Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf zendt de documentaire 'In de ban van de meester: de Wagnervereniging' uit. In 1883, het sterfjaar van Richard Wagner, richtte een aantal Amsterdamse vereerders van de componist een vereniging op, om de uitvoering van zijn 'dramatisch-muzikale' werken ook in Nederland mogelijk te maken, de Wagnervereniging. Dankzij de voortdurende, onbeperkte financiële steun van een steenrijke graanhandelaar uit de hoofdstad, Julius Carl Bunge (1865-1934), kon de vereniging zich voorstellingen permitteren van een voor Nederland ongekend niveau. Aan de hand van archief en verhalen van mensen die de Wagnervereniging nog hebben meegemaakt, wordt de geschiedenis van deze roemruchte vereniging en zijn mecenas gereconstrueerd (20.33 uur, Nederland 3).

Import: Dark Side of the Moon Tijdens een interview met de weduwe van Stanley Kubrick kwam een bijzonder verhaal aan het licht: Kubrick zou ooit benaderd zijn door de Amerikaanse regering om in een studio beelden te maken van de eerste mens op de maan, voor het geval er iets mis zou gaan met de echte maanlanding. De ruimtewedloop met Rusland zette Nixon onder druk. Hij wilde zeker stellen dat een Amerikaan als eerste voet op de maan zou zetten. Zien is geloven en hoe meer mensen geloofden in het Amerikaanse ruimteproject, hoe meer geld ervoor beschikbaar zou komen. Dit bracht de makers van 'Dark side of the moon' op een idee: in hoeverre kan je de waarheid manipuleren met beelden? Het antwoord zochten de makers in deze documentaire (23.57 uur, Nederland 3).

SPORT

Nederland-Argentinië Verslag van de oefeninterland die het Nederlands elftal speelt tegen Argentinië. De presentatie is in handen van Edward van Cuilenborg en de analyse in de studio is van Hans van Breukelen. De interviews op het veld worden gedaan door Hans Kraay jr. Tijdens de voorbeschouwing wordt een uitgebreide samenvatting getoond van de wedstrijd van het olympisch elftal tegen jong Zuid-Korea (20.30 uur, SBS 6).

AMUSEMENT

Man bijt hond In het 'Man bijt hond'-journaal aandacht voor een kapotte lift in flatgebouw Residence Zonnedauw. De oude liften moeten worden vervangen en dat leidt tot grote problemen, want de enige lift die het nu nog doet vertoont kuren. De meest bejaarde en zieke bewoners zitten met de handen in het haar, want te voet naar de elfde verdieping is voor de vele hartpatiënten niet op te brengen (19.00 uur, Nederland 1).

RADIO

Plein Publiek Klaas Drupsteen ontvangt in 'Plein Publiek' de schrijver Erik van Ommen. Zijn nieuwste boek, dat dit voorjaar uitkomt, heet 'De dwergganzen van Anjem' en gaat over een zeldzame gans uit Lapland. Van Ommen vliegt al vanaf zijn twaalfde achter de vogels aan, zelfs als die hem naar de andere kant van de wereld leiden. Hij deelt zijn vogelfascinatie met de buitenwereld door te schilderen wat hij ziet. Want de vrijheid die vogels hem geven, wil hij niemand onthouden (10.00 uur, 747 AM).

Tijd voor Twee Frits Spits ontvangt in het kader van de 'Week van de jaren zestig' Boris Dittrich. Dittrich, sinds kort fractievoorzitter van D66, volgde Thom de Graaf op, die na de afgelopen verkiezingsuitslag terugtrad. Dittrich was eerder kamerlid voor de partij en werkzaam als rechter. D66 werd in de jaren zestig opgericht (12.02 uur, Radio 2).

Het Avondconcert Start van een 24-delige serie met de titel 'Beethoven & Brautigam', waarin pianist Ronald Brautigam werk van Beethoven laat horen (20.00 uur, Radio 4).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden