Speciaal

TELEVISIE

De NOS doet in vier uitzendingen verslag van de viering van de Dag van de Vrijheid. Vanuit Wageningen is een uitgebreide impressie te zien van de start van de viering in Gelderland (11.30-12.45 uur, Ned. 2), van het bevrijdingsfestival (14.00-15.00 uur) en van de herdenking van de capitulatie met een defilé van bevrijders en veteranen (16.00-17.25 uur). In Amsterdam treedt vanavond het Concertgebouw Orkest op (20.30-22.00 uur).

In 2Vandaag een item over de Lebensborn-kinderen, het project waarmee de nazi's in de Tweede Wereldoorlog de perfecte, arische mens wilden realiseren. De uitgekozen kinderen werden bijeengebracht in tehuizen. Verder aandacht voor het boek 'Schroeiplekken', waarin brieven van de Joodse Carla van Lier zijn gebundeld. Uit de brieven komt het gebrek aan opvang en begrip voor kampslachtoffers naar voren (17.35 uur, Ned. 2).

Netwerk belicht de actuele situatie in Zimbabwe en gaat in op de kwetsbaarheid van topvoetballers (20.30 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Te gast in M2: de Zeeuwse groep Blof, directeur van War Child Nederland Willemijn Verloop, AZ-voorzitter Dick Scheringa, tevens drijvende financiële kracht achter de schaatsploeg van Marianne Timmer en Ids Postma, de zonen van goochelaar Hans Kazan, de cabaretière Jetty Mathurin en de Limburgse zanger Gé Reinders (23.00 uur, Ned. 2).

SPORT

Oud-bondscoach Rinus Michels komt op bezoek in Studio Spaan. Ook een reportage over Turkse straatvoetballertjes in Rotterdam en hun idool Hakan Sukur (20.26 uur, Ned. 3).

CULTUUR

In Stardust een reportage vanuit New York, dat een steeds grotere populariteit geniet als filmlokatie. Verder aan de vooravond van het filmfestival van Cannes een interview met de belangrijke producent van persoonlijke films Paulo Branco over de stand van zaken in de Europese cinema. En tenslotte aandacht voor de nieuwe film van Martin Scorsese: 'Bringing out the dead' (20.00 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

In de laatste aflevering van Glamourland dit seizoen zoekt Gert-Jan Dröge uit wat er met de geveilde avond- en cocktailjurken van wijlen prinses Diana is gebeurd. Ook zijn er niet eerder vertoonde beelden van haar te zien (21.55 uur, Ned. 1).

RADIO

In Het Onderhoud is Jacques van Huet, directeur van de Bijlmerbajes en voorzitter van de Vereniging van Gevangenisdirecteuren. Irene Houthuijs spreekt met hem over de voors en tegens van commerciële exploitatie van gevangenissen (09.00 uur, Radio 1).

Argos gaat over het tekort aan pleeggezinnen. Onorthodoxe methoden worden uit de kast gehaald om daar wat aan te doen: Endemol werkt aan een televisieshow om nieuwe pleeggezinnen te werven. En de Gezinsraad bepleit betaald pleegouderschap. Maar hoe gaan instellingen voor pleegzorg en voogdij om met de huidige pleeggezinnen? Waarom haken die gezinnen regelmatig af? (11.00 uur, Radio 1).

In De Recensenten bespreken zanger Rob de Nijs en schrijver Jan Kuitenbrouwer elkaars meest recente werk. Het laatste boek van Kuitenbrouwer heet 'Oubotaal'. De titel van de laatste cd van De Nijs is 'Tijdloos' (20.00 uur, Radio 1).

John Jansen van Galen praat in Uit het nieuws met Peter Nijhoff, mede-oprichter en tot september vorig jaar directeur van de Stichting Natuur en Milieu. Hij kijkt terug op 27 jaar strijd voor de natuur, altijd meer als netwerker en lobbyist dan als activist op de barricades (21.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden