Speciaal

TELEVISIE

In 2Vandaag reacties op de uitspraak in de rechtszaak tegen Desi Bouterse, onder anderen van advocaat Haakmat (18.15 uur, Ned. 2).

Netwerk volgt vier langdurig werklozen die via een nieuw project proberen te ontkomen aan de uitzichtloosheid van hun bestaan. Door medische, sociale en psychologische gegevens van werklozen aan elkaar te koppelen, kunnen die sneller en beter geholpen worden (20.30 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

A bit of posh werpt een scherpe en satirische blik op de jonge en rijke upper class van Engeland. De snobs worden zowel thuis als op het werk gevolgd (19.30 uur, Net 5).

In de vijfde aflevering van de reeks Nederland in de 20ste eeuw worden de nationale zeden onder de loep genomen (22.36 uur, Ned. 2).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Het gespreksonderwerp in de Oprah Winfrey Show is: een echtgenoot met vierentwintig persoonlijkheden (16.10 uur, RTL 4).

S P O R T

Studio Sport levert rechtstreekse beelden van het slot van de twaalfde etappe in de Tour de France van Saint Galmier naar Saint Flour over 201,5 kilometer (15.00 uur, Ned. 2).

Samenvattingen zijn er om 18.43, 19.00 en 23.35 uur op hetzelfde net.

A M U S E M E N T

Voor Backstage nam Sybrand Niessen al weer enige tijd geleden een kijkje achter de schermen van het Eurovisie Songfestival. Hij volgde artistiek directeur Ralph Inbar tijdens de repetities en in zijn privé-leven. In zijn huis aan de kust vertelt hij over zijn moeite om keuzes te maken ('Waarom kun je niet van twee vrouwen houden?') en over de droom die uitkwam toen hij de Gouden Roos van Montreux won (19.00 uur, Ned. 1).

RADIO

In het tweede Marathon-interview van de VPRO praat Arend Jan Heerma van Voss met Jeltje van Nieuwenhoven (1943), afkomstig uit het Friese Noordwolde en in mei 1998 gekozen tot eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer. Sinds begin jaren tachtig is zij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. In het drie uur durende gesprek aandacht voor het voorzitterschap, de Tweede Kamer en de politiek in het algemeen, maar ook voor haar levensloop en haar liefde voor het boek (09.00 uur, Radio 1).

Schuim en As brengt een bezoek aan schrijver en tekenaar Wim Hofman, die het sprookje over Sneeuwwitje op een eigenzinnige wijze bewerkte, wat hem niet alleen een Gouden Griffel, maar ook de Woutertje Pieterse Prijs opleverde.

Andere onderwerpen in dit cultuurprogramma: de roman 'Koningsoffer' van Jan Luitzen, het Nederlands Pluimvee Museum, de Hema-ontwerpwedstrijd voor rugzakken, muziek uit Panama en oudere Amsterdammers die hun specifieke kennis inzetten om anderen terzijde te staan (14.00 uur, Radio 5).

Spiegels heeft een portret van de Limburgse zanger Gé Reinders, die ook buiten de provinciegrenzen een fenomeen is geworden. Na jarenlang in het Engels geschreven en gezongen te hebben, bekeerde hij zich begin jaren negentig tot het Roermonds. Sindsdien treedt hij veel op in het theater en zingt er sfeervolle, authentieke én humoristische liedjes over de teloorgang van het Rijke Roomsche Leven, familie, ouder worden, liefde en weemoed.

Reinders produceerde ook cd's van Toon Hermans (die een groot bewonderaar van hem is) en cabaretière Lenette van Dongen en geeft twee dagen per week muziekles op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (16.00 uur, Radio 5).

In De Recensenten bespreken schrijver Luuk Gruwez en violist Peter Brunt elkaars recente werk. Gruwez schreef 'Het land van de wangen', een veelgeprezen egodocument in de serie 'Privédomein' van de Arbeiderspers. Brunt maakt deel uit van het Osiris Trio. Dit jaar vierden zij hun tienjarig jubileum met de dubbel-cd 'Folk Music', waarop werken te horen zijn van onder anderen Sjostakovitsj en Ives (20.00 uur, Radio 1).

In Uit het nieuws een gesprek met acteur Ton Lutz (21.04 uur, Radio 1).

In De Radiovereniging praat het genootschap van vrienden van het medium over het fenomeen Wim Bosboom, het programma voor de strijdkrachten 'Vliegende schijven', het vragenuurtje van 'Oom Henk' en 'Happy Station' van de Wereldomroep (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden