Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest Klein Istanbul wordt de Rivierenwijk in Deventer genoemd. Zeventig procent is van Turkse afkomst. Tijdens de WK-wedstrijden van het Turks nationaal elftal is de eensgezindheid groot, met de hele straat wordt naar de televisie gekeken. In de Deventer voetbalclub Turkse Kracht is de eensgezindheid ook groot. De club bestaat grotendeels uit Turkse voetballers uit de Rivierenwijk. Betekent dit dat de integratie is mislukt of is het een logisch verlangen naar een eigen cultuur? (19.00 uur, Nederland 3).

Noorderlicht In de documentaire 'De grote sprong voorwaarts' gaat een groep Ierse biochemici op zoek naar gifkikkers in het Chinese regenwoud. Het gif dat de kikkers produceren om zich teweer te stellen tegen hun natuurlijke vijanden lijkt van grote waarde voor de geneeskunde. De farmacie leunt traditiegetrouw sterk op chemische stoffen uit het oerwoud als mogelijke basis voor medicijnen. Maar giffen bleven tot nog toe buiten beschouwing (20.00 uur, Nederland 3).

SPORT

WK Voetbal 2002 Rechtstreekse of integrale verslagen van de wedstrijden Turkije-China (8.20 uur), Costa Rica-Brazilië (10.25 uur), Mexico-Italië (13.25 uur) en Ecuador-Italië (15.25 uur), die worden gespeeld op het WK 2002 (alles op Nederland 2).

Studio Sport: WK 2002 Samenvattingen en analyses van de vandaag gespeelde wedstrijden op het WK in Japan en Zuid-Korea. Presentatie is van Wim Rijsbergen en Humberto Tan (20.25 uur, Nederland 2).

RADIO

Plein Publiek praat met historica José Eijt. Zij deed drie jaar onderzoek naar het leven en werken van de congregatie Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. Het resultaat was het boek 'Missie in de marge'. Een gesprek over de Dochters, hun leefregels, hun persoonlijke bewogenheid en hun werk in Nederland en in Indonesië (10.00 uur, 747 AM).

Rechtenkwesties LPF, VVD en CDA trekken een grens: boven de 12 jaar hoef je onder het mom van gezinshereniging niet meer in Nederland aan te kloppen. Daarover wordt gesproken met de kersverse woordvoerder voor het asielbeleid van het CDA, Nicolien van Vroonhoven-Kok, en Cees Groenendijk van het Centrum voor Migratierecht (13.30 uur, 747 AM).

Knetterende Letteren De uitzending start met het forum, waarin deze week journalist Frits Abrahams, schrijfster Desanne van Brederode en dichter/criticus Rob Schouten zitting hebben. Het gesprek gaat over de vorige week overleden schrijver Adriaan Morriën, taalverloedering door internet en het belang van literaire tijdschriften (14.30 uur, 747 AM).

Een leven lang Radioportret van de bekende hoboïst Han de Vries. De Vries studeerde hobo bij twee al even bekende hoboïsten: vader Jaap en zoon Haakon Stotijn. Hij is vertrouwd met zowel oud als nieuw repertoire en maakte talloze platen en cd's. Op zijn 21ste werd hij hoboïst bij het Concertgebouw Orkest, dat hij acht jaar later, na de legendarische 'Notenkrakers-actie' verliet (16.00 uur, 747 AM).

A4 Een interview met componist Steve Reich en videokunstenares Beryl. Zij keren terug in het Holland festival met de video-opera 'Three Tales', een mix van moderne live-muziek en videobeelden, uitgevoerd door Ensemble Modern (16.30 uur, Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden