. Om 11.00 uur een reportage over de problemen in groep 8 in het basisonderwijs. Ook een discussie over de wenselijkheid en mogelijkheden geldstromen van allochtonen naar herkomstlanden in te dammen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden